Slavlje reprezentativaca Francuske (© Reuters)
Slavlje reprezentativaca Francuske (© Reuters)

Jedan razgovor promenio sve: Svlačionica krije tajnu veličanstvenog preokreta Francuske

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 11:09

Selektor Dešan i igrači preporođeni pošto su jedni drugima rekli u lice šta su imali

Te dve sedmice u životu svakog zaljubljenika u fudbal znaju da budu mučne. Nema atraktivnih utakmica, nema tenzije, nema uzbuđenja kakvo proizvode derbi mečevi na klupskom nivou. Ponajviše zato što su se FIFA i UEFA postarale da zarad finansijskih interesa, razvodne kvalitet reprezentativnih utakmica i učine ih negledljivim. A onda se desilo polufinale Lige nacija i svi su poželeli da se igra još. Da se nikad ne završi.

Pamtiće se meč u Torinu. Jedan od onih koji ostaju utisnuti za sva vremena. Spektakl u izvornom obliku. Belgija je vodila 2:0 posle prvog poluvremena, Francuzi u razmaku od sedam minuta poravnali, pogodak Romelua Lukakua pred kraj poništen je zbog milimetarskog ofsajda, a već u narednom napadu Trikolori su preko Tea Ernandeza režirali veličanstven preokret (3:2) i dali povoda da se o toj utakmici raspreda danima, bez obzira šta će se desiti u nedeljnom finalu sa Špancima.

Izabrane vesti

Pričaće se i o burnom razgovoru u svlačionici. Slovo je držao Didije Dešan, posle selektora uključili su se igrači, rekli jedni drugima u lice šta imaju i deluje da su posle „pročišćenja“ Galski petlovi izašli kao pravi tim. Svetski prvaci.

Igrači su na 0:2 delovali kao da je meč gotov. U pauzi između poluvremena postavilo se pitanje ponosa. Ako niste na nivou kakvom težite, dešava se da zakažete. Tokom prvih 45 minuta delovali smo daleko ispod mogućnosti. Neke stvari se menaju rečima. E, zato sam ovde. Kad se situacija odvija loše po nas, prvi sam koji će to kazati. Igračima svaka čast. Svakom od njih pojedinčano. Možda su Belgijanci malo pali, ali svaki moj igrač je dao sve od sebe kako bi preokrenuo tok utakmice“, zadovoljno je delovao Didije Dešan.

Kilijan Mbape je savladao Tiba Kurtou (© Reuters)Kilijan Mbape je savladao Tiba Kurtou (© Reuters)

Kako i ne bi, kad su neke njegove odluke imale prođu. Primera radi, držao je na terenu Kilijana Mbapea iako je as Pari Sen Žermena bio tragičar na Prvenstvu Evrope ovog leta kad je promašio penal u seriji sa Švajcarcima i pokunjen se vratio kući već posle osmine finala. Poverio mu je da puca sa 11 metara u situaciji kad su na terenu Karim Benzema, prvi penaldžija Real Madrida, te Antoan Grizman, na Mundijalu u Rusiji čak triput precizan sa bele tačke. Mbape je posebna sorta. Tukao je toliko snažno da se stekao utisak kako nijedan golman na planeti ne bi mogao da ukroti loptu. Samopouzdanje na maksimumu, baš kao i karakter njegovih saigrača.

Gubili smo 0:2, stvari su se loše odvijale, ali nismo odustajali. Ozbiljan razgovor smo imali u svlačionici između poluvremena. Vratili smo se na teren sa jasnim namerama, izašli visoko na protivnika, u ranoj fazi postigli gol koji nas je vratio u igru. Završnica je bila totalno luda, ali nam je dala samopouzdanje pred nedeljno finale. Moramo da slavimo protiv Španaca. Bili bismo frustrirani ako bismo ostali bez trofeja posle ovakvog povratka u život. Jedva čekamo da igramo susret u Milanu. Obožavam posebne utakmice, pod velikim pritiskom. Svi će gledati finale i svako od nas želi da igra“, pojasnio je Mbape, pošto je odigrao 50. utakmicu za Francusku i postao najmlađi fudbaler koji je stigao do jubileja (22 godine i 291 dan).

Njegovu saradnju sa Karimom Benzemom Lekip je opisao naslovom „Rađanje dueta“, a Antoan Grizman konstatacijom da je napadački dvojac odigrao „izvanredan meč u smislu presinga i golova“, da bi i sam napadač Atletika potencirao:

„Prave reči izgovorene su na sastanku posle prvog poluvremena“.

Da je tih desetak minuta u svlačionici bilo presudno isitiče i Pol Pogba, ali ne iznosi detalje. Odlaže ih za dva dana.

Sigurno ćete na video snimcima videti šta smo jedan drugom rekli. Nadam se da ćete se posle nedeljne pobede uveriti kako je bilo u svlačionici. Morate da sačekate još malo da biste se uverili. Nadam se da ćemo pobediti Špance i da ćete posle tog meča imati priliku da vidite scene našeg burnog razgovora. Tu energiju ne mogu da objasnim. Ako je neko snimao, sve će vam biti jasno“, dodao je Pogba.

Posle onakve utakmice, jedva čekamo finale Lige nacija.

 


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanKilijan EmbapeAntoan GrizmanPol Pogba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara