Manuel Lokateli pre sedam godina i večeras (AFP)
Manuel Lokateli pre sedam godina i večeras (AFP)

Juventusov heroj je Milanovo dete kojem je 22. oktobar suđen da rešava derbi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.10.23. | 22:40

Rosoneri ostali sa igračem manje, Bjankoneri su to iskoristili da se vrate u trku za skudeto

Bio je 22. oktobar 2016. godine, a Milan je već imao komplekse od Juventusa. Za prvenstvenu pobedu nad Starom damom nije znao četiri godine i osam vezanih derbija. Tada je mladi Milanov vezista Manuel Lokateli probušio Đanluiđija Bufona, postigao jedini gol na meču i doneo toliko čekanu pobedu Rosonerima.

Večeras je 22. oktobar 2023. godine. Manuel Lokateli je šutem sa distance postigao jedini gol u derbiju i doneo minimalnu pobedu(1:0) Juventusu nad Milanom na krcatom San Siru (rekord sezone u Seriji A sa 75.676 gledalaca i preko 5.370.000 evra zarade od prdatih ulaznica). Juve je od dolaska Stefana Piolija na klupi Milana imao samo jednu pobedu u devet okršaja sa Rosonerima. Poslednju je ostvario pre dve i po godine i od tada vezao šest vezanih utakmica bez trijumfa. Kakva igra sudbine večeras na San Siru u okršaju dva najtrofejnija italijanska kluba…

Izabrane vesti

Milan je kao lider sa sedam pobeda u osam kola dočekao Juve koji je krizirao u poslednje vreme. Ali Juventus je uz dozu sreće uspeo nešto što Alegriju nije često polazilo za rukom otkako se vratio u klub. Pobedio je Milan, skinuo ga sa čela tabele i sada su tri najveća italijanska kluba na prva tri mesta na tabeli sa razlikom od samo dva boda. Miriše na paklenu trku za skudeto u kojoj definitivno ima mesta za Juventus. Milanu derbiji polako postaju rak-rana, a prethodnih sezona je bilo obrnuto…

Obojica trenera su imali velike probleme da sastave startne postave. Pioli nije mogao da računa na suspendovane Menjana i Ernandeza, te povređene Loftus Čika, Čukvuezea, duže odustnog Benasera i rezervnog golmana Sportijela pa je na gol stao 40-godišnji veteran Antonio Mirante. Upravo su od njega najviše strepeli navijači Rosonera jer dve i po godine nije bio starter u Seriji A. Na kraju je odradio korektan posao. Ernandeza je na levom boku zamenio Florenci kojem to nije prirodna pozicija, dok je vezni red ojačan sa Musom uz Rejndersa i Adlija.

Sreća za Rosonere je što ni Alegri nije mogao da izvede najjaču postavu jer se Kjeza i Vlahović nisu dovoljno oporavili da je krenuo rezervni tandem napadača KenMilik. Povređene brazilske defanzivce Danila i Aleksa Sandra je zamenio Rugani u štoperskoj trojci sa Gatijem i Bremerom. Kostić je dobio šansu po levom, a Vea po desnom boku protiv kluba u kojem mu je otac legenda. Posle suspenzija Pogbe i Fađolija, Alegri za vezni red nije imao mnogo opcija pa je uz Rabioa i Lokatelija unutra vraćen Mekeni iako je sezonu počeo kao desni spoljni.

Rafael Leao je bio raspoložen na početku za one svoje karakteristične prodore i begove, pravio probleme Gatiju, a posle jednog takvog je u 14. minutu stvorio najveću šansu Milana. Prošao je po levom krilu, uputio loptu na peterac gde se sjajno snašao Žiru i majstorski šutirao iz okreta ali je i Ščensni fantastično reagovao i vrhovima prstiju skrenuo loptu pored stative.

Delovalo je da je Milan bolji, da je jače ušao u meč a da Juventus ima dva plana: stroga defanziva i šutevi i centaršutevi iz svih pozicija da se testira Miranteovo samopouzdanje. Kostić je imao takav pokušaj ali je njegov strašan šut otišao pored gola. Imao ga je i Rabio na sjajno dodavanje Kostića ali opet pored gola…

Kada je tempo malo opao, a Leao se zasitio da sam igra, pravo niotkuda je Juventus dobio poklon da odvede meč u željenom smeru. Uručio mu ga je Malik Tšau koji je kao zadnji igrač odbrane u kontri srušio Kena i zaslužio crveni karton. Pulišić je morao napolje, a Kalulu u poslednju liniju.

Mogao je Ken uskoro da postane apsolutni junak ali je promašio zicer sa dva metra u finišu poluvremena!

Brojčana prednost je ohrabrila Alegrija da ranije nego obično krene sa izmenema u drugom poluvremenu. Pogotovo što je Milan sa igračem manje delovao agresivnije na početku drugog dela igre. Strateg gostiju je posle 55 minuta igre izvukao iz igre Kostića i Kena, a uveo Kambijaza i Vlahovića. Piolijev odgovor je bio: Krunić i Jović umesto Adlija i Žirua koji su se potrošili. Iako je Milan do tada dobro maskirao igrački deficit, Juventus je u 63. minutu poveo.

Milanovo dete Manuel Lokateli je šutem sa 30 metara hteo da testira Mirantea, ovaj bi to možda i odbranio ali je lopta zakačila Krunića i završila u mreži. Ludo ga je proslavio protiv bivšeg kluba… Baš kao i pre tačno sedam godina. Posle meča nije mogao da sakrije suze i otkrio je koliko mu je teško bilo što Milan nije verovao u njega do kraja.

Sa golom i igračem manje, Milan je bio u bezizlaznoj situaciji, a Alegri je znao da uspostavi kontrolu. Izabrao je siguricu da brani minimalac, a u nadoknadi je Vlahović imao šansu za drugi gol kada je natrčao na otpadak ali mu je Mirante dobro ušao u šut.

SERIJA A - 9. KOLO

Subota

Verona - Napoli 1:3 (0:2)

/Lazović 60 - Politano 27, Kvarachelija 43,55/

Torino - Inter 0:3 (0:0)

/Tiram 59, Martinez 67, Čalhanoglu 90+3 penal/

Sasuolo - Lacio 0:2 (0:2)

/Felipe Anderson 28, Luis Alberto 35/

Nedelja

Roma - Monca 1:0 (0:0)

/El Šaravi 90/

Bolonja - Frozinone 2:1 (2:0)

/Ferguson 19, De Silvestri 22 - Soule 63/

Salernitana - Kaljari 2:2 (0:0)

/Dija 85, 90+5 penal - Luvumbo 79, Viola 89/

Atalanta - Đenova 2:0 (0:0)

/Lukmnan 68, Ederson 90+5/

Milan - Juventus 0:1 (0:0)

/Lokateli 63/

Ponedeljak

18.30: (2,25) Udineze (3,30) Leče (3,30)

20.45: (1,45) Fjorentina (4,40) Empoli (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Manuel LokateliMalik Tšau

Obaveštavaj me

Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara