David Enamorado (desno), fudbaler Santa Fea (©AFP)
David Enamorado (desno), fudbaler Santa Fea (©AFP)

Još četiri mesta su ostala u kolumbijskom Kvadrangularu

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.05.23. | 23:05

Zato, Santa Feu je važan meč sa Atletiko Nasionalu (petak, 03), zaostao iz 13. kola Aperture

Preostala su još samo dva kola do kraja ligaškog dela kolumbijske Aperture. Posle 18 odigranih utakmica, timovi koji se trenutno nalaze na prve četiri pozicije, a to su Miljonarios, Agilas Doradas, Amerika de Kali i Atletiko Nasional zvanično su osigurali mesto u polufinalnim grupama. Preostala su još četiri mesta, za koja teoretski konkurišu timovi koji se nalaze od 5. pa sve do 18. mesta, sve u rasponu od devet bodova.

Ipak, situacija na tabeli značajno bi mogla da se promeni posle noćašnjih duela koji spadaju u zaostala kola Aperture. Onse Kaldas koji je izgubio i teoretsku šansu da se nađe u zoni pristupa ka polufinalu, u noći između četvrtka i petka (01:00) gostuje u Medeljinu ekipi Deportivo Independijentea, dok u nešto kasnijem terminu (03:00) još jedan Independijente, ali onaj iz prestoničkog predgrađa Santa Fea, dočekuje Atletiko Nasional.

Izabrane vesti

Santa Fe ne želi da se komplikuje situacija u vezi sa polufinalnim grupama, što znači da će morati da iskoristi meč zaostatka protiv Nasionala, da doda nova tri boda i vrati se među osam prvaplasiranih na tabeli. Preostali mečevi protiv Atletiko Uile i Onse Kaldasa smatraju se za nešto lakšim izazovom, tako da ovaj duel može biti ključan za nastavak sezone. Ekipa Harolda Rivere u ovaj susret ulazi posle poraza od Miljonariosa i sada prvenstveno mora da povrati izgubljeno samopouzdanje. Eventualnom pobedom u noćašnjem obračunu protiv Nasionala, Santa fe bi se sa 26 bodova popeo na sedmu poziciju koju trenutno drži Deportivo Pasto. U stvari, izjednačili bi se sa timom iz Pasta, ali bi imali lošiju gol-razliku, što znači da bi se našli na osmom mestu, svrgavajući tako Junior sa pozicije koje vodi u narednu rundu takmičenja.

Santa Fe trenutno se nalazi na devetom mestu na tabeli sa 23 boda u 17 odigranih kola. Razlika u odnosu na poslednju ekipu, u ovom slučaju Junior iz Barankilje, je samo jedan bod. Na poslednjih osam mečeva odigranih kod kuće u ovom takmičenju, Santa Fe je zabeležio četiri pobede, dva remija i dva poraza. Ovi rezultati pokazuju solidan učinak tima na svom terenu. U poslednjih 10 utakmica koje su Kardinali odigrali u domaćem takmičenju, ostvarene su tri ​​pobede, tri remija i četiri poraza. Pored toga, u Kopa Sudamerikani, Santa Fe je izgubio od Univerzitarija sa 2:0, takođe u gostima.

03.00: (1,65) Santa Fe (3,60) Atletiko Nasional (5,10)

Sa druge strane, Atletiko Nasional nastavlja da juri prve pozicije na tabeli i zna koliko je važno dodavati bodove u gostima. Kao gost, ekipa ima šest utakmica bez poraza u takmičenju, što im povećava samopouzdanje.Tim iz Medeljina trenutno se nalazi na na 3. mestu sa 31 osvojenim bodom u 17 odigranih kola. U poslednjih sedam mečeva odigranih kao gost u ovom takmičenju, Nasional je pobedio tri, remizirao takođe tri puta i pretrpeo samo jedan poraz. Ovaj učinak pokazuje da je tim bio dosledan čak i kada je igrao u gostima. Uzimajući u obzir poslednjih deset okršaja, Verdolagosi su slavili u pet navrata, uz četiri remija i sa samo jednim pretrpljenim porazom. Pored toga, tim Paula Autitorija dolazi iz niza od četiri uzastopne pobede, u prethodnom meču, igrajući kod kuće, pobedili su Bojaka Čiko rezultatom 3:1.

U poslednjih pet direktna okršaja između ovih timova zabeležen je jedan nerešen ishod, uz tri pobede Atletiko Nasionala i jednom za Santa Fea. Poslednji okršaj odigrao se u septembru 2022. godine i upravo on je završen nerešenim rezultatom 1:1, na ovom istom stadionu, golovima Andreja Estupinjana i Andresa Felipea Romana. Od poslednjih deset susreta, Independijente je uspeo da pobedi tek u dva navrata, dok je Nasional to uradio šest puta. Nepovoljna statistika za prestonički traje od 2021 godine, kada je igrajući u Bogoti, poslednji put savladao Nasional, minimalnim rezultatom, golom Baldomera Perlaze.

Atletiko Nasional trenutno se nalazi u nešto boljoj formi u odnosu na rivala, pored toga dolazi iz niza od četiri uzastopne pobede, što može povećati njihovo samopouzdanje. Sa druge strane, u Santa Feu znaju koliko je važna pobeda u ovom duelu i tražiće to sa velikom odlučnošću. Kardinali u ovaj duel ulaze iz niza od tri uzastopne pobede, i sa ciljem da nametnu svoj stil igre protiv jakog tima Atletiko Nasionala kako bi upisali nova tri boda, koja im ne garantuju, ali im umnogome olakšavaju pristup kvalifikacionoj zoni i nastavku borbe za trofej.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOLUMBIJA 1 (APERURA) – ZAOSTALI MEČEVI

Petak

01.00: (1,70) Independijente Medeljin (3,45) Onse Kaldas (4,90)

03.00: (1,65) Santa Fe (3,60) Atletiko Nasional (5,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Independijente Santa FeAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara