(Reuters)
(Reuters)

Iznenađenje? Saudijska Arabija je kupila i dobila Mundijal

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.10.23. | 11:13

Australijanci nisu hteli da se takmiče u neravnopravnoj trci

Kada su “rođaci” iz Katara dobili organizaciju prethodnog Mundijala, bio je to šok za ceo svet, ali i za tamošnji region…

Pogotovo za komšije iz UAE i Saudijske Arabije koje su takođe u planovima imali da “kupe” organizaciju Mundijala jednog dana i nisu baš očekivali da će Katar planove pretvoriti u dela. Iznenađeni što je katarski lobi tako uspešno završio posao, bili su ljubomorni što neko od njih nije bio prvi koji je Mundijal doneo u arapski svet. Potom su pitali da se pridruže i da dobiju organizaciju makar nekih mečeva grupne faze, ali su ih Katarci glatko odbili i čuvali za sebe ono što su kupili.

Izabrane vesti

Ispostavilo se kasnije da su glasovi kupovani i da se prvi čovek FIFA Đani Infatino preselio da živi u Katar na visokoj nozi. Lukavi Švajcarac je namirisao gde su pare i otvorio Arapima sva vrata svetskog fudbala. Saudijska Arabija nije tako lako zaboravila poniženje “malih komšija” iz Katara i dok su gledali kako Doha na mesec dana postaje prestonica sveta, rešili su da urade isto.

Prošle zime je krenula fudbalska oluja iz Kuće Sauda. Dolazak Kristijana Ronalda je najavio početak nove ere svetskog fudbala, a za njim su letos počele da stižu i ostale zvezde poput Nejmara, Benzeme, Mareza, Manea, Mitrovića, Kantea, Firmina, Milinković Savića, Neveša, Laporta, Kesija, Brozovića, Karaska… Stigla su i zvučna ternerska imena Žorž Žezus, Stiven Džerard, Matijas Jajsle, Nuno Espirito Santo…

Ceo fudbalski projekat za koji se spekuliše da vredi dvadeset milijardi dolara je za konačan cilj imao dobijanje organizacije Mundijala 2030. godine.

Nezgodno za Infatntina i saradnike je bilo striktno pravilo da kontinentalna konfederacija ne može dobiti organizaciju Mundijala u roku od osam godina. A kako je Katar već ispucao azijsko mesto, Saudijci su pokušavali da zaobiđu pravila zajedničkom organizacijom sa Egiptom i Grčkom koji bi tu bili sporedni faktori.

Takođe, očekivalo se da se stogodišnjica svetskih prvenstva proslavi tamo gde je i sve počelo – u Montevideu. Tako bi makar trebalo da svetskoj kući fudbala nešto znače fudbalska istorija i tradicija… Ali, trebalo je podmiriti i evropske interese i glasove pošto su Španci i Portugalci takođe imali obećanja za organizaciju Mundijala.

Na kraju, Infantino i FIFA su našli načina da sve zadovolje. Južnoamerikancima je data utešna nagrada da organizuju prve tri utakmice Mundijala 2030. godine, a potom se šou seli u Španiju, Portugaliju i Maroko. Saudijcima je rečeno da se strpe i da sačekaju 2034. za koju nikome ništa nije obećano.

Kao jedini konkurent Saudijcima se pominjala Australija koja je želela da organizuje prvi Mundijal u tom delu sveta. Svesni situacije, kakve igre moći su u pitanju i sa koliko novca raspolažu Arapi, Australijanci su danas odlučili da se povuke iz trke za organizaciju.

“Australija se neće kandidovati za domaćina Svetskog prvenstva 2034. nakon što su uzeti u obzir svi faktori”, saopštili su iz FS Autraslije.

Tako u trci za organizaciju Mundijala 2024. godine ostaje samo jedna kandidatura – Saudijske Arabije. Rok za podnošenje kandidaturu ističe danas.

Mundijal 2034. godine će se igrati u Saudijskoj Arabiji.


tagovi

Saudijska ArabijaMundijal 2034

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara