Navijači Gremija (reuters)
Navijači Gremija (reuters)

Jedan velikan se vratio, drugi je blizu, a treći na ivici (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.10.22. | 02:25

Zablistao Aleks Tešeira

Tri od „12 velikih“ kako se naziva grupacija najvećih brazilskih klubova su ovu sezonu krenuli u drugoligaškom kravanu. Nikad jača brazilska Serija B od njenog osnivanja 2006. godine ulazi u finiš i izgleda da donosi scenario koji je većina priželjkivala – povratak velikana u Seriju A.

Lider Kruzeiro je još prošle nedelje, sedam kola pre kraja sezone, obezbedio povratak u elitni rang fudbala zahvaljujući ponajviše novom vlasniku, legendarnom Ronaldu. Gremio iz Porto Alegrea se pet kola pre kraja nalazi na drugom mestu i na odličnom je putu da zauzme jednu od preostale tri pozicije koje vodi u Braziljerao. Na kraju, tu je i Vasko da Gama koja sa Baijom deli treće i četvrto mesto na tabeli, nalazi se na poziciji koja vodi u Seriju A i treba još samo malo da izdrži u ovom stilu.

Izabrane vesti

Gremio je večeras zabeležio vrlo bitnu pobedu pošto je kao domaćina savladao CSA 2:0 posle dva poraza u prethodna tri kola.

Kada je prošle sezone ispao u drugu ligu posle 16 godina, Gremio je znao šta mu je činiti. Zadržao je najbolje igrače, doveo iskusna pojačanja i namolio legendarnog Renata Gauša da se vrati na klupu. Plan je bio dobar. Gremio je na odličnom putu da se vrati u elitu.

Trikolori su večeras savladali CSA golovima „uz vazduha“ i rešili sve dileme u prvom poluvremenu. Goste je načeo iskusni Lukas Leiva već u 12. minutu. Iako mu postizanje golova nikada nije bio jača strana tokom bogate karijere, nekadašnji vezista Liverpula i Lacija je udracem glavom na centaršut Edilsona otvorio vrata pobede. A overio ju je još jedan bivši reprezentativac. Veteran Dijego Souza (37). Nekadašnji napadač Benfike je bio najviši u skoku posle centaršuta Barbose u 19. minutu i sve nade gostiju su bile ubijene...

Za razliku od Gremija, Vasko da Gama se mnogo više namučio da dođe do trijumfa. Moreplovci su bili na ivici poraza u gostima protiv Operarija, ali su golovima Aleksa Tešeire u 89. i 95. minutu napravili veliki preokret i napravili ogroman korak ka plasmanu među četiri najbolja i povratku u elitu.

Velikan iz Rio de Žaneira je bio na pragu osmog uzastopnog poraza u gostima ali je povratnik iz Turske i nekada jedan od najskupljih igrača sveta režirao neverovatan finiš.

Operario je poveo u 14. minutu preko Reine, a Vasko je odigrao jako loše prvo poluvreme u kojem nije stvorio ozbiljnu šansu. Drugi deo igre je krenuo bolje po goste zahvaljujući ulascima Aleksa Tešeire i Marlona Gomeša sa klupe. U igru je ušao i Bruno Tubarao i vrlo brzo doneo izjednačenje. Uprkos Vaskovoj inicijativi i kontroli, domaćin je iskoristio grešku Tijaga Rodrigeša za novo vođstvo i čuvao ga do 89. minuta kada je na scenu stupio Tešeira.

Momak koji je nekada odbijao Čelsi i Liverpul zbog kineskih miliona je dva puta u nekoliko minuta bio na pravom mestu u petercu i sjajnim reakcijama iz prve doneo pobedu Vasko da Gamu. Bili su to njegovi prvi golovi od dolaska u Vasko. Zlata vredni.



tagovi

GremioVasko da GamaLukaš LeivaAleks Tešeira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara