Ivan Leko (AFP)
Ivan Leko (AFP)

Još jedan koji nije izdržao splitsku histeriju: Leko dobio otkaz u Hajduku

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.10.23. | 21:43

Promenili su 11 trenera za pet godina!

Čeka Hajduk titulu u Hrvatskoj dugih 19 godina, a izgleda da će se još načekati.

Nema mira u histeričnom gradu na Jadranu. Hajduk je večeras saopštio da je smenio trenera Ivana Leka koji je došao prošle zime ali kao i mnogi prethodnici, ni on nije izdržao godinu dana na užarenoj klupi Bilih. Presudio mu je poraz od Osijeka (0:2) na Poljudu inulog vikenda.

Izabrane vesti

Kiksnuli su u prošlom kolu najveći rivali Rijeka i Dinamo, imao je Hajduk šansu da pobedom protiv Osijeka opet preuzme prvo mesto ali je doživeo četvrti poraz u prvih 11 kola sezone. I to pošto je završio meč bez šuta u gol...

Po običaju, porazi se u Splitu shvataju tragično, pobede euforično, a Leko je imao nesreću da zabeleži ovaj prvi rezultat.

Frustracije zbog višegodišnjeg čekanja titule su granicu strpljenja u Splitu svele na minimum. Iako je Leko jedan od retkih trenera u novijoj istoriji koji je sa Hajdukom na skoro trećini sezone bio u ravnoporavnoj trci za titulu, ipak je smenjen.

Došao je prošlog decembra iz kineskog Šangaja a prethodno je sa uspehom radio u belgijskim klubovima Brižu i Antverpenu. Rođeni je Splićanin, dete kluba i znao je šta ga čeka na euforičnoj Rivi. Zatekao je Hajduk na drugom mestu sa šest bodova manje od Dinama, uspeo da ga nakratko vrati u trku za titulu i da osvoji Kup Hrvatske. U Evropi je eliminisan od objektivno jačeg PAOK-a, a ove sezone je pobedio u oba prvenstvena derbija protiv Dinama koji prolazi kroz najveću krizu u poslednjih 20 godina.

I verovatno je to razlog poključalih frustracija u Splitu jer tamošnja čaršija smatra da je ovo „nikad slabiji Dinamo“ i da Hajduk ima obavezu da u takvoj konkurenciji bude prvak. Međutim, i „nikad slabiji“ Dinama objektivno ima jači tim od Splićana čiji igrači su daleko od reprezentativnog kalibra i sve se vrti oko lokalnog heroja Marka Livaje čija ovlašćenja i uticaj su mnogo veći od kapitenskih. Ali na terenu više ne doprinosi toliko kao ranije...

Nečija glava je morala da padne i presuđeno je Leku. On bio 11. različiti trener Hajduka u poslednjih pet godina, a sedmi otkako je predsednik kluba pre tri godine postao ugledni vaterpolo radnik Lukša Jakobušić. Probali su Splićani u Jakobušićevom mandatu sa strancima Tramecanijem, Gustafsonom, Dambrauskasom, domaćim rešenjima Primorcem, Golemom, Karoglanom i Lekom od kojih su neka bila i privremena, ali ništa nije pomoglo.

Nijedan od poslednjih 16 trenera Hajduka nije na klupi izdržao duže od godinu dana, a poslednji koji je vezao celu sezonu je bio Damir Burić u sezoni 2015/16.

Zamena za Leka na klupi Hajduka će biti Mislav Karoglan, trener od kojeg je Leko i preuzeo palicu pre skoro godinu dana. Karoglan je tada bio privremeno rešenje „iz kuće“ pošto je do tada radio kao pomoćnik u prvom timu i trener mlađih kategorija  Videćemo da li će sada dobiti ozbiljnije poverenje...


tagovi

Hajduk SplitIvan Leko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara