FOTO: Reuters, AFP
FOTO: Reuters, AFP

Javnost pritiska Piolija da vunderkinda učini rekorderom, realnije da Jović startuje

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.11.23. | 18:01

Frančesko Kamarda bi samim ulaskom u igru ispisao nove stranice istorije italijanskog fudbala

Izgubio je Milan neposredno pred reprezentativnu pauzu korak za Interom i Juventusom. Četiri uzastopne utakmice bez trijumfa koštale su izabranike Stefana Piolija uvećanja zaostatka na osam i šest bodova za vodećim dvojcem. Pred subotnji duel sa Fjorentinom strateg Rosonera suočava se sa velikim kadrovskim problemima, posebno u ofanzivnom delu ekipe.

Neće biti Noe Okafora, Olivijea Žirua, a izvesno i Rafaela Leaa. Pod velikim je pristiskom javnosti poslednjih dana trener Milana da u tim za duel 13. kola uvrsti 15-godišnjaka Frančeska Kamardu, ipak prema Pijolijevim rečima da se naslutiti da bi šansu od prvog minuta trebalo da dobije Luka Jović.

Izabrane vesti

"Razgovaram s njim i on zna šta očekujem od njega. Poznaje tim i naš sistem, tako da ima sve što je potrebno da da svoj doprinos".

Čini se da italijanski ljubitelji fudbala neće biti oduševljeni ako srpski napadač krene od starta, budući da je pomenuti Kamarda pobrao sve simpatije navijača igrama u mlađim kategorijama. Ako bi sutra zaigrao protiv Viole postao bi najmlađi igrač u istoriji Serije A, čime bi pretekao dosadašnjeg rekordera Visdoma Ejmija, koji je 2021. godine nastupio za Bolonju sa 15 godina i 274 dana. Što je još značajnija simbolika, momak rođen 2008. postao bi ujedno i najmlađi igrač u istoriji Milana i svrgnuo s te pozicije živu legendu kluba Paola Maldinija.

"Frančesko je vanserijski talenat. Sudbina vam ponekad stvori neke prilike i moramo da mu pomognemo. Prilično je zreo za svoje godine. Srećan je što je sa nama i ako zatreba spreman je da nam pomogne. Biće na klupi, videćemo da li ćemo ga uključiti u igru", jasan je Pijoli.

Milan (2,10) (3,35) Fiorentina (3,60)

Kamarda je privukao pažnju rekordnim brojem golova na omladinskom nivou, gde je dao zapanjujućih 483 gola na 87 utakmica za juniore Rosonera. Ove sezone dominira u uzrasnoj kategoriji do 19 godina u takozvanoj Primaveri. Početkom meseca postao je i najmlađi strelac juniorske Lige šampiona kada je dao spektakularan gol makazicama protiv Njukasla. Dete je Milana, počeo u školi fudbala sedmostrukog prvaka Evrope (GSD Aforeze). Trenirao je i kik boks, pa su ga na početku, zbog karaktera velikog fajtera treneri postavili na štopera i beka. Međutim, stalno je driblao, postizao golove i vrlo brzo se preselio u napad.

Teoretski, za vikend bi mogao da postane i najmlađi strelac u istoriji najvišeg ranga italijanskog fudbala. Taj rekord trenutno pripada Amedeu Amedeiju, koji je davne 1937. godine postigao gol za Romu sa 15 godina i devet meseci, Kamarda ima 15 godina, osam meseci i 14 dana.

Vredi istaći i da je za kraj konferencije pred sutrašnji meč protiv Toskanaca, Pioli upitan da li je Paolo Maldini nekad razgovorao s njim o potencijalnom dolasku Lea Mesija na San Siro, na šta je 58-godišnjak odgovorio odrično.



tagovi

Serija Aac milanStefano PioliLuka JovićFrančesko Kamarda

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara