Grb grada Fuenlabrade (©Shutterstock)
Grb grada Fuenlabrade (©Shutterstock)

Jedni bi odluku za zelenim stolom, drugi da se liga proširi, treći da se kolo ponovi… Samo za zaražene niko ni da pita

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.07.20. | 12:08

Ispostavilo se takođe da je sin predsednika La Lige zaposlen u klubu koji je napravio čitav problem, te da advokatska kancelarija Havijera Tebasa ima 130.000 evra vredan ugovor sa Fuenlabradom

Trebalo je da bude kulminacija uzbudljive sezone koja se izborila i sa najjačim udarom virusa Kovid-19. Umesto toga se pretvorilo u skandal koji niko u Španiji ne zna kako da reši. Sve zbog duela Deportiva i Fuenlabrade koji nije ni odigran pošto je uoči meča utvrđeno da je 12 članova gostujuće delegacije bilo pozitivno na virus.

Podsetimo, Deportivu je taj meč bio važan zbog borbe za opstanak u ligi – mada su ga rezultati ostalih mečeva ostavili bez šansi da se spase – dok je Fuenlabrada jurila baraž za promociju. Teoretski bi i dalje mogla do cilja, pošto ima meč manje i mogla bi da preskoči Elče na šestom mestu na tabeli.

Izabrane vesti

I tu dolazimo do sukoba različitih interesa.

Elče recimo traži da se utakmica registruje službenim rezultatom 3:0 za Deportivo i da tako preboli sve brige. Rajo Valjekano, koji je suštinski na terenu ostao za bod kratak, tražio je da se celo kolo ponovi mada se sada ne oglašava. Sa druge strane, Deportivo i Numansija, koji su na kraju ispali u Segundu B, traže da se druga liga proširi na 24 kluba kako bi opstali.

Svi najavljuju tužbe pred sudom.

Sukob se naravno prelio i na više instance, a posebno na ionako loše odnose predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa i predsednika La Lige Havijera Tebasa.

Upravi takmičenja svi zameraju što su ih kasno obavestili za situaciju sa Fuenlabradinim igračima i što im je svima zaprećeno sankcijama ako ne budu igrali. Kritikuje se i sama Fuenlabrada, jer po zakonima u Španiji ako imaš više od četiri zaražena to se onda smatra novim žarištem i moraš sve da prijaviš nadležnim sanitarnim organima.

Predsednik Fuenlabrade Honatan Praena brani se tvrdnjom da je sve rađeno po protokolu, da je između prvog pozitivnog testa u subotu, igrača koji je „odvojen“ od ostalih, i drugo troje u nedelju (zaposenih u klubu) nije bilo dodira. Da su napravili tri testa pre odlaska, i da se čekao PCR dok su bili u avionu i da su dobili su ga kad su stigli.

La Liga se branila saopštenjem u kome se kaže da je obaveštenje o zaraženima morala da pošalje laboratorija koja je pravila testove (iz laboratorije nema reakcija) i da Consejo Superior de Deportes (Glavni savet za sport, nešto kao autonomna organizacija pri Ministarstvu) ne poznaje vlastite protokole, odnosno da postoji razlika između „odvojiti“ i „izolovati“ u zavisnosti od broja zaraženih na istom mestu.

Postupak protiv Fuenlabrade svakako je otvoren posle brojnih pritužbi drugih klubova, ali mnogi traže i odgovornost La Lige. Posebno zbog toga što se zna da je sin Havijera Tebasa sekretar Upravnog odbora Fuenlabrade, a da je sam predsednik lige, odnosno njegova advokatska kancelarija, još krajem 2018. potpisala sa tim klubom ugovor o pružanju pravnih usluga vredan 130.000 evra. Potpisao ga je lično Tebas. On se sada brani tvrdnjom da je ugovor potpisan dok je Fuenlabrada igrala u Segundi B i nije bila pod nadležnošću Lige, a da je, kada je ušla u Segundu, on sve prijavio. Međutim, izgleda je prijavio samo da mu sin radi u Fuenlabradi, ali ne i da postoji taj ugovor sa klubom.

Mnogi smatraju da je ovo samo nastavak dugog i oštrog rata Rubijalesa i Tebasa. Prošlog leta je, samo primera radi, Savez tražio da se zbog navijača ukinu utakmice koje se igraju petkom i ponedeljkom, La Liga je naravno zbog TV prava odbila i završili su svi na sudu. Smatra se dakle da Rubijales želi da celu ovu situaciju iskoristi da smeni Tebasa kome neće pomoći ni što će ih sve tužiti gradonačelnica Korunje koja se do sada dobro borila sa virusom i prilično ih je otvoreno sve redom kritikovala.

Na kraju i o zaraženim igračima. Trener Fuenlabrade Hose Ramon Sandoval sinoć je dugo govorio u emisiji Largero i požalio se da su kod njih počeli da se pojavljuju prvi simptomi, a da ih niko ne zove ni da pita da li im šta treba dok su izolovani u hotelu u Korunji. Svi su umorni i psihološki u vrlo lošem stanju, a svi ih napadaju iako je teško da su oni baš krivi za sve.

Pitanje je naravno i kada će se svi oni oporaviti kako bi mogli da odigraju taj meč sa Deportivom, jer do tada ne može ni baraž da krene pošto se ne zna da li će tamo Elče ili Fuenlabrada. Dok se ne odluči ne mogu da igraju ni Đirona ni Almerija. Deportivo bi najradije da ne igra, ništa mu ne znači više, ali Tebas preti žestokim sankcijama ako se ne izađe na teren, a za apele da se celo kolo ponovi neće ni da čuje.

Pišu: Dejan STANKOVIĆ i Ognjenka MARIĆ


tagovi

SegundaŠpanija 2FuenlabradaHavijer Tebas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara