©Reuters
©Reuters

Juventusu zvanično oduzeto deset bodova, Lacio već u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.05.23. | 21:19

Torinski klub definitivno kažnjen

Savezni apelacioni sud u Italiji kaznio je Juventus oduzimanjem 10 bodova zbog nezakonitog sticanja kapitalne dobiti, odnosno naduvavanja cena određenih igrača, kako bi 'ispeglali' knjige i izbegli sankcije u skladu sa fer-plej pravilnikom.

Ovo je treći put da Apelacioni sud odlučuje o ovoj situaciji. Prvi put se pred licem pravde torinski klub našao u maju 2022. godine, kada je na tapetu bilo 11 klubova (Juventus, Napoli, Đenova, Sampdorija, Empoli, Parma, Piza, Pro Verčeli, Peskara, Novara i Kjevo) i 61 direktor, a samo Juventus je u žalbenom postupku ukinuo svoju presudu zbog novih dokaza koje je pružila policijska istraga o njihovim finansijama, uključujući prisluškivane telefonske pozive i dokumente.

Izabrane vesti

Iako je tužilac tražio samo kaznu od devet poena, sud je odlučio da im ukine 15 poena i zabrani nekoliko direktora. Juventus se potom reagovao i žalba je usvojena u aprilu, kada je ustanovljeno da je oduzimanje 15 bodova prestroga sankcija te je slučaj vraćen Apelacionom. Tužilaštvo je u međuvremenu sakupilo nove dokaze i iznelo ih pred sud uz zahtev da Stara dama bude kažnjena oduzimanjem 11 bodova. Kazna, doduše umanjena za bod, je usvojena i izrečena danas te je torinski klub ne računajući duel sa Empolijem koji je u toku na 59 bodova i sedmoj poziciji. Preokret na utakmici 36. kola doveo bi Juventus na peto mesto uz 64 boda, a kako ga tek očekuje susret sa Milanom i pored kazne plasman u Ligu šampiona ne bi predstavljao nemogušću misiju. Sa druge strane, instant benefit stekao je lacio koji je matematički obezbedio mesto u Ligi šampiona sa 68 bodova.

Odluka Apelacionog suda izazvala je nezadovoljtvo i reakciju čelnika juventusa koji su se oglasili saopštenjem.

"Juventus uzima u obzir odluku koju je večeras doneo Apelacioni sud i zadržava pravo da pročita razloge za kaznu i razmotri moguću žalbu. Presuda izaziva veliku gorčinu kako ljudima u klubu i u milionima njegovih navijača", navedeno je između ostalog u saopštenju.


tagovi

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara