Mojes i Rajs (Reuters)
Mojes i Rajs (Reuters)

Kad su standardi visoki, san o Ligi šampiona živi

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.03.21. | 11:40

Mojes kritikovao igru protiv Lidsa uprkos pobedi sa 2:0, Vest Hem nanjušio četvrtu poziciju i već debelo gazi skor iz prethodne sezone

Lepo je ove sezone igrati za Vest Hem. Umesto donjeg dela tabele, možda i borbe za opstanak, Čekićari sanjaju prvi, istorijski plasman u Ligu šampiona. Dejvid Mojes skromno uverava da će uspeh biti sam plasman među najboljih deset timova, međutim, verovatno nikoga neće ubediti da mu se ne otme bar blagi osmeh kada naleti na članak koji povezuje Vest Hem i najkvalitetnije fudbalsko takmičenje u Evropi.

Ako trener londonskog kluba nenametljivim izjavama želi da spusti loptu, da na neki način utiče i na fudbalere da ne polete i ostanu na zemlji, brojke ne lažu. Posle jučerašnje pobede na Lidsom zaostaju dva boda za četvrtoplasiranim Čelsijem od kojeg imaju utakmicu manje. Teoretski, kada bi danas odigrali utakmicu koja im fali, moglo bi lako da dođe do smene u zoni Lige šampiona.

Izabrane vesti

Koliko ova sezona na sve pozitivne načine odudara od prethodne koja je završena na 16. mestu, lako je zaključiti. Trenutno, Vest Hem sa 48 bodova ima devet više od brojke sa kojom je završio prethodnu takmičarsku godinu. A kakav će tek saldo imati kada odigra preostalih 11 utakmica i zaokruži šampionat u 38. kolu!? Čekićari su postavili takav standard da ni pobeda nad ultranezgodnim Lidsom nije zadovoljila Mojesa. Posle utakmice nije uživao u 14. prvenstvenoj pobedi, iako je Vest Hem taj učinak prebacio samo dva puta u poslednjih 14 godina.

“Nije ovo bila partija po našim standardima. Igrači su razočarani igrom. Lids je ekipa koja vam posao čini znatno težim, tera vas da uđete u jurnjavu, otvorenu borbu sa njima, što zna da bude izuzetno zahtevno. Od ofanzivnih igrača očekujete stabilnu partiju, da zadrže loptu i mislim da to nismo imali. Delić kontrole je bio naš, ali nisam uživao. Pas igra nije bila na nivou koji nam je svojstven”, rekao je Mojes posle utakmice.

Da ste samo čuli ovu izjavu bez da vam je poznat rezultat, pomisli biste da je Vest Hem sigruno poražen. Ali ne. Dobio je utakmicu u Londonu sa 2:0, a kada uz ovoliko propusta na terenu uspevate da slavite, onda vam je visok plasman garantovan, a san o Ligi šampiona može da živi.

Okupila se u istočnom Londonu ove sezone grupa momaka koja ne samo da ume da igra fudbal, već je izgradila timsku koheziju koja odavno nije viđena.

"Igram za prvi tim već četiri godine i ovo je sigurno najbolja ekipa koju poznajem otkako nastupam za Vest Hem. Probudite se i radujete se što idete na trening, što ćete videti sve te sjajne momke. Pravo je uživanje”, počeo je priču Deklan Rajs, Vest Hemova zvezda u usponu.

Sa Tomašom Součekom u veznom redu, Rajs je izgradio jedan od kvalitetnijih tandema u Premijer ligi. Iako češki internacionalac trenutno slovi kao veća opasnost za protivničke odbrane, engleski reprezentativac radi na unapređivanju ofanzivnih karakteristika.

“Mislim da me mnogi vide kao jednostavnog, uobičajenog igrača koji razume da mu je posao da zaštiti poslednju liniju tima. Želim da pokažem da sam više od toga, da mogu da povučem loptu napred. Krase me sjajne atletske sposobnosti. Godinama sam gledao Jaju Turea, Patrika Vijeru i put do tog nivoa je jako dug. Ali način na koji su oni vukli i čuvali loptu na terenu, a samim tim gurali ekipe napred je nešto što želim da naučim i da dodam svojoj igri“, objasnio je Rajs.

Znamo kakvi su fudbaleri bili i Patrik Vijera i Jaja Ture. Esencijalni delovi Arsenala i Mančester Sitija u šampionskim generacijama. Daleko, je Vest Hem od sna o Premijer ligi, ali nesumnjiv kvalitet i transfer spekulacije poslednjih prelaznih rokova ne mogu da sakriju veliku istinu. Rajs će u jednom trenutku prerasti okvire Čekićara, a onda mu sleduje velika šestorka. Bio je velika želja Frenka Lamparda prethodne letnje i zimske pijace.

Rajsu ostaje da radi na individualnom napretku, da nastavi da raste sa ekipom i ekipa uz njega, kao i da za tri meseca na Euru pokaže da može da drži vezni red engleske reprezentacije.

Već u naredne dve nedelje Vest Hem i njegovu zlatnu koku čeka gostovanje na Old Trafordu, a onda i domaćinstvo Arsenalu. To su nove šanse za dokazivanje.


tagovi

Deklan RajsVest HemDejvid Mojes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara