©Reuters
©Reuters

Junajted bi u Lidsu mogao da osigura Ligu šampiona, VBA se u derbiju Zapadnog Midlandsa hvata za poslednju slamku

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.04.21. | 11:16

Četa Ole Gunara Solskjera će u slučaju trijumfa steći 14 bodova prednosti u odnosu na petoplasirani Vest Hem

Mančester Junajted je jedini neporažen tim na gostovanjima u Premijer ligi ove sezone. Ukoliko potvrdi dobru formu na strani i upiše trijumf na Eland roudu u susretu 33. kola (15.00) napraviće ključan korak ka obezbeđivanju mesta u Ligi šampiona i to na pet kola do kraja prvenstva. Lids sa druge strane nema preterane takmičarske ambicije, ušuškan je u sredini tabele, ali nema sumnje da će četa Marsela Bjelse skupo prodati kožu protiv još jednog favorita.

15.00: (4,00) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,90)

Izabrane vesti

Posle 32 odigrana susreta ekipa Ole Gunara Solskjera sedi na drugom mestu na tabeli, sa 11 bodova i utakmicom manje od Mančester Sitija. Poraz od Lidsa bi omogućio Građanima da se nađu na pragu osvajanja titule, kako bi im u poslednjih pet mečeva bilo potrebno isto toliko bodova da se domognu trofeja. Čini se da je trka za pehar prilično rešena, ali Junajted će učiniti sve da oteža posao gradskom rivalu. Pritom, trijumfom nad povratnikom u elitni rang, Crveni đavoli bi stekli i 14 bodova prednosti u odnosu na petoplasirani Vest Hem, pa bi već u narednoj rundi mogli i zvanično da obezbede plasman u Ligu šampiona.

Ekipa sa Old Traforda je u seriji od 23 meča bez poraza na strani, ove sezone je samo sastav Pepa Gvardiole osvojio više bodova na gostovanjima, ali je za razliku od trofejnijih komšija pretrpeo jedan poraz. Nanizali su Solskjerovi puleni pet trijumfa u svim takmičenjima, pritom su u Premijer ligi poslednji put na kolenima završili još u januaru. Posle poraza od Šefilda odigrali su 12 utakmica u okviru elitnog ranga engleskog fudbala (sedam pobeda i pet remija). Nisu ipak još uvek kročili na teren od fijaska sa Evropskom Superligom, od koje su dva dana nakon objavljivanja da joj se priključuju ipak odustali, pa ostaje da se vidi da li je sve što se izdešavalo prethodnih dana ostavilo danak na ekipu norveškog stručnjaka.

Lids je odavno obezbedio opstanak, koji se posle odličnih izdanja po povratku u Premijer ligu gotovo nije ni dovodio u pitanje. Marselo Bjelsa je odradio sjajan posao, Pikoksi su na svaki meč izlazili sa željom da se nadigravaju, ostvarili su nekoliko velikih pobeda, kao recimo pre dve sedmice protiv Mančester Sitija (2:1) i pokazali se kao tvrd orah za sve rivale. U seriji su od pet mečeva bez poraza (tri trijumfa), odlično su se nosili i sa kadrovskim problemima koji su ih pratili tokom čitave sezone i čini se da su postavili dobre temelje za dugogodišnji boravak u društvu najboljih.

Dvojica igrača će biti u centru pažnje. Pol Pogba ima lepa sećanja na Eland roud, kako je na stadionu Lidsa upisao svoj debi u dresu Junajteda. Bilo je to u septembru 2011. godine, kada je u pobedi od 3:0 u okviru Liga kupa na terenu zamenio legendarnog Rajana Gigsa. Francuz se muči i ove sezone, postigao je tek tri pogotka u Premijer ligi i upisao isto toliko asistencija, potpuno je pao u senku Bruna Fernandeša. Dobre uspomene na teren u Lidsu mogle bi da mu posluže kao gorivo pred današnji duel.

Pol Pogba na debiju u dresu Mančester junajteda protiv Lidsa (©Reuters)Pol Pogba na debiju u dresu Mančester junajteda protiv Lidsa (©Reuters)

Sa druge strane terena će oči biti uprte u Stjuata Dalasa, Bjelsinog univerzalnog vojnika, koji je oduševio svojim izdanjima u najjačoj konkurenciji u Engleskoj. Iskusni fudbaler je po prvi put u karijeri zaigrao u najvišem rangu, a iako je po vokaciji levi bek, ove sezone je igrao na više mesta u ekipi i pokazao da može izuzetno dobro da se adaptira na svaku promenu. Sa čak sedam postignutih golova je i drugi strelac ekipe (isti učinak ima i Džek Herison). Posebno je reprezentativac Severne Irske bio motivisan u duelima sa mančesterskim rivalima, kako je pronalazio put do mreže u duelima sa Sitijem i Junajtedom.

Kada je kadrovska situacija u pitanju, Bjelsa neće moći da računa na kapitena Lijama Kupera (odrađuje suspenziju), ali ni na najveće pojačanje u istoriji kluba iz Zapadnog Jorkšira, španskog reprezentativca Rodriga. Sva je prilika da će duel sa Mančesterom propustiti i Brazilac Rafinja, koji se po dolasku iz Rena pokazao kao sjajno pojačanja i već je izrastao u jednog od najboljih igrača ekipe iskusnog argentinskog stručnjaka. Sa druge strane, Solskjer odavno već ne može da računa na Fila Džounsa i Antonija Marsijala, ali je pod znakom pitanja i nastup Markusa Rašforda. Engleski reprezentativac se povredio u duelu sa Barnlijem minulog vikenda i nije trenirao sa ekipom tokom nedelje.

Danas će Lids po prvi put još od oktobra 2003. godine dočekati Mančester junajted u jednom ligaškom okršaju. U prvom delu sezone Đavoli su bili prilično ubedljivi na svom stadionu (6:2), već do 37. minuta su u četiri navrata pronašli put do mreže Ilana Melijea.

Večernji termin (20.00) rezervisan je za derbi Zapadnog Midlandsa - Aston Vila će dočekati ekipu Vest Bromvič Albiona. Četa Dina Smita ima odličnu sezonu iza sebe, sedi na 11. mestu na tabeli, dok je sastav Sema Alardajsa pred ispadanjem iz elitnog ranga. Pobeda u derbiju bi ipak mogla da podgreje nade Begisa da u senzacionalnom maniru mogu da zadrže status u Premijer ligi.

20.00: (1,95) Aston Vila (3,45) VBA (4,00)

Vila je minule takmičarske godine jedva opstala u eliti, ali je zato tokom leta napravila nekoliko odličnih poslova i podigla lestvicu na viši nivo. Pokazalo se ipak u poslednje vreme da Lavovi iz Birmingema prilično zavise od Džeka Griliša, pa su bez engleskog reprezentativca (koji je doživeo povredu) uspeli da upišu svega dve pobede i na devet utakmica pretrpe pet poraza, uz dva remija. Imali su doduše težak zadatak u minula dva kola, gostovali su najpre Liverpulu na Enfildu (1:2), dok su pre samo par dana ostali bez bodova i u okršaju sa liderom Sitijem (1:2), ali su protiv velikih favorita i bez ponajboljeg igrača pružili dobar otpor.

VBA je sa druge strane od starta sezone bio viđen kao tim koji će teško uspeti da zadrži premijerligaški status. Ispostavilo se da su procene bile na mestu. Nije uprava sebi pomogla ni odlukom da usred sezone otpusti Slavena Bilića, hrvatski stručnjak nije uspeo da ostvari željene rezultate, ali je ekipa pod njegovom palicom napredovala. Otkaz je dobio posle remija sa Mančester Sitijem, što je bio pokazatelj da se stvari kreću u pravom smeru, ali čelnici kluba nisu tako mislili. Angažovali su eksperta za opstanak Sema Alardajsa, ali popularni Big Sem nije uspeo da napravi čudo, mada još uvek nije kasno.

Ekipa sa Hotornsa na šest mečeva do kraja sezone ima 24 osvojena boda, čak devet manje od Barnlija, koji je prvi iznad crte. Ipak, Kleretsi su u seriji od tri poraza, dok je Vest Bromvič u poslednje vreme ostvario nekoliko sjajnih rezultata. Uspeo je početkom meseca da razbije Čelsi i to na Stamford Bridžu (5:2), da bi u narednoj rundi bio ubedljiv i protiv Sautemptona (3:0). Ipak, u minuloj su Alardajsovi puleni bili nemoćni protiv Lestera (0:3). Bilo bi zaista čudo da obezbede opstanak, ali u elitnom rangu engleskog fudbala smo viđali i veća. Ne treba VBA otpisati, pogotovu ako u 33. kolu ostvari pobedu nad ljutim rivalom. Trijumf u derbiju bi fudbalerima Vest Broma mogao da da krila, ali i da stavi veliki pritisak na četu Šona Dajša, koja u tekućem kolu ima još jedan težak zadatak pred sobom, gostuje Vulvsima (13.00).

13.00: (2,10) Vulverhempton (3,10) Barnli (3,90)

Interesantno je da se okršaj Aston Vile i Vest Bromvič Albiona ne smatra i najvećim derbijem Zapadnog Midlandsa. Vila gaji veće rivalstvo sa ekipom Birmingem Sitija, dok se za najvećeg rivala Begisa smatra Vulverhempton. Vila park, koji će biti poprište 147. međusobnog okršaja Lavova i Albiona, udaljen je od Hotornsa (stadion VBA) svega 6,4 kilometara. Prvi sudar ovih protivnika zabeležen je u decembru 1882. godine (3:3) u okviru tadašnjeg Stefordšajer kupa. U pobedama vodi Aston Vila (69-47), dok je 30 susreta velikih rivala okončano nerešenim rezultatom. U prvom delu sezone Vila je bila ubedljiva (3:0), a zanimljivo je da oba sastava imaju jednak broj trijumfa u poslednjih 10 međusobnih okršaja (po četiri pobede uz dva remija).

Alardajs ima praktično čitav roster na raspolaganju, van stroja je zbog povrede jedino Branislav Ivanović. Sa druge strane Smitovi problemi su iz meča u meč sve veći, Griliš se još nije oporavio od povrede, sezona je završena za Trezegea, a na raspolaganju za današnji derbi neće imati ni Morgana Sansona, kao ni Metija Keša, koji je zaradio crveni karton u porazu od Mančester Sitija.

PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Petak

Arsenal - Everton 0:1 (0:0)

/Leno 76ag/

Subota

Liverpul - Njukasl 1:1 (1:0)

/Salah 3 - Vilok 90+4/

Vest Hem - Čelsi 0:1 (0:1)

/Verner 43/

Šefild Junajted - Brajton 1:0 (1:0)

/Mekgoldrik 19/

Nedelja

13.00: (2,10) Vulverhempton (3,10) Barnli (3,90)

15.00: (4,00) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,90)

20.00: (1,95) Aston Vila (3,45) VBA (4,00)

Ponedeljak

21.00: (1,50) Lester (4,00) Kristal Palas (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aston VilaVBAMančester JunajtedLids JunajtedMarselo BjelsaOle Gunar SolskjerPol PogbaStjuart DalasDin SmitSem Alardajs

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara