Ranđelović (© Star sport)
Ranđelović (© Star sport)

Jedini golman koji je stao na put Nathu: Pričali smo i gledali snimke, morao sam da sakrijem u koju ću stranu

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.03.23. | 11:29

Čuvar mreže radnika Stefan Ranđelović o tome kako je odbranio penal vezisti Partizana

Pamtiće se i prepričavati pobeda Radnika na gostovanju Partizanu (2:1), međutim činjenica da još niko ovog proleća nije prošao Humskom, a da se nije ovajdio uticaće da vremenom i uspeh Surduličana izbledi. Tek ponekad će se provući negde da su Andrija Radulović i Ranko Jokić trasirali put do pobede Radnika i režirali trzaj davljenika u borbi sa virom koji nosi u prvoligaški rang, ali će zauvek u fudbalskoj istoriji ostati upisana odbrana Stefana Ranđelovića, golmana koji je prvi uspeo da zaustavi penal Bibarsa Natha od dolaska Izraelca u Partizan. Posle 29 uspešnih egzekucija sa 11 metara sjajnog arhitekte igre crno-belih.

Odbrana za fudbalsku arhivu ukrasila je sjajan dan mladog čuvara mreže i promovisala ga u junaka utakmice, a posle velikog trijumfa Ranđelović je za Mozzart Sport sumirao utiske.

Izabrane vesti

Jedini pravi recept je video analiza i dobar stručni štab koji je lepo pripremio svaki segment. Pričali smo o penalima, gledali snimke... Došli smo do zaključka da moram da čekam do poslednjeg trenutka. Teško je predvideti gde će igrač šutirati, te sam stranu izabrao i ranije, samo mi je cilj bio da sakrijem u koju ću stranu krenuti“, otkrio je Ranđelović.

Priprema sa trenerom golmana Bojanom Isailovićem dala je rezultat, ali je čuvar mreže Surduličana i tokom prethodih izazova pokazao da ga nije lako savladati sa 11 metara. Poslednji koji se u to uverio pre Natha bio je Nikola Čumić, pre nekoliko kola kada je Ranđelović sačuvao Radniku bod protiv Vojvodine i poneo epitet igrača kola.

Ne postoji konkretno obrazloženje za odbrane u tim situacijama. Smatram da je osećaj dar od Boga, nešto što jednostavno imate ili ne. Penal odbranjen Nathu mi je najdraži, jer je izveo toliko jedanaesteraca i niko nije uspeo da ga zaustavi. Čak mu je samo Borjan i pročitao stranu... Ne želim da umanjim odbranu Čumiću koja je, takođe, bila dragocena, te penale odbranjene Falku i Ivaniću. Ipak, pamtiće se da sam prvi koji je zaustavio Natha, pokvario mu savršenu statistiku. Svaki sledeći golman koji mu odbrani penal biće tek jedan u nizu“.

Surduličanin rođen 1999. godine pažnju je privukao još u aprilu 2021. kada je iznenada, u 20. minutu dobio priliku da se dokaže, usled povrede Ivana Kostića. Već tada, odbranivši penale Filipu Falku i Mirku Ivaniću pokazao se u najboljem svetlu, a zanimljiv podatak je da ga niiko nije savladao dva puta sa bele tačke.

„Ovo je bio drugi put da sam izlazio na crtu Nathu, revanširao sam mu se za jesenji gol u Surdulici. Katai je prošle sezone uspeo da me savlada prvi put, iako sam pogodio stranu, ali je drugi put bio neprecizan. Još me niko nije savladao dva puta i voleo bih da očuvam taj procenat uspešnosti“.

(© Star sport)(© Star sport)

Odbrane mladog čuvara mreže ukrasile su pobedu koju su već u prvom poluvremenu golovima najavili Andrija Radulović i Ranko Jokić.

„Imao je i Partizan prilike, pogađao stative... Imali smo sreće, možda previše, ali smo zasluženo nagrađeni za trud i borbenost. Prošla je Makarićeva lopta do Radulovića, poveli smo i na dobar način otvorili utakmicu. Potom je Jokić kao džoker udvostručio prednost i pokazao koliko je dragoceno imati i dobre opcije i na klupi. Ipak, znali smo da ništa nije gotovo. Šef nas je opomenuo na poluvremenu da sledi težih 45 minuta. Bili smo svesni kakav izazov je pred nama, ali smo uspeli da dođemo do dragocena tri boda“.

U prethodnih sedam kola Radnik je pretrpeo samo jedan poraz, a sa 12 bodova napravio je značajan iskorak u borbi za opstanak i predao fenjer Mladosti iz Novog Sada.

„Prezadovoljan sam prolećnim delom sezone. Mogli smo da uzmemo još nekoliko bodova, ali neočekivani uspeh protiv Partizana je to nadomestio. Počeli smo drugi deo sezone sa stavom da sve što je bilo ostavljamo iza sebe i da je važno samo danas i sutra. Očekuje nas još tri izazova i plej-aut u kojem ćemo morati da damo više od svog maksimuma da bismo obezbedili opstanak. Problem je što smo proleće dočekali sa veoma malo bodova, ipak napravili smo pomak, stručni štab je verovao u nas“.

Činjenica da su istovremeno dodatno otežali posao Partizanu koji je došao u situaciju da se grčevito bori i za drugo mesto nije izazvala reakciju Ranđelovića.

„Ne gledam pozicije drugih klubova. Fokusirani smo samo na sebe i ne zamaramo se time da li smo oteali Partizanu, olakšali Zvezdi, TSC-u ili nekom trećem. Svaki bod nam je dragocen i trudimo se da ko god je rival ostvarimo pozitivan rezultat. Tako će biti i ubuduće“.

TER ŠTEGEN MODEL

Ranđelović je istakao da sa zadovoljstvom prati kolege na najsvetlijim fudbalskim pozornicama, a da posebnu pažnju pridaje čuvaru mreže Barselone.

Obožavam da gledam Ter Štegena, zbog fenomenalne igre nogom i postavke. Trenutno je najbolji golman sveta. U 21. veku se traži da igra nogom, a on je najbolji u tom segmentu. Gledajući golmane na vrhunskom nivou trudim se da unapredim svoju igru“.

Mladi golman dete je Surdulice i na budućnost gleda u nadi da bi transferom mogao da napravi iskorak, ali i donese profit klubu u kojem je prošao sve mlađe kategorije.

Rano je da pričam o eventualnom transferu, imam još šta da uradim u Radniku, ali svakako da se nadam iskoraku u budućnosti, prilici da se dokažem i na većim pozornicama. Svestan sam da me očekuje još dug put i mnogo rada, ali san mi je da jednog dana stignem do Španije ili Italije“, kazao je Ranđelović.

ČESTITAO I GOLMAN ZVEZDE

Čuvar mreže Radnika priznao je da mu je u satima posle utakmice stigao praktično trocifren broj čestitiki.

Javili su se mnogi nekadašnji saigrači i treneri. Sijaset prijatelja i kolega... Čestitali su mi Vasiljević (treći golman Zvezde, ranije u Radniku, op. au), Čančarević, i mnogi drugi golmani. Pohvale iskusnijih čuvara mreže posebno znače i motivišu. Naravno, izdvojio bih i reakcije najbližih. Pre utakmice sam devojci Jani rekao da verujem da možemo do pozitivnog rezultata, ona je mislila drugačije ali me je podržala. Njoj posvećujem odbrane iz Humske i tri boda“, kazao je Surduličanin.



tagovi

RadnikRadnik SurdulicaStefan Ranđelović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara