(Reuters)
(Reuters)

Juventusu vraćeni bodovi, Milan i Inter van zone Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.04.23. | 19:53

A postoji scenario da ni četvrtoplasirani ne ide u Ligu šampiona

Žalba Juventusa je uvažena, prvani organi Olimpijskog komiteta Italije su torinskom velikanu vratili 15 oduzetih bodova i lansirali ga ka plasmanu u Ligu šampiona.

Stara dama sada ima 59 bodova i nalazi se na trećem mestu lestvice u Seriji A. Dva boda manje od drugoplasiranog Lacija, ali tri više od četvrtoplasirane Rome, šest više od Milana i čak osam više od Intera koji je na šestoj poziciji i sada ozbiljno rizikuje plasman u Ligu šampiona. Tačnije, oba milanska velikana su sada van zone koja vodi u elitno takmičenje...

Izabrane vesti

Međutim, utakmica nije završena. Predmet se vraća organima FS Italije i Federalnog suda gde će opet biti revidiran. Moguće je da se kazna opet vrati, da se ublaži ali i da se proces otegne i da se nova presuda donese na kraju sezone. To bi značilo da će Juventus zadržati sve bodove ove sezone, izboriti Ligu šampiona i biti kažnjen oduzimanjem bodova tek sledeće sezone.

Današnja odluka je doneta po žalbi u procesu suđenja zbog finansijskih malverzacija koje je Juventus radio kako bi prikazao veću kapitalnu dobit i stvorio finansijski veštački prostor za transfere i ugovore igrača.

Kako stavri stoje, najverovatniji scenario je da će Juve iskoristiti sve pravne kapacitete i rokove da proces ne bude završen do kraja sezone i na taj način će obezbediti mesto u Ligi šampiona. Roma i milanski velikani su sada u velikom problemu u trci za četvrto mesto koje poslednje garantuje mesto u elitnom UEFA takmičenju. Podsetimo, Napoli je ubedljivo prvo, Lacio je osam bodova od petog mesta a i u Juventusova prednost je sada osetna. Sve su prilike da Roma i milanski klubovi konkurisati za tu jedinu preostalu kartu za Ligu šampiona.

A postoji čak i sceanbrio da ni četvrto mesto ne donese Ligu šampiona zbog uspeha italijanskih klubova u evroskupovima.

Italija bi u narednoj sezoni mogla da ima pet predstavnika ali da među njima ne bude četvrtoplasirani iz ove sezone. Kako?

Ako Milan i Inter osvoje Ligu šampiona, a Roma ili Juventus Ligu Evrope, onda sigurno imaju plasman u elitno takmičenje bez obzira na prvenstvo. Naprimer, Inter bude šesti u Seriji A i osvoji Ligu šampiona, a Roma bude peta i osvoji Ligu Evrope. Ako Napoli, Lacio i Juventus budu međa prva tri u Seriji A, u tom slučaju bi Milan izvisio za Ligu šampiona čak i ako bude četvrtoplasirani.

Mnogo toga je nepoznatog u talijanskom fudbalu trenutno...

Dodajmo i da je današnji sud odbio žalbe Juventusovih bivših i sadašnjih funkcionera Andree Anjelija, Federika Kerubinija, Mauricija Arivabenea i Fabija Paratićija dok je uvažio žalbe Pavela Nedveda i još nekih nižih službenika.


Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara