Gonzalo Iguain i Daglas Kosta (Reuters)
Gonzalo Iguain i Daglas Kosta (Reuters)

Juventus je dominaciju platio sa pola milijarde evra gubitaka, Iguain najskuplja greška

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.12.21. | 10:16

Gomila promašenih investicija za posledicu ima današnju situaciju

Posle godina dominacija stižu računi na naplatu. Jedna od Juventusovih najuspešnijih era u istoriji će biti skupo plaćena.

Torinski velikan je prethodnih godina dominirao italijanskim fudbalom. Do prethodne sezone je imao devet vezanih titula u nacionalnom prvenstvu, osvojio brojne kupove, dva puta je igrao finale Lige šampiona i kupovao šta je hteo. Dominirao je na terenu i na fudbalskoj pijaci.

Izabrane vesti

Ipak, iza svega su stajale skupe i rizične investicije. Opsednutost osvajanjem Lige šampiona je gurnula Juventus preko njegovih limita i nije se isplatila. Ušati trofej je ostao nedodirljiv za Bjankonere, a ceh je bio skup.

Od 2016. kada je prodao Pola Pogbu u Mančester Junajted za preko 100.000.000 evra, Juventus je povukao gomilu loših poteza. Tron u Italiji se nije zaljuljao odmah ali jeste prošle sezone kada je Juve pao sa njega, da bi ove sezone klub upao u krizu i debelo rizikuje da ostane bez plasmana u Ligu šampiona za kojom već kasni velikih sedam bodova. A to znači i velike finansijske gubitke...

U Gazetinoj analizi Juventusove promašene politike koja je klub od 2016. koštala 500.000.000 evra se kao vrh ledenog brega navodi transfer Gonzala Iguaina iz Napolija. Argentinac je tada plaćen 91.000.000 evra i dobio je ugovor tri puta skuplje nego što je imao Pogba do tada. Na kraju je napustio klub za džabe, a Juventus je uspeo da izvuče za njega tek oko 15.000.000 evra za pozajmice u Milanu i Čelsiju pre nego što je klub napustio kao slobodan igrač. Procena je da je Pipita koštao klub 122.000.000 evra. Iako je u prvoj sezoni dao 32, a u drugoj 23 gola, Iguain nije opravdao uložena sredstva.

Sledeći veliki promašaj je bio Daglas Kosta koji je Juventus koštao 87.000.000 evra kroz obeštećenje i plate, a takođe je klub napustio za džabe. Dao je 10 golova za tri godine. Federiko Bernardeski je dao isti broj golova za četiri i po godine, a klub je koštao 73.000.000 evra. Dejan Kuluševski ih je koštao 49.000.000 evra do sada i nije postao ništa više od skupocene rezerve. Aron Remzi i Adrijen Rabio su došli kao slobodni igrači ali je Juventus na njihove bonuse, plate i provizije platio ukupno 73.000.000 evra do sada (Velšanin 44.000.000, Francuz 29.000.000). Hrvat Marko Pjaca će ostati zabeležen kao minus od 32.000.000 evra a za Juve je dao samo jedan gol i uglavnom vreme prpovodio na pozajmicama. Brazilac Artur koji je uglavnom bio povređen je koštao torinski klub 85.000.000 evra.

Najskuplja investicija je bio Kristijano Ronaldo koji je Juventus za tri godine stajao 277.000.000 evra kada se saberu transfer kompenzacija i ogromna plata. Portugalac je u tom periodu dao 101 gol, bio udarna igla tima ali su rezultati bili sve lošiji i lošiji. Juventus je sa njim samo jednom prošao dalje od osmine finala Lige šampiona, a u tom periodu je ispadao od Ajaksa, Liona i Porta. Na kraju je predao i krunu u Seriji A.

Dobar deo Juventusove promašene politike se poklapa sa odlaskom dugogodišnjeg direktora Đuzepea Marote iz kluba. Marota je bio poznat po jeftinim, a isplativim investicijama koje su Juventus uzdigle na tron najmoćnijeg kluba Italije i dovele ga do dva finala Lige šampiona. Bez obeštećenja je dovodio igrače poput Pirla, Pogbe, Kedire, Komana, Evre, Ljorente, Alvesa... Svi oni su doneli mnogo na terenu, a neki poput Pogbe i Komana i čistu zaradu na odlascima.

Ipak, Juventus je odlaskom Marote promenio politiku, počeo je sa skupim transferima i čistim gubicima. Kada se podvuče crta, izgubio je pola milijarde evra za pet godina i posledice su evidentne. Situacija je toliko ozbiljna da bi Juventus na leto mogao da dođe u situaciju da žrtvuje nekog od najvrednijih igrača kako bi pokrio gubitke. Najviše se spekuliše o prodaji Matijsa de Lihta ili Federika Kjeze.


tagovi

Gonzalo IguainDaglas Kosta

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara