Kad komšije časte: Melburn Siti treći put zaredom premijer A-lige

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.04.23. | 08:13

Golom Pejna na asistenciju Prijovića, Vestern Junajted savladao Adelajd Junajted (1:0) i omogućio svom gradskom rivalu da dva kola pre kraja osvoji rekordni trofej

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Kada već nisu uspeli da savladaju Marinerse (1:1) i da 24 sata ranije odbrane titulu premijera australijske A-lige, fudbalerima Melburn Sitija je „tacnu“ u ruke ugurao gradski rival Vestern Junajted. U poslednjoj utakmici 24. kola, aktuelni šampion države (pobednik prošlogodišnjeg plej-ofa) je kao gost savladao Adelajd Junajted (1:0), jedinu ekipu koja je imala matematičke šanse da do kraja ligaškog dela sezone dostigne lidera.

Izabrane vesti

Melburn Siti je tako postao prvi klub u istoriji A-lige koji je uspeo da tri sezone zaredom osvaja naslov pobednika ligaškog dela takmičenja. Time su obezbedili i prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali ne i u eventualnoj borbi za šampionsku titulu, pošto je pomalo političkom odlukom ranije određeno da se ove i u naredne dve godine veliko finale igra u Sidneju, na novom Alijanc stadionu čija je izgradnja koštala blizu milijardu australijskih dolara.

Uzalud je drugoplasiranom Adelajdu bila i potpuna dominacija na domaćem terenu, i posed i 24 upućena šuta ka golu suparnika – lopta jednostavno nije htela u mrežu Vestern Junajteda. A kada tako krene, onda i jedan momenat nepažnje i lančana greška u odbrani, budu dovoljni da se prospe sve na čemu se mukotprno radilo u protekla tri meseca.

U 44. minutu, nekadašnji srpski reprezentativac Aleksandar Prijović je odigrao ključnu ulogu u pobedi gostiju. Visprenim potezom je skoro sa gol-aut linije odigrao povratni pas u peterac Adelajda, odakle odlični bek Vestern Junajteda Konor Pejn nije mogao da promaši.

Ovim porazom, prvim još od 7. januara, Adelajd je ostao na osam bodova zaostatka za Sitijem, što na dva kola pre kraja predstavlja nedostižnu razliku. S druge strane, Vestern Junajted je sa tri boda sačuvao kakve-takve izglede da se u preostalim utakmicama izbori za šesto mesto i plasman u plej-of i odbranu šampionskog pehara.

Da ironija sudbine bude veća, Vestern Junajted će iduće subote čak imati priliku da prvi stane u špalir za nove-stare premijere i da im uoči međusobnog duela čestita na osvojenom rekordnom trofeju. Ruku na srce, osim tih zasluženih čestitki teško da će biti pardona za Siti, jer će ekipa Džona Alojzija da grize do kosti kako bi došla do pobede i teoretske šanse da se domogne doigravanja.

Položaj su im danas otežali direktni konkurenti. Prvo je Velington Finiks osvojio bod protiv Brizbejna (2:2), a zatim je Sidnej savladao Pert Glori sa 4:1. I Velington i Sidnej imaju po tri boda više od Njukasla i Vestern Junajteda, što im daje dobru startnu poziciju uoči poslednja dva kola.

Ipak, ekipa sa Novog Zelanda baš i nema raspored kakav je priželjkivala, pošto Velington u oba meča gostuje, i to sidnejskim komšijama – Vonderersima i Mekaruturu. Ni Sidneju neće biti baš pesma u Brizbejnu i protiv Njukasla na domaćem terenu, pošto oba njihova rivala još gaje nadu da bi nekako mogli do pozicije koja vodi u plej-of.

Trka za titulu premijera je završena, ali borba za plej-of će svakako doneti dva zanimljiva fudbalska vikenda u Australiji.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

 


tagovi

Melburn Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara