Marko Neđić (©Starsport)
Marko Neđić (©Starsport)

Jedva punoletni, a već pobeđuju: Grafičar sa 11 bonusa od starta, Neđić o sistemu

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.08.23. | 16:03

"Razbili smo predrasude da deca ne mogu da donose rezultat", kaže trener Zvezdine filijale za Mozzart Sport

Dosad neviđen slučaj u Mozzart Bet Prvoj ligi dogodio se u subotnjem duelu Metalca i Grafičara. Gosti iz Beograda istrčali su na teren sa 11 bonus igrača, uz još sedam na klupi.

Prosek godina Ljubičastih bio je 18, nekim igračima prva takmičarska utakmica na seniorskoj sceni, ali ih to nije sprečilo da pobede (3:1).

Izabrane vesti

Od uspostavljanja saradnje sa Crvenom zvezdom Grafičar ima ulogu razvojnog tima i redovno igra sa perspektivnim tinejdžerima, mada je prethodnih sezona uz njih uvek bilo i nekoliko iskusnijih fudbalera (Luis Ibanjez, Andrija Kaluđerović, Filip Kasalica, Đorđe Đurić, Aleksandar Todorovski...).

Sada je drugačije. Među prvotimcima su i čak trojica kadeta Crvene zvezde. Dvojica su dobila šansu u Gornjem Milanovcu, a i treći bi da nije bilo administrativnih problema, odnosno zastoja u precu uvođenja dvojnih registracija.

"Andrej Petrović i David Đurić su igrali od početka, a i Andrija Maksimović bi bio u 11 da je rešena registracija. Naš cilj je da razvijamo mlade igrače uz usađeni pobednički mentalitet, a onda i dolaze rezultati kao ovaj protiv Metalca. Razbili smo predrasude da deca ne mogu da donese dobre rezultate, a to je zato što imamo razrađen sistem kojim se vodimo. Često menjamo igrače, ali oni koji dolaze tačno znaju šta se od njih očekuje i odmah ih uvodimo u mašinu", konstatuje Marko Neđić, trener Grafosa koji se nametnuo odličnim radom u mlađim kategorijama Crvene zvezde, a i sam je tek na početku karijere.

Neđiću je ovo treća sezona na klupi prvog tima Grafičara (druga od početka). U prvoj je vodio tim od pretposlednje pozicije na tabeli Mozzart Bet Prve lige do prvog mesta u plej-autu i sigurnog opstanka. Prošle sezone Grafičar nijednog trenutka nije bio ispod treće pozicije, ali u baražu za najjači rang domaćeg fudbala nije uspeo da bude bolji od Radnika iz Surdulice.

Ređaju se igrači koje je 33-godišnji stateg trenirao, a koji su stigli do velike scene.

"Pretrpeli smo velike promene u odnosu na prošlu sezonu. Svaki prelazni rok odlazi nam veliki broj igrača, ali to je pokazatelj dobrog rada. Neki dobiju šansu da se nametnu u Zvezdi, neke traže drugi superligaški klubovi i sve to imponuje. Ovo što imamo u Grafičaru je svakako presedan u srpskom fudbalu, ali sigurno je da će biti oscilacija jer su u pitanju deca", upozorava Neđić.

Bez obzira na to što ove sezone njegov tim po uzrastu više podseća na omladinski nego seniorski sastav, mladi trener kaže da se pristup igračima dosta razlikuje.

"Sada se mnogo više očekuje od njih nego kada su u mlađim selekcijama, ali zato i mora više da im se pruži, da se posveti više pažnje detaljima. Pobednički mentalitet je suština, jer ko planira da igra jednog dana u Crvenoj zvezdi ili u nekom ozbiljnom inostranom klubu, mora to da ima".

Pored šanse koju u ogromnoj meri ukazuje mladim igračima, Grafičar je specifičan u domaćem fudbalu i po tome što je trenutno trener mnogo duže u klubu nego bilo koji od igrača.

"Jeste tako, a to znači da moj stručni štab i ja radimo dobar posao. Uspeli smo da pomognemo adaptaciji mladih igrača pri prelazu iz omladinskog u seniorski fudbal, a pored toga i da imamo zadovoljavajuće rezultate. Siguran sam i da je pred momcima sa kojima sada radimo svetla budućnost. Ljudi koji vole fudbal trebalo bi da dolaze na naše utakmice i podrže ih, a oni će im se sigurno odužiti odličnom igrom".

Posle prvog kola Mozzart Bet Prve Lige u centru pažnje našao se 17-godišnji Andrej Petrović. U svojoj prvoj takmičarskoj utakmici među seniorima dao je dva gola. Neđić, ipak, ne želi da hvali pojedinačno već ističe jedinstvo u ekipi.

"Petrovićevi golovi su dobar primer onoga što tražimo od naših igrača, a to je raznovrsnost u igri. Dao je gol sa 20 metara, a dao je i sa sedam. Mora da se bude jednako aktivan i dobar bilo da se radi o odbrani ili napadu i to uvek govorimo našim igračima", dodao je perspektivni strateg.


tagovi

GrafičarMarko NeđićMozzart Bet Prva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara