©AFP
©AFP

Kad boljeg nema, Italiji je odličan i uvezen napadač: Orijundi recept sprečio nove martovske ide

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.03.24. | 00:07

Golovima Matea Retegija, ekipa Lučana Spaletija trijumfovala protiv najneuspešnije južnoameričke selekcije

Orijundi. Tako glasi nadimak za italijanske emigrante ili njihove potomke iz Južne Amerike koji su oblačili dres Azura. Sivori, Altafini, Skijafino, Kamoranezi... Osvrnuvši se na period od prethodnih stotinak godina, podugačak je spisak Argentinaca u dresu Azura, a jedan od onih koji bi u budućnosti mogao da bude od velikog značaja za aktuelne evropske šampione je Mateo Retegi.

Napadač rođen u zemlji Gaučasa, do prošle godine bio je vezan isključivo za argentinski fudbal, ali je odličnim partijama u tamošnjem prvenstvu skrenuo pažnju italijanskog saveza, koji ga je zahvaljujući porodičnom stablu priveleo da nastupa za četvorostuke svetske šampione. Od kada je u transferu vrednom 12.000.000 evra pojačao Đenovu prethodnog leta, dodatno je dospeo u žižu javnosti na Apeninima, a ove večeri je postigao oba gola u pobedi Italije nad Venecuelom 2:1 (1:1). Bio je ovo prvi od dva prijateljska susreta za Spaletijeve izabranike u tekućem FIFA terminu. Za tri dana sastaće se sa Ekvadorom.

Izabrane vesti

Mart je još od Starog Rima i perioda Julija Cezara važio za tragičan mesec, a u njemu su pre dve godine Italijani doživeli i najšokantniji poraz u istoriji (od Makedonije u baražu za Mundijal). Ovog puta je novih martovskih ida i potencijalnih trzavica u timu uoči Evropskog prvenstva spasao 24- godišnji uvezeni napadač. Ne obiluje napad Italije velikim brojem rasnih špiceva, a baš je to navelo tamošnji savez da posegne za krvnim vezama i angažuje Retegija. Sudeći prema njegovim dosadašnjim partijama, čini se da će biti jedan od najvažnijih aduta na kontinentalnoj smotri u Nemačkoj predstojećeg leta.

U državi gde su 2006. godine osvojili svoju poslednju svetsku titulu, Italijane će sačekati grupa smrti sa Španijom i Hrvatskom (uzgred i Albanijom), a svaki iole kvalitetan napadač od presudne je važnosti za ubitačnost navalne linije i onog što Spaleti želi da sprovede. Koliko oštrica Azura često ume da bude tupa u poslednjih nekoliko kvalifikacionih ciklusa, dovoljno pokazuje činjenica da je velika zabrinutost vladala u tamošnjoj javnosti zbog povrede Domenika Berardija - odličnog igrača, ali daleko od klase fudbalera zbog kojeg bi u normalnim situacijama zavisio dobar deo ubojitosti Italije.

Izabrao je evropski šampion da se za odbranu krune priprema protiv Venecuele - jedine od deset južnoameričkih reprezentacija koja nikada nije igrala na Svetskom prvenstvu. Doduše, treba istaći i činjenicu da tim argentinskog selektora Fernanda Batiste dobra gura u borbi za Mundijal 2026. godine. Četvrti je na tabeli posle trećine kvalifikacija i uzimajući u obzir proširenje na 48 učesnika, ne bilo senzacionalno da Venecuela u SAD-u, Meksiku i Kanadi za nešto više od dve godine debituje na Svetskim prvenstvima.

Loše je krenulo po Italijane, pošto je već u drugom minutu penal skrivio Alesandro Bonđorno. Grešku defanzivca Torina ispeglao je Đanluiđi Donaruma, odbranivši penal dugogodišnjoj prvoj zvezdi venecuelanskog fudbala - Hoseu Salomonu Rondonu.

Nisu Italijani pretili u većem delu prvog poluvrumena, a iz prve ozbiljne prilike došli su do izjednačenja. Loše je ispucao loptu golman Rafael Romo, a visoki presing velikog favorita urodio je plodom. Andrea Kambijaso uposlio je Matea Retegija, a bivši napadač Estudijantesa i Tigrea lako je realizovao priliku u 40. minutu. (Gol pogledajte OVDE)

Da Spaleti ima razloga za brige i pred svojim golom, pokazala je situacija iz 43. minuta. Veteran Đakomo Bonavenutra napravio je nelogičan potez za svoje godine, zaličio na neiskusnog igrača i predao loptu pravo u noge brzonogog Darvina Maćisa na 15 metara od Donaruminog gola. Fudbaler Kadiza pokazao je zašto je jedan od nekoliko najboljih igrača Venecuele i izjednačio na 1:1. (Gol pogledajte OVDE)

Nije mnogo falilo da na stadionu u Fort Loderdejlu Italija ostane bez trijumfa, ali je u 80. minutu solidno posložena zadnja linija Venecuele kapitulirala. Žoržinjo je pronašao Retegija, a momak rođen u argentinskom San Fernandu još jednom je pokazao golgeterski instinkt i došao do četvrtog pogotka na pet utakmica u dresu reprezentacije. (Gol pogledajte OVDE)

Vredi istaći i da je Retegi dao šest golova na 22 utakmice u tekućoj sezoni Serije A i jasno je da će u relativno siromašnoj navalnoj liniji Italije imati minute i na samom Evropskom prvenstvu. Sa dva gola večeras sebi je značajno povećao šanse da dobije ozbiljnu ulogu. Novu priliku imaće već za tri dana, kada se Italija sastaje u Harisonu sa Ekvadorom.

Gol za vođstvo Italije pogledajte OVDE.

Izjednačujući gol Venecuele pogledajte OVDE.

Gol za pobedu Italije pogledajte OVDE.

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Italija - Venecuela 2:1 (1:1)

/Retegi 40, 80 - Maćis 43/


tagovi

reprezentacija Venecuelefudbalska reprezentacija ItalijeMateo Retegi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara