Igor Bondžulić (©MN Press)
Igor Bondžulić (©MN Press)

JAVOR: Bondžulić komanduje napad, dovedeni igrači gladni golova

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.07.22. | 10:20

Ponovo u Ivanjici "ljulja" najbolji domaći fudbal. Ne samo da se kraj Moravice nadaju da će tako i ostati, već imaju ambiciju da naprave iskorak

Mozzart Bet Superliga večeras će se igrati u gradu Draže Mihailovića. Ponovo će se s razglasa oriti čuvena himna"Ljuljaj Javore", pošto je klub iz Ivanjice uspeo prošle sezone u plej-ofu da pretekne Inđiju i sa drugog mesta, iza novosadske Mladosti a s bodom više od pančevačkog Dinama, izbori direktan plasman u viši rang.

Već na startu povratničkog ciklusa među najbolje domaće klubove na stadion kraj Moravice stiže Partizan (20.00), a potom sledi i gostovanje u Bačkoj Topoli. Čeka ekipu Igora Bondžulića prilično težak posao u prva dva kola, ali cilj Ivanjičana postavljen tokom priprema je borba za mesto u plej-ofu.

Izabrane vesti

Dobri rezultati i efikasna igra u kontrolnim mečevima probudili su optimizam i nagoveštavaju da bi Javor u slavljeničkoj sezoni, tokom koje obeležava 110 godina od osnivanja kluba, mogao da napravi iskorak u odnosu na ranije godine kada se šetao između prvog i drugog ranga srpskog fudbala.

U četiri provere Ivanjičani su ostvarili tri pobede i remi. Savladali su Voždovac 3:1, Dečić 3:2 i Jedinstvo Bijelo Polje 3:1, dok je protiv Kolubare bilo 0:0. Svih devet golova postigli su napadači od čega su šest puta strelci bili novajlije. Upravo je ofanziva bila u prvom planu kada su se birali igrači dovođeni u ovom prelaznom roku, tako da Bondžulić može biti zadovoljan kako su se pristigli fudbaleri adaptirali.

Naravno, jedno su pripremne, a drugo takmičarske utakmice, pa treba sačekati da vidimo kako će se Petar Gigić, Norman Kembel, Marko Maletić i ostali nositi sa pritiskom kada počne borba za bodove. Posebno jer postoji realna mogućnost da ekipa posle prva dva kola bude "na nuli".

U Ivanjici, međutim, ne razmišljaju na taj način i tvrde da su spremni da već na startu prirede iznenađenje.

"Svi smo svesni da već dugo nemamo pozitivan rezultat protiv Partizana. Oni su jedina ekipa u Superligi protiv koje Javor nije ostvario pobedu i svaka generacija veruje da je to taj trenutak da se prekine tradicija. Naravno, i mi živimo u takvom ubeđenju i verujemo da onaj ko se bavi sportom, a nema pobedničke ambicije u takmičenju, ne treba ni da učestvuje. Javor će protiv svakog protivnika tako ulaziti u utakmicu, pa i protiv Partizana, iako je kvalitet na njihovoj strani i imaju šampionske ambicije. Pokušaćemo da odigramo utakmicu maksimalno odgovorno i uz malo sreće ostvarimo pozitivan rezultat", rekao je Bondžulić u najavi meča sa crno-belima.

Među nosiocima igre Javora očekuje se da budu igrači koji su izborili povratak u najjači rang, ali i novajlije koje su dovedene da doprinesu golovima - Petar Gigić, Norman Kembel, Marko Maletić i, prvenstveno, Luka Gojković, koji iako ima tek 22 godine, iza sebe ima 11 golova i osam asistencija za Rad u Prvoj ligi Srbije prošle sezone.

Gigić je sa tri gola bio najbolji strelac u pripremnim mečevima. Nije se snašao u Partizanu, bio je na pozajmicama, a prošle sezone je dao 10 golova igrajući za Železničar. Deluje da se brzo uklopio i da bi mogao značajno da pomogne. Povremeni reprezentativac Jamajke je u jesen 2020. stigao u Grafičar, ali nije uspeo da se nametne. U 12 utakmica za Zvezdinu filijalu Kembel je dao tri gola i asistirao za dva. Prošlu sezonu proveo je u Čukaričkom, za koji je odigrao 17 utakmica bez konkretnog učinka. Golovi Voždovcu i Jedinstvu nagoveštavaju da se i on brzo adaptirao na novo okruženje. Bondžulić ga vidi kao levo krilo, uzdajući se u njegovu brzinu i prodornost.

Za mesto u špicu boriće se iskusni Marko Maletić. Stigao je iz holandskog drugoligaša Top Osa, gde se nije naigrao. Pre toga je bio u Zlatiboru, a tokom karijere nastupao je i u Francuskoj, Belgiji i Švajcarskoj.

Iz Visle Plok u Javor je došao i 22-godišnji štoper Milan Obradović. Afirmisao se u Napretku, gde je odličnim igrama obezbedio transfer u inostranstvo, ali su ga povrede sprečile da ostavi bolji utisak i više igra u Poljskoj. Pokušaće da nadoknadi propušteno dobrim partijama kraj Moravice.

Kapiten je tokom priprema bio zadnji vezni Milan Maričić. Nije dugo u Ivanjici, došao je prošle zime iz Spartaka da pomogne ekipi da izbori promociju i uspeo je. Ima veliku superligaško iskustvo, koje će mu sigurno pomoći u ulozi trenerove produžene ruke.

Od starosedelaca dosta se očekuje od još jednog ofanzivca, Luke Lukovića. Imao je problem sa povredom, ali se polako vraća u ritam, pa se nadaju u Ivanjici da će igrati na nivou iz prošle sezone kada je bio među najzaslužnijima za osvajanje drugog mesta. Za mesto u napadu, po desnom krilu, konkurisaće i Lazar Nikolić koji je pre dve godine stigao iz italijanskog SPAL-a. Uskoro puni 23 godine, iza sebe ima sezonu sa pet golova i tri asistencije, te se očekuje da nastavi s usponom.

Velike nade Igor Bondžulić polaže u univerzalca Pavla Ivelju. Na putu ka Mozzart Bet Superligi 24-godišnji Beograđanin doprineo je sa 11 golova, iako mu nije primarno da igra u napadu. Nekada ispunjava i defanzivne obaveze kao zadnji vezni, ali ga krasi odlično ubacivanje iz drugog plana, zbog čeka je i sakupio dvocifren broj golova u PLS.

Ukoliko pomenuti igrači budu na visini zadatka, imaće stručni štab Javora slatke muke da sastavi ofanzivu tima, a dilema će biti i izbor golmana. Za mesto među stativama konkurišu dvojica bonusa, obojica rođeni 2001. godine - Boris Velimirović i Aleksandar Vulić. Prvi je donekle u prednosti jer je duže u klubu. Prošle sezone sakupio je 10 nastupa za prvi tim, dok je Velimirović u isto toliko mečeva čuvao gol Žarkova.

Da sumiramo, čini se da Javor ove sezone ima vrlo interesantan tim, nastrojen da napada rivale. Mogli bi Ivanjičani da budu prijatno iznenađenje.

PRELAZNI ROK

Otišli: Marko Momčilović (slobodan igrač), Damir Kahriman (slobodan igrač), Nikola Dimitrijević (slobodan igrač), Nemanja Lakić Pešić (slobodan igrač), Mamadu Dijata (slobodan igrač), Miroslav Maričić (Mladost GAT), Marko Jevremović (Paralimni), Vanja Zvekanov (Haladaš), Obiora Odita (Železničar Pančevo).

Došli: Marko Maletić (Top Os), Petar Gigić (Železničar Pančevo), Dino Dolmagić (TSC), Milan Obradović (Visla Plok), Aleksandar Vulić (Žarkovo), Luka Gojković (Rad), Norman Kembel (Čukarički), Kosta Janjić (Sloga Požega), Kristijan Tojčić (Mačva), Aleksandar Deljanin (Rad).


tagovi

JavorIgor BondžulićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara