Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Jedan trzaj glavom dovoljan za Čelsijevu gol-mašinu Lukakua, Juventus našao dah života u Švedskoj (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.09.21. | 22:53

Očekivane pobede favorita u Grupi H

Šampion Evrope počeo je odbranu krune minimalnom pobedom na Stamford Bridžu protiv Zenita iz Sankt Peterburga. Nije bilo atraktivno, daleko od one estetike koju priželjkuje svaki fudbalski romantik, ali se završilo očekivanim ishodom - 1:0 (0:0).

Mnogima se ne sviđa fudbalska filozofija Tomasa Tuhela koja u srži ima fudbal s velikim posedom, ali tako je nemački stručnjak odveo Plavce do druge evropske titule u klupskoj istoriji, pa mu navijači Čelsija sigurno neće zameriti na nedostatku lepote u igri, sve dok rezultata ima. Gotovo sat vremena Čelsi nije uspeo da uputi udarac u okvir gola Stanislava Kricjuka, uprkos tome što je neprestao pleo mrežu oko šesnaesterca i tražio pukotinu u odbrani koja je često podrazumevala i petoricu-šestoricu Zenitovih igrača u svom kaznenom prostoru. Pobeda se piše, sve ostalo se zaboravlja.

Izabrane vesti

Na kraju je jedan trzaj glavom gol-mašine Romelua Lukaku bio dovoljan da se slomi ljuska tvrdog ruskog oraha. Savršen centaršut kapitena Cezara Aspilikuete kojim je u trepavicu pogodio snažnog centarfora, njegov skok i pravovremeni udarac kojim je zatresao mrežu i doneo pobedu. Njegov već četvrti pogodak otkako se vratio u poslu vrednom 115.000.000 evra!

Ako mu u prvom mandatu nije dozvoljeno da opravda etiketu naslednika Didijea Drogbe, sada je više nego očigledno da je Čelsi u Lukakuu konačno pronašao adekvatnu zamenu za čoveka koji je obeležio prvih deset godina vlasničke ere Romana Abramoviča na Stamford Bridžu. Belgijski centarfor se zasad idealno uklopio u Tuhelov sistem i doneo ono što je tako nedostajalo ekipi prošle sezone - golove klasičnog špica.

Kada se pogleda kakav tim ima Čelsi i dubinu na svim pozicijama, plus Lukakua da drži protivničke defanzivce pod konstantnim oprezom, odbrana titule može da bude i logična misao iako je konkurencija naoštrena da skine Plavce s trona. Zenit je reakcijom posle primljenog gola pozvao Čelsi na oprez, jer je Artem Dzjuba umalo doneo izjednačenje posle jedne opasne situacije u završnici susreta, ali se rezultat ipak nije menjao.

Juventusu je u Malmeu bilo dovoljno poluvreme da stigne do sigurna tri boda. Nije se manje ni očekivalo, a Staroj dami će rutinski trijumf na početku Lige šampjiona više značiti na polju samopouzdanja, odnosno kao dah života u jeku sve ozbiljnije krize koja se ogleda kroz samo jedan osvojeni bod u uvodna tri kola Serije A - 3:0 (3:0).

Nije Upravo zbog lošeg početka sezone Maks Alegri nije imao tu mogućnost da protiv objektivno slabijeg rivala eventualno promeša karte, pogotovo ako se uzmu još i povrede Federika Kjeze, Artura, Federika Barnardeskija... Morao je da izvuče najjači tim na raspolaganju, pa je ubrzo postalo jasno da je samo pitanje s koliko će golova razlike biti “počašćen“ publika u Malmeu.

Već posle 23 minuta Huan Kvadrado proigrao je Aleksa Sandra za 1:0, mada se delimično u isti umešao i Rodrigo Bentankur pošto ga je lopta zakačila na putu ka svom levom beku, da bi u samo minut razlike pred kraj prvog poluvremena pala i preostala dva gola kojim je postavljen konačni rezultat. Prvo je Paulo Dibala pogodio sa bele tačke posle faula Lasea Nilsena nad Alvarom Moratom, mada je sudija Artur Soares prvo bio siguran da je penal, da bi onda ipak proverio svoju odluku putem VAR sistema. Kada je dobio definitivnu potvrdu da je materajala za najstrožu kaznu bilo, Argentinac je uzeo loptu i sigurno je poslao iza leđa Ismaela Dijavare. Vrhunac utakmice bio je Moratin pogodak. Španac je primio dodavanje u šesnaestercu posle konfuzne situacije na terenu i odlučio se na lob kojim je prevario golmana Malmea.

Juventus je i u nastavku bio ofanzivno orijentisan, ali je Malme ipak uspeo da se zadrži na samo tri primljena gola. Nije ni Dama vršila bog zna koliki pritisak, ali je imala još dve ozbiljne situacije kada je mogla da uveća razliku. Prvo kada je Morata probao s ivice kaznenog prostora, ali ga je Dijavara zaustavio paradom, da bi ubrzo pokušao i Mojze Ken, ali se ubrzo ispostavilo da je bio u ofsajdu.


LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

GRUPA H

Čelsi - Zenit 1:0 (0:0)

/Lukaku 69/

Malme - Juventus 0:3 (0:3)

/Sandro 23, Dibala 45pen, Morata 45+1/




tagovi

ČelsiZenit Sankt PeterburgJuventusMalmeRomelu LukakuAleks SandroPaulo DibalaAlvaro MorataLiga šampiona

Obaveštavaj me

Juventus
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara