Atmosfera na Čika Dači (©Starsport)
Atmosfera na Čika Dači (©Starsport)

Jesen iznad očekivanja na Čika Dači: Strpljenje i istrajnost se isplatili

Vreme čitanja: 10min | čet. 17.11.22. | 19:07

Kragujevčani minulu polusezonu ocenjuju izuzetno uspešnom, i to na osnovu više parametara o kojima su za Mozzart Sport govorili trener Joksimović i direktor Perović

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kragujevca/

Kako se samo situacija u taboru kragujevačkog superligaša drastično izmenila u odnosu na prošlu jesen. Umesto strepnji vezanih za opstanak u superligaškom društvu, kao što je to bio slučaj pre godinu dana, u klubu sa „Čika Dače“ su ovoga puta u znatno optimističnijem raspoloženju dočekali odlazak na zimsku pauzu. Visoko osmo mesto na tabeli, uz saldo od 25 osvojenih bodova, kao i kvalitet igara koje su izabranici trenera Dejana Joksimovića pružali u protekloj polusezoni, svakako predstavljaju dobar temelj za još više takmičarske domete u prolećnom delu šampionata.

Izabrane vesti

Daleko od toga da je jesenja vožnja superligaškim drumovima bila bez turbulencija za Kragujevčane. Posebno je bio kritičan središnji deo polusezone, kada je šumadijski superligaš upao u vrtlog loših rezultata, koji ga je naglo povukao ka donjem delu tabele. Srećom, usledio je nagli zaokret od 180 stepeni i briljantan finiš jesenjeg dela sezone, koji je Šumadince lansirao u zonu plej-ofa.

U svom osvrtu na protekli deo šampionata, strateg kragujevačkog superligaša Dejan Joksimović zaključuje da je kvalitet igara njegovog tima bio možda i iznad ostvarenih rezultata, ali da je, kada se podvuče crta, osmo mesto na tabeli sasvim zadovoljavajući plasman nakon 19 prvenstvenih rundi.

"Mi smo u ovu sezonu ušli sa ciljem da napravimo određeni iskorak u odnosu na prethodnu, kako u pogledu kvaliteta igre, tako i u rezultatskom smislu. Mislim da smo u tome uspeli, mada je neki moj generalni utisak da je kvalitet naših igara bio možda i iznad ostvarenih rezultata. To posebno važi za prvi deo polusezone, kada smo dosta oscilirali u rezultatima. Naravno da sam zadovoljan trenutnim plasmanom na tabeli, a možda još više činjenicom da smo bili konkurentni gotovo svakoj ekipi sa kojom smo odmeravali snage u proteklom delu prvenstva“, sumirao je Joksimović utiske po okončanju prilično berićetne superligaške jeseni.

Sportski direktor Radničkog 1923 Slavko Perović smatra da je minula polusezona bila uspešna po više parametara, kao i da je ostvaren plasman na kraju jesenje etape superligaške trke prevazišao inicijalna očekivanja.

„Imamo dosta razloga da budemo zadovoljni proteklim delom sezone. Uspešno smo promovisali novi stručni štab na čelu sa izuzetno talentovanim kragujevačkim trenerom Dejanom Joksimovićem, stvorili prepoznatljiv model igre, pružili priliku velikom broju mladih igrača i pokazali da smo u stanju da pariramo klubovima sa znatno većim budžetima u odnosu na naš. Iako je osmo mesto na kraju jesenje polusezone rezultat koji prevazilazi neka naša početna očekivanja, svakako da nemamo nameru da se zadovoljimo time, već ćemo nastojati da dodatno podignemo lestvicu uspeha. Sigurno da nas ostvareni rezultati u ovoj polusezoni dodatno inspirišu da budemo još posvećeniji u svom radu i težnji da ovaj klub podignemo na još jedan viši nivo“, naglašava Perović.

U želji da izbegnu scenario iz prošle sezone i da od Radničkog 1923 naprave jednog stabilnog superligaša koji neće konstantno strepeti od ispadanja u niži rang takmičenja, čelnici kragujevačkog kluba bili su prinuđeni da tokom leta povuku određene poteze, koji u početku nisu naišli na simpatije navijača, ali koji su na kraju ipak dobili svoje rezultatsko opravdanje.

"Sve velike odluke su teške. Mi smo dobro znali da nakon prošle sezone, u kojoj smo do samog kraja prvenstva strepeli za opstanak, moramo da napravimo radikalan zaokret, ukoliko želimo da ovaj klub konačno krene u pravom smeru i postane stabilan superligaš. U tom pogledu mislim da smo pokazali veliku hrabrost odlukom da pružimo šansu novom stručnom štabu na čelu sa mladim i talentovanim trenerom Joksimovićem, kao i rešenošću da promenimo čitavu strukturu tima. Čak i u momentima kada ekipi nije išlo baš najbolje pokazali smo zavidnu dozu strpljenja i istrajnosti, nismo želeli da 'lomimo preko kolena', već smo verovali u igrače i struku, što nam se na kraju isplatilo. Ušli smo u seriju fenomenalnih rezultata, kojom smo dospeli među osam najbolje plasiranih ekipa na tabeli. Ono na šta sam ja lično izuzetno ponosan, jeste to što smo tokom čitave jesenje polusezone forsirali jedan moderan i ofanzivan model igre, koji je naišao na simpatije kod većeg dela superligaške publike i koji nam je, uostalom, omogućio trenutni plasman na tabeli“, konstatuje Perović.

Isprva nije sve išlo tako glatko za Kragujevčane, koji su zbog problema sa realizacijom prosuli veliki broj bodova u prvom delu superligaške jeseni.

„Stvaranje željenog modela igre i dolaženje do odgovarajućih rezultata predstavlja određeni proces koji iziskuje dosta vremena i strpljenja. Mi smo i u tom, uslovno rečeno, rezultatski slabijem periodu sezone igrali dosta dobro, dolazili smo do šansi, ali nismo imali sreće sa realizacijom. Ne treba zaboraviti ni da smo na početku sezone imali dosta problema sa povredama nekih za nas veoma bitnih igrača. Tu pre svega mislim na Milutina Vidosavljevića, koji nije imao kontinuitet treninga i igara u nekom prethodnom periodu. Sve to je i te kako imalo uticaja na naše rezultate u ovom periodu sezone. Vremenom je ipak sve leglo na svoje pravo mesto, poboljšali smo realizaciju i uspeli da dođemo do rezultatskog kontinuiteta“, pojašnjava glavni kormilar Kragujevčana Dejan Joksimović.

Dejan Joksimović (©Starsport)Dejan Joksimović (©Starsport)

Svakako da je rezultatskoj katarzi Crvenih umnogome doprineo dolazak trojice igrača ofanzivnih karakteristika u samom finišu prelaznog roka. Stefan Čolović, Marko Šimić i Brazilac Evandro da Silva doneli su kragujevačkom timu preko potreban kvalitet u završnoj trećini terena, koji je bio vidljiv već na njihovom debiju u dresu Radničkog 1923 na utakmici protiv Mladosti GAT, koju bismo slobodno mogli nazvati prekretnicom jesenje polusezone za Šumadince.

„Mi smo, kao što sam već napomenuo, pružali dosta dobre igre u tom prvom delu jesenje polusezone, ali nam je nedostajao taj neki X faktor u završnoj trećini terena. Dolaskom Čolovića, Evandra i Šimića dobili smo taj ekstra kvalitet u ofanzivi, a kao logičan sled toga došli su i bolji rezultati. Nekako je sve krenulo nabolje nakon te pobede protiv ekipe Mladosti GAT, kojom smo prekinuli seriju od četiri uzastopna poraza. Mislim da ta utakmica u neku ruku predstavlja prekretnicu polusezone i da je nakon nje svima u klubu laknulo. Igračima se vratilo narušeno samopouzdanje, što je doprinelo toj sjajnoj rezultatskoj seriji u finišu polusezone“, ocenjuje strateg Crvenih.

Naravno, kako bi se doveli igrači takve reputacije i kvaliteta bilo je neophodno naoružati se strpljenjem, koje se na kraju i te kako isplatilo.

„Uvek je dilema da li dovesti igrača na samom početku prelaznog roka, kako bi on prošao kompletne pripreme sa ekipom i bio na raspolaganju treneru od prvog kola, ili pratiti situaciju na tržištu i strpljivo čekati na neko kvalitetnije i zvučnije pojačanje. Mi smo se ovoga puta odlučili da sačekamo na te igrače za koje smo bili ubeđeni da će svojim kvalitetom praviti razliku na terenu. Ispostavilo se da nismo pogrešili. Oni su se zaista sjajno uklopili u naš model igre, koji je inače jako pogodan za igrače ofanzivnog profila, i pružili su značajan doprinos odličnim rezultatima ekipe u drugom delu jeseni“, konstatuje sportski direktor Kragujevčana Slavko Perović.

Za razliku od prethodne sezone kada je služio maltene kao vreća za udaranje Partizanu, Zvezdi, Čukaričkom i ostalim timovima iz gornjeg dela tabele, Radnički 1923 se u ovoj polusezoni pokazao kao ravnopravan takmac ekipama koje spadaju u takozvani „superligaški krem“. Tako su Partizan i Crvena zvezda na jedvite jade došli do sva tri boda na „Čika Dači“, dok je recimo odlična ekipa Čukaričkog, koja je prošle sezone na prilično lak i ubedljiv način trijumfovala u prestonici Šumadije, ovoga puta bila prinuđena da se spašava poraza.

„Ono na čemu ja insistiram i što je neku ruku moja trenerska filozofija, to je da mi moramo da budemo ta ekipa koja će kontrolisati ritam utakmice, kako kroz posed, tako i kroz određene principe igre koje igrači treba da sprovedu na terenu. To je neka suština i putokaz za dobre rezultate. Naravno, veoma je bitan i individualni kvalitet igrača, bez koga jednostavno nema dobrih rezultata“, apostrofira šef struke Radničkog 1923 Dejan Joksimović.

U šumadijskom superligašu su i ove sezone nastavili praksu pružanja šansi mladim fudbalerima, kako iz sopstvenog podmlatka, tako i igračima koji su ponikli u drugim fudbalskim sredinama, a koji su odlučili da svoju igračku afirmaciju potraže u klubu sa „Čika Dače“.

Mi već duže vreme u kontinuitetu pružamo šansu mladim igračima, čak mnogo više nego što je to bio slučaj u nekom pređašnjem periodu. To je nešto što ovaj klub mora da radi kako bi mogao nesmetano da funkcioniše u budućnosti. Samo kroz afirmisanje i prodaju barem jednog mladog igrača godišnje, mi možemo zadržati budžet na trenutnom nivou. Prošle sezone smo uspešno promovisali Ognjena Lukića, koji je ovog leta ostvario transfer u francuski Rems, od koga je i naš klub uspeo da profitira. U ovoj polusezoni pružili smo šansu momcima iz naše omladinske škole Nikoli Miličiću, Đorđu Jovanoviću i Vladimiru Tomoviću, zatim mladom golmanu Stojanu Lekoviću, ali i Milutinu Vidosavljeviću, koji pre dolaska kod nas nije igrao skoro dve godine. Imali smo strpljenja sa njim, čak i kada mu nije išlo baš najbolje na terenu, verovali smo u njegov kvalitet i dočekali da on postane jedan od ključnih igrača u ekipi. Plan nam je da u nastavku sezone, naravno u zavisnosti od okolnosti, pružimo priliku još dvojici-trojici mladih igrača“, nagoveštava Slavko Perović.

Rezultatske uspehe kragujevačkog kluba tokom jeseni pratili su i brojni pomaci u pravcu unapređenja funkcionisanja i modernizacije kluba. Klupsko rukovodstvo, na čelu sa generalnim direktorom Igorom Konatarom, uspelo je da uz podršku lokalne samouprave, ali i brojnih sponzora uveća klupski budžet, što je u značajnoj meri olakšalo posao sportskom sektoru. Takođe, klub je zahvaljujući odgovornom i domaćinskom poslovanju uspeo da uštedi određena novčana sredstva, koja je iskoristio za postavljanje reflektora na pomoćnom terenu, kao i za kupovinu brendiranog autobusa, kojim će prvotimci Radničkog 1923 ubuduće putovati na gostovanja.

„Mislim da smo generalni direktor kluba Igor Konatar i ja napravili jedan zaista dobar ekonomsko-sportski tandem, gde svako u okviru svog resora daje svoj maksimum. Konatar je podstakao veliki broj kragujevačkih privrednika da pomognu klubu, što je doprinelo i nešto boljem budžetu u odnosu na prošlu sezonu, mada je on, nažalost, i dalje među najmanjima od svih klubova u Mozzart Bet Superligi. Zbog toga je naša obaveza da nastavimo da rastemo i napredujemo kao klub na svim poljima, kako bismo još uspešnije parirali ostalim klubovima u superligaškoj konkurenciji“, kategoričan je Perović.

Dobri rezultati u minulom delu sezone svakako su rasplamsali očekivanja navijača, koji se nadaju da bi Radnički u godini u kojoj obeležava vek svog postojanja mogao da izbori izlazak na evropsku scenu.

„Ja nisam čovek koji voli da trči pred rudu. Svakako da bi bilo idealno da u godini velikog jubileja Radnički ostvari najveći uspeh u svojoj klupskoj istoriji i izbori plasman u Evropu, ali sam isto tako svestan činjenice da se velike stvari ne dešavaju preko noći, bar ne kada idu nekim svojim prirodnim tokom. Potrebno je određeno vreme da se stvore uslovi za tako nešto, ali ćemo svakako, ukoliko nam se ove sezone ukaže prilika za tako nešto, gledati da je iskoristimo. Naravno, ne bih želeo da na ovaj način stvaram bilo kakav pritisak na igrače i stručni štab. Važno je da nastavimo da radimo časno, pošteno i u interesu kluba, kako bi on i u nekoj budućnosti, kada ova uprava ne bude u klubu, mogao da funkcioniše na zdravim osnovama“, jasan je sportski direktor Kragujevčana.

Evandro da Silva (©Starsport)Evandro da Silva (©Starsport)

I šef struke Dejan Joksimović u prvi plan ističe prosperitet kluba na duže staze, dok za takmičarske domete Crvenih u prolećnom delu prvenstva kaže da će ih u velikoj meri odrediti predstojeći prelazni rok.

„Svi mi koji smo trenutno u klubu dajemo svoj maksimum kako bi Radnički što je moguće više napredovao, počev od infrastrukture, zatim organizacije kluba, pa sve do kvaliteta igara i rezultata. Nama je ovo tek druga sezona u najvišem rangu takmičenja, pri čemu smo klub sa najskromnijim budžetom u Mozzart Bet Superligi. Mnogo toga zavisiće od predstojećeg prelaznog roka, kao i od pripremnog perioda, gde će se neke stvari iskristalisati, nakon čega ćemo imati neku jasniju sliku o tome koliki su naši realni dometi u nastavku sezone. Sigurno je da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da kraj sezone dočekamo na što je moguće višoj poziciji na tabeli“, poručuje Joksimović.

I zaista, u kragujevačkom klubu velike nade polažu u predstojeći prelazni rok, s obzirom da je to prilika da se postojeći igrački kadar dodatno isfiltrira i dopuni još nekolicinom kvalitetnih igrača, kako bi Radnički 1923 na proleće bio još jači i konkurentniji ostalim ekipama iz superligaškog jata.

„Naravno da smo zadovoljni postojećim igračkim kadrom, ali ćemo svakako u dogovoru sa stručnim štabom gledati da se dodatno pojačamo na određenim pozicijama u timu. Biće tu sigurno i nekih odlazaka, kako bi se rasteretio budžet i otvorio prostor za dolazak novih igrača. U svakom slučaju, pruža nam se prilika da napravimo jedan dobar prelazni rok i to na duže staze, s obzirom da već sad treba da mislimo i na narednu sezonu“, otkriva sportski direktor Slavko Perović planove vezane za nastupajući prelazni rok.

Kragujevčani su već definisali plan zimskih priprema. Ekipa će ostati na okupu do kraja sedmice, kada će igrači koji su izneli najveći teret ove jeseni dobiti „voljno“, dok će ostatak igračkog kadra, pojačan sa par momaka iz omladinske selekcije, nastaviti da trenira sve do početka decembra.

„Tu grupu koja će ostati da trenira do kraja meseca činiće uglavnom mlađi igrači, kojima će biti priključeno nekoliko talentovanih momaka iz omladinske ekipe, koja ove sezone beleži odlične rezultate u Omladinskoj ligi Srbije. Početak zimskih priprema predviđen je za 18. decembar, da bi sredinom januara ekipa otputovala u Antaliju na bazični deo priprema u trajanju od jedanaest dana, gde će imati jedno tri-četiri jake provere. Po povratku iz Turske očekuje nas generalna proba, a onda i završni deo priprema za start prolećnog dela prvenstva“, saopštio je Perović plan i program zimskih priprema.

Početak drugog dela sezone u Mozzart Bet Superligi Srbije predviđen je za 4. februar, a Kragujevčani će na prolećnoj premijeri ugostiti ekipu Voždovca.


tagovi

Radnički KragujevacMozzart Bet SuperligaSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara