(©Reuters)
(©Reuters)

Kad se Amerikanac dokopa kluba u Evropi: Plan Čelsijevog gazde - Ol star Premijer lige od 200.000.000

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.09.22. | 21:04

Tod Boli hoće da spoji nespojivo i izvrši revoluciju na Ostrvu

Prosečnom Evropljaninu, fudbalskom fanatiku sviknutom na tradicionalne vrednosti, nikada nije najjasnije bilo šta se zbiva tamo „preko bare“, šta Amerikanci izvode sa franšizama i kako funkcionišu sistemi u kojima se obrću milijarde. Ništa bolje ni američke gazde ne razumeju evropski fudbal, a rado bi se igrale u njemu i obrtale novac. Tod Boli kupio je Čelsi i svakim potezom dokazuje da se ič ne razume u najvažniju sporednu stvar na svetu. Nepoznata mu je, strana.

Ne oseća Tod Boli kako dišu navijači, kako diše kolevka fudbala. Ima fiks ideje. Samo što je kročio na Ostrvo, a već bi želeo da ga menja, da ga okrene naopačke. Američki sistem i stvari koje ga prate bi da implementira u Premijer ligu, spojio bi nespojivo. Sve kako bi se obrnuo koji evro ili funta više, i kako bi se jedne noći ostrvske zvezde skupile na jednom mestu. Na konferenciji u Americi predložio je Ol stara Premijer lige.

Izabrane vesti

Istok protiv Zapada, superstarovi na jednom mestu, abnormalne sume novca... Zvuči poznato? Identičnu stvar bi Čelsijev gazda, naslednik ruskog oligarha Romana Abramoviča, da uvede u Premijer ligu. Nagradni fond od 200.000.000 evra, sličan onom u MLB-u. Možda i više. Sever protiv Juga ili još bolje: zvezde dva mančesterska kluba i Liverpula u istoj opremi ratuu sa najjačim imenima londonskih velikana.

Zastala bi knedla u grlu navijačima Liverpula i Mančester junajteda kada bi Mohamed Salah i Bruno Fernandes bili saigrači, kada bi štoperski tandem činili Virdžil van Dajk i Hari Megvajer. Ili navala Hari Kejn – Gabrijel Žezus – Rahim Sterling. Predlaže Tod Boli, čini se, nemoguće i nespojivo. Sastavio bi dve galaksije, izobličio fudbalsku sliku u Engleskoj.

„Na kraju krajeva, nadam se da će Premijer liga učiti od američkih timova i zaista početi da razmišlja o organizovanju turnira na kojima će igrati četiri tima sa dna tabele, ali i Ol star utakmice. Ljudi se pitaju i pričaju o tome zašto nema više novca... MLB je ove godine odigrao prvu Ol star utakmicu, zaradili su 200.000.000 dolara tokom ponedeljka i utorka. U Premijer ligi bi mogao da se igra meč sever protiv juga, na taj način bi se lako zaradio dodatni novac“, izneo je predlog Čelsijev vlasnik.

Teško je zamisliti da bi tradicionalisti prihvatili predlog prvog čoveka Čelsija, pokuša li nešto slično - izmamiće ih na ulice. Kao da nije video kakvu je reakciju proizvela novotarija koja je propala pre no što se u njoj lopta zakotrljala, novotarija zvana Evropska Superliga. Doduše, taj se plamen nije u potpunosti ugasio. Baš kao što i Tod Boli odbija da isključi mogućnost igranja u istoj jednoga dana.

Ne odriče se te mogućnosti, iako je izuzetno nepopularna među Čelsijevim navijačima. Ili nije pratio na času ili se ozbiljno namerio stane na žulj armiri pristalica londonskih Plavaca. Potezima koje je do sada povukao nakonost kupio nije, prelozima bi vrlo brzo mogao da navuče gnev.

Tekućih razgovora o Evropskoj Superligi nema, ali...

„Nikada ne izgovaram kategoričko ne. Razmatram sve opcije i volim da ih održavam u životu, ne odbacujem ih na oprvu. Ali, to nije tema o kojoj se priča. U Ligi šampiona igraju najbolji klubovi jedni protiv drugih svake sezone i ako je osvojite, dobijate preko 100.000.000 evra. Mislim da je strast koju navijači imaju prema sportu i tome takav kakav jeste toliko jaka da ne mogu da zamislim da se to promeni“, rekao je Tod Boli.


tagovi

Tod BoliČelsiPremijer ligaLiga šampionaEvropska Superliga

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara