Žoze Murinjo i Marselo Bijelsa (©Reuters, ©Shutterstock)
Žoze Murinjo i Marselo Bijelsa (©Reuters, ©Shutterstock)

Jedan je Specijalni, drugi je Ludak, a to obećava

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.01.21. | 11:04

Argentinac poražen u sva četiri dosadašnja dvoboja sa Portugalcem, ali danas se nada drugačijem ishodu

Nema ljubitelja fudbala koji s nestrpljenjem ne iščekuje dvoboj Žozea Murinja i Marsela Bijelse. Jedan je Specijalni, drugi je Ludak. Tek onda možemo da pomenemo Totenhem i Lids, koji se susreću u okviru 17. kola Premijer lige (13.30). Zabava je zagarantovana.

Argentinski strateg poznat je kao čovek koji svoj tim sprema za meč bez obzira na ime protivnika sa druge strane, ali njegov rekord protiv Portugalca možda će ga ostaviti sa nekakvim nelagodnim osećajem. Bijelsa je izgubio sva četiri meča protiv Murinja kada su početkom prethodne decenije obojica radili u Španiji. Jedan u Bilbau, drugi u Real Madridu.

Izabrane vesti

Bijelsin peti pokušaj da ostane neporažen dolazi danas, kada Jorkširci dolaze u London u prvoj utakmici obe strane u 2021. godini. Ovaj 65-godišnjak pridružio se Atletik Bilbau godinu dana pošto je Murinjo napustio Seriju A, ali poraz od tri gola bio je najbolje što je mogao protiv snage Real Madrida tokom dve sezone. U prvoj godini 0:3 na San Mamesu i 1:4 u Madridu, u drugoj još gore, 1:5 na Bernabeuu, i opet 0:3 u Baskiji.

Deluje da je Bijelsin skor protiv Murinja još ukaljaniji kada se uzme u obzir ukupni rezultat od 15:2 u korist Specijalnog, ali dok se Kraljevski klub takmičio na vrhu tabele, Bilbao je morao da se bori u sredini tabele u tom periodu. Ujedno, teško je porediti glamur i finansijsku potporu Blankosa i kluba koji potpisuje samo igrače sa nekom vrstom baskijske veze. E zato je možda danas prilika da Argentinac uzvrati udarac.

Samo četiri mesta i tri boda razdvajaju Murinjove Spurse - o kojima se prošlog meseca govorilo kao pretendentima na titulu - i Bijelsin Lids, koji je oduševio pristalice svojim zabavnim i prilično neumoljivim stilom igre. Ovo je tako intrigantan meč zbog razlike u načinu na koji igraju obe ekipe i, naravno, kako oba menadžera vide igru.

Lids je početkom ove nedelje u potpunosti demontirao Vest Bromvič sa 5:0 u gostima, dok je Totenhem remizirao sa Vulverhemptonom na Molinjuu. Pevci će ciljati da Novu godinu započnu desnom nogom, razočarani što je njihov duel sa Fulamom sredinom nedelje odložen zbog izbijanja virusa korona u redovima Kolibaša.

S druge strane, može se konstatovati da puleni Žozea Murinja mogu da budu zahvalni na nekoliko dana odmora posle iscrpljujućeg susreta sa Vulvsima. Ndombeleu je trebalo samo 57 sekundi da dovede svoj tim u prednost, ali su Vukovi zasluženo izjednačili preko Romejna Sajsa u drugom delu. Spursi su od tada izmakli iz trke za titulu, a taj remi sa Vukovima produžio je niz od četiri meča bez pobede u prventvu, još od slavlja u derbiju nad Arsenalom početkom decembra.

U međuvremenu, sastav Vest Bromviča izveo je dobar performans protiv Liverpula i iščupao bod prošlog vikenda, ali je Lids Marsela Bijelse previše lako probio bedem Vrećica.

Osim minimalne pobede od 1:0 nad Barnlijem prošlog vikenda, Lids jednostavno ne igra na malo broj golova, a Bijelsin talentovani napadački kontingent sigurno će želeti da se pokaže protiv Pevaca koji su postali poznati po tome što se zabarikadiraju i čekaju.

Tim iz Jorkšira pozicioniran je na 11. mestu na tabeli pošto je uzeo devet bodova iz poslednja četiri meča, a ukoliko i danas slave, možda se dogodi i veći skok. Murinjo se odlučio za tročlanu odbranu protiv Vukova, ali ne bi bilo iznenađenje kada bi se ovde vratio na formaciju 4-2-3-1 posle razočaravajućeg rezultata prošlog vikenda.

Geret Bejl i Đovani Lo Selso trebalo bi da ostanu van stroja najmanje još nekoliko sedmica, a takođe postoje sumnje u spremnost brazilskih napadača Karlosa Vinisijusa i Lukasa Moure, ali ne bi bilo iznenađenje videti ih u protokolu za duel. Što se tiče gostiju, Mateuš Klih je izdržao nešto manje od sat vremena protiv Vest Broma pre nego što se povredi i pod znakom pitanja je za ovaj susret. Neizvesni su još Dijego Ljorente i Lajam Kuper.

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Petak

Everton - Vest Hem 0:1 (0:0)

/Souček 86/

Mančester Junajted - Aston Vila 2:1 (1:0)

/Marsijal 40, Fernandeš 61pen - Traore 58/

Subota

13.30 (1.83) Totenhem (3.60) Lids (4.40)

16.00 (2.15) Kristal Palas (3.05) Šefild Junajted (3.90)

18.30 (2.80) Brajton (2.85) Vulverhempton (2.90)

21.00 (5.30) VBA (3.60) Arsenal (1.70)

Nedelja

13.00 (2.30) Barnli (3.10) Fulam (3.35)

15.15 (4.70) Njukasl (3.60) Lester (1.78)

17.30 (2.80) Čelsi (3.35) Mančester Siti (2.50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Žoze MurinjoMarselo BijelsaLids JunajtedTotenhemPremijer liga

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara