Ever Banega (©AFP)
Ever Banega (©AFP)

Kad je teško - Ever Banega

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.07.20. | 10:06

Argentinac odlučio da ostane i pomogne ekipi do kraja sezone u ostvarenju ciljeva, uprkos tome što mu je početkom meseca istekao ugovor, a novi je već dogovorio sa Al Šababom

Ono što je postalo dogma nekog novog, drugačije života sa korona virusom – distanciranje, nastaviće ili će barem pokušati da primene Sevilja i Eibar večeras i na Mestalji (22.00), a sve kako bi ispunili zacrtane ciljeve za ovu sezonu. U Andaluziji je to Liga šampiona, u Baskiji “samo“ opstanak.

Obe ekipe bi posle 34. kola mogle zadovoljno da trljaju ruke. Najbliži pratioci Rohiblankosa ispuštali su bodove u ovoj rundi (Sosijedad takođe igra danas), dok Eibaru naruku ide što je iz donjeg doma trijumfovao samo Leganes, ali on čak nije ni najveća pretnja. Najbitnije je da se Majorka nije približila ni za korak, pa četiri kola do kraja kaska za baskijskom ekipom šest bodova. I zbog toga bi eventualnom pobedom i jedni i drugi sebi znatno olakšali posao do kraja. Posebno Sevilja koja do kraja ima mečeve sa ekipama koje i te kako imaju motiva do kraja – Bilbaom, Majorkom, Sosijedadom i Valensijom. Ni jedan jedini zicer.

Izabrane vesti

U toj nameri ekipi Đulena Lopetegija pomoći će i Ever Banega, koji je uprkos tome što mu je ugovor istekao početkom jula i već je dogovorio transfer u Al Šabab, na nagovor sportskog direktora Monćija pristao da ostane do poslednje zvanične utakmice u ovoj ludoj, turbulentnoj sezoni – uključujući i mečeve Lige Evrope koji po završetku prvenstva očekuju Sevilju – kada je treneru svaki igrač bitan. I ranije tokom nedelje kada se nije znalo da li će do dogovora doći, Banega je trenirao sa ekipom, a nije morao. Za takav gest dodeljena mu je i kapitenska traka na prošloj utakmici kada je Hesus Navas napustio igru. Uostalom, tu je već pet godina i nije tek tako postao jedan od miljenika navijača. Kakav bi to samo oproštaj bio kada bi se na kraju sezone oprostio podizanjem novog, trećeg trofeja Lige Evrope.

S druge strane, Eibar nije bio te sreće, pa će u finiš sezone bez vrlo bitnih igrača, Fabijana Oreljane i Gonzala Eskalantea.

Fabijan Oreljana (©AFP)Fabijan Oreljana (©AFP)

Lopetegijeva ekipa u meč ulazi u dobrom raspoloženju, pošto je niz od četiri remija prekinula pobedom nad Leganesom u prethodnom kolu, međutim, kod kuće se dosta muči, pogotovu kada protivnik povede. I upravo to je šef stručnog štaba gostiju Mendilibar naveo kao ključ ukoliko njegova ekipa želi bilo kakav pozitivan rezultat na Mestalji – da njegova ekipa nekako dođe do vođstva. Pritom, španski stručnjak je najavio i dosta promena u startnoj postavi (pet-šest) jer, kako kaže, mnogi fudbaleri su vezivali i po pet mečeva u proteklom periodu. Lopetegi će po prvi put morati da “razbije“ bedem Žil KundeDijego Karlos zbog nagomilanih kartona francuskog defanzivca, a kao logično rešenje nameće se Serhi Gomez.

Žil Kunde (©AFP)Žil Kunde (©AFP)

Sosijedad nešto ranije ide na noge “nezainteresovanom“ Levanteu (19.30) koji je posle poraza Majorke od Atletika i matematički obezbedio opstanak. Ekipa Imanola Iguasila konačno je u prethodnom kolu trijumfom nad prežaljenim Espanjolom zaustavila nagli pad na tabeli, drži mesto u Ligi Evrope, a čak bi posle neuspeha Hetafea i Viljareala mogla ponovo da se nada elitnom kontinentalnom takmičenju. Međutim, za razliku od Žaba kojima nedostaje tek Enis Bardi, u baskijskom timu situacija na kakvu su već navikli – Zaldua, Januzaj, Iljaramendi, Gevara i Sanjali su završili sezonu, dok je Martin Edegard pod znakom pitanja.

PRIMERA – 34. KOLO

Petak

Atletiko Madrid – Majorka 3:0 (2:0)

/Morata 29 pen, 45+4, Koke 79/

Subota

Selta - Betis 1:1 (1:0)

/Nolito 22 - Fedal 79/

Valjadolid - Alaves 1:0 (0:0)

/Fernandes 88/

Granada – Valensija 2:2 (0:0)

/Fernandez 59 pen, Fede 86 – Valjeho 63, Guedeš 68/

Nedelja

Atletik Bilbao – Real Madrid 0:1 (0:0)

/Ramos 73pen/

Espanjol - Leganes 0:1 (0:0)

/Silva 53/

Osasuna - Hetafe 0:0

Viljareal - Barselona 1:4 (1:3)

/Moreno 14 - Tores 3ag, Suarez 20, Grizman 45, Fati 86/

Ponedeljak

19.30: (2,85) Levante (3,30) Sosijedad (2,50)

22.00: (1,45) Sevilja (4,30) Eibar (7,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraSeviljaEver BanegaReal SosijedadEibarLevante

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara