Džon Stouns i Ilkaj Gundogan (©Reuters)
Džon Stouns i Ilkaj Gundogan (©Reuters)

Još jedan korak do triplete: Gundoganova dva voleja za Sitijev drugi trofej u sezoni (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 17:58

Junajted u nadoknadi mogao do izjednačenja, ali je prečka sačuvala šampiona Engleske

Plavi deo Mančestera slavi, Siti je šampion FA kupa. Novi-stari prvak Engleske je evrogolovima Ilkaja Gundogana u istorijskom prvom mančesterskom finalu najstarijeg takmičenja savladao Junajted i podigao drugi trofej u sezoni – 2:1 (1:1).

Trijumfom nad gradskim rivalom Građani su došli na korak do osvajanja triplete, podviga koji je do sada napravilo samo sedam klubova. Među njima i Junajted, zbog čega su izabranici Erika Ten Haga imali poseban motiv, ali nisu uspeli da zaustave ljutog rivala na putu ka istoriji.

Izabrane vesti

Siti slavi, mada bi trofej u FA kupu bio još slađi da su ga Građani osvojili bez primljenog gola, stigli su Građani na Vembli sa gol-razlikom 17:0 u prethodnih pet rundi, ali je Bruno Fernandeš u 33. minutu bio precizan sa bele tačke i naterao Stefana Ortegu da po prvi, ispostaviće se kasnije i jedini put u takmičenju vadi loptu iz mreže.

Dominirao je Siti Ostrvom od dolaska Pepa Gvardiole, u eri španskog stručnjaka osvojio je pet titula prvaka Engleske, četiri trofeja Liga kupa, još dva u Superkupu... Najmanje uspeha, makar kada govorimo o domaćim takmičenjima, imao je u FA kupu. Pod Pepom ga je osvojio samo jednom, pre četiri godine, dok u preostalim sezonama nije stizao ni do finala. No, i to se promenilo ove subote na Vembliju. Osetili su u Sitiju da bi ova sezona mogla da bude istorijska, nisu se štedeli ni na jednom od tri fronta, pa bi za sedam dana u Istanbulu mogli da slave triplu krunu.

Njoj ih je približio Ilkaj Gundogan, dvostruki strelac današnjeg mančesterskog derbija. Poznat prvenstveno po lucidnom pasu, gotovo savršenom tehnikom i sposobnošću da zaigra na nekoliko pozicija u timu, podsetio je iskusni Nemac da zapravo poseduje i te kako dobar udarac. I to ne jednom, već dva puta.

Prvi put već posle 12 sekundi igre! Nije David De Hea stigao ni da se privikne na sunce što mu je tokom čitavog prvog poluvremena bilo u oči, a već je morao da vadi loptu iz mreže. Viktor Lindelof je do lopte stigao pre Kevina De Brujnea, ali je loptu poslao pravo na stopalo Ilkaja Gundogana. Nije 32-godišnji vezista oklevao, u trku je uhvatio volej sa dvadesetak metara i ušao u istoriju kao strelac najbržeg gola u finalu FA kupa.

Za razliku od prvog, koji je bio demonstracija snage, drugi gol Gundogana - postigao ga početkom drugog poluvremena - bio je čisto lukavstvo. Uočio ga je De Brujne iz slobodnog udarca, praktično sa aut-linije ga pogodio tako da Nemac nije morao da se pomeri, pa je imao vremena da se namesti i sa ivice šesnaesterca pošalje "žabicu" pored trojice fudbalera Junajteda, na kraju i pored De Hee. I gde god da nastavi karijeru - ugovor mu ističe na kraju sezone - nema sumnje da će biti ogromno pojačanje, mada je Sitijevim čelnicima danas pokazao da ne treba da pitaju šta košta, već da mu ispune sve želje i ubede ga da istane na Etihadu. Takvog fudbalera teško će naći...

Markus Rašford je nekoliko dana pre finala govorio da je njegov najveći motiv činjenica da može Junajtedu da sačuva status jedinog engleskog kluba osvajača triplete, ali njegovi saigrači, pa i on sa njima, dugo nisu znali šta da urade kako bi tako i ostalo. Junajted je u prvom poluvremenu prvi i jedini šut u okvir gola uputio iz penala. U neku ruku i spornog, jer ako Romi nije dosuđen jedanaesterac zbog Fernandovog igranja rukom, pitanje je kojim su se kriterijumima vodili arbitri na Vembliju pa dosudili najstrožu kaznu za Ten Hagov tim. Duga lopta preletela je Džeka Griliša koji je bio u vazdušnom duelu sa Aronom Van Bisakom, a desni bek pokušao da je glavom vrati na peterac i sa manje od pola metra pogodio krilnog fudbalera Sitija u ruku. Nije Griliš ni video gde se lopta nalazi, a pitanje je da li bi mogao da reaguje i da ju je video. Glavni arbitar Pol Tirni, čini se, to nije uzeo u obzir, pokazao je na belu tačku, a Fernandeš pogodio za izjednačenje.

PENAL I SITUACIJU PRE NJEGA POGLEDAJTE OVDE

Nisu Crveni đavoli potonuli ni na startu drugog poluvremena posle novog rano primljenog gola, pokušali su da se vrate i po drugi put, pretili su Rašford i Alehandro Garnačo sredinom drugog dela udarcima sa distance i bili vrlo blizu, ali ne dovoljno da Ortegu nateraju na intervenciju. Imao je i Siti na drugoj strani nekoliko prilika, novim Gundoganovim golom povisio je na 3:1 u 71. minutu, ali je pomoćni sudija "oduzeo" nemačkom vezisti priliku da loptu sa finala FA kupa ponese kući signalizirajući ofsajd.

Gvardiola je u finišu pokušao da se povuče i odbrani gol prednosti, ko zna, možda i eksperimentisao za finale Lige šampiona, mada je to lako moglo da mu se obije o glavu. Junajted je u završnih nekoliko minuta odigrao na sve ili ništa, okupirao šesnaesterac rivala i napravio gužvu pred Orteginim golom, a u drugom minutu nadoknade umalo da stigne i do izjednačenja. Ipak, Ortega je uz pomoć prečke sačuvao Građane posle šuta Rafaela Varana (priliku pogledajte OVDE), a Skot Mektomini je iz odbitka prebacio čitav gol.


tagovi

FA kupMančester SitiMančester JunajtedIlkaj Gundogan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara