Sadio Mane i Mohamed Salah tokom finala KAN-a (©AFP)
Sadio Mane i Mohamed Salah tokom finala KAN-a (©AFP)

Jedna zvezda ostaje kod kuće: Mundijal će proći bez Manea ili Salaha

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 09:18

Egipat i Senegal se sastaju u od 20.30 časova u Kairu, u prvom meču baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru. Zvezde Liverpula će predvoditi obe strane u Kairu

Kao što na Mundijalu u Kataru svakako ne bismo gledali aktuelnog evropskog šampiona Italiju ili njihove prethodnike Portugaliju, pošto bi oni bili rivali u baražu da Makedonci u četvrtak nisu priredili senzaciju, isto tako će svetska smotra da prođe i bez jedne od dve najbolje afričke selekcije. Žreb za poslednju fazu kvalifikacija direktno je sukobio finaliste sa ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija, Egipat i Senegal. Prvi od dva njihova susreta je na programu od 20.30 časova, a revanš će odigrati već sledećeg utorka.

To znači da u novembru na Svetskom šampionatu definitivno nećemo biti jedna od dve zvezde Liverpula – Mohamed Salah ili Sadio Mane. Afrikanci kao da se trude da posvađaju dvojicu saigrača i upropaste hemiju među njima, pogotovo dok su rane kod Egipćanina još sveže zbog poraza u pomenutom finalu. Jirgen Klop je tada sprečio da im se naruši odnos tako što je zabranio da se u svlačionici komentariše KAN. Međutim, teško da će Nemac moći da spreči razgovore o Mundijalu, jer jedan od dvojice njegovih napadača svakako neće biti jedini učesnik tog turnira krajem ove godine.

Izabrane vesti

Pre mesec i po dana Mane je bio taj koji se radovao trofeju. Mogao je da bude tragičar, promašio je jedanaesterac u sedmom minutu, ali Egipćani to nisu kaznili. Niko nije dao gol do kraja utakmice, posle 120 minuta se pristupilo penalima, a tamo se Mane iskupio i pogodio pobedonosni gol. Salah je trebalo da šutira posle njega, ali nije stigao na red jer su prethodno Abolmonem i Lašin propustili šansu sa bele tačke.

Klop je uradio što je do njega, u nedelju nije poslao Manea na teren u FA kupu protiv Notingem Foresta (1:0). Izjednačio ga je tako sa Salahom, pošto Egipćanin svakako nije mogao da zaigra zbog lakše povrede.

20.30: (2,85) Egipat (2,80) Senegal (2,90)

Ovako, niko neće moći da kritikuje Klopa kako ima favorita.

Salah je osetio blagi bol u stopalu, a očigledno je da je Maneu neophodan odmor pred dve važne utakmice u dresu Senegala”, kratko je prokomentarisao nemački strateg.

Od kako su se vratili sa Kupa afričkih nacija, Salah i Mane su imali identičan učinak u dresu Liverpula. Postigli su po četiri pogotka i zabeležili jednu asistenciju, a uspeli su i da podignu jedan trofej. Trijumfom nad Čelsijem u finalu na penale, osvojili su pre mesec dana Liga kup Engleske. Velika je šteta što jedan od ove dvojice majstora neće moći da igra u Kataru.

Egipćani se nadaju da će preneti na Senegalce svoju kletvu. Faraoni su osvajali KAN 1986, 1998, 2006. i 2010. godine, a svaki put su posle toga ostajali bez plasmana na Mundijal, koji je bio na programu iste te godine. Domogli su ga se 2018, 28 godina posle svog prethodnog nastupa, kada su na kontinentalnom šampionatu održanom pre toga bili vicešampioni. Senegalci su takođe učestvovali u Rusiji, to im je bilo tek drugo učešće na Mundijalu, posle 2002. godine i turnira u Južnoj Koreji i Japanu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (AFRIKA) – PLEJ-OF (PRVI MEČEVI)

Petak

16.00: (3,45) Demokratska Republika Kongo (2,90) Maroko (2,40)

18.00: (2,35) Kamerun (2,90) Alžir (3,50)

18.00: (2,25) Mali (2,95) Tunis (3,70)

20.30: (2,85) Egipat (2,80) Senegal (2,90)

20.30: (2,85) Gana (2,70) Nigerija (3,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AfrikaKvalifikacije za SP 2022.Sadio ManeMohamed Salahreprezentacija Egiptareprezentacija Senegala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara