Per Matijas Hegmo, trener Hekena (©Reuters)
Per Matijas Hegmo, trener Hekena (©Reuters)

Kad umalo ispadneš, ne promeniš trenera, pa te on sledeće sezone povede do prve titule za 82 godine...

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.10.22. | 11:38

Istorija se piše u Švedskoj, koja bi ove nedelje mogla da dobije 16. različitog fudbalskog šampiona. Hekenu je za krunisanje dovoljno da osvoji makar bod protiv gradskog rivala Geteborga (15 časova)

Istorija se piše u Geteborgu ovog nedeljnog popodneva. Fudbaleri Hekena su na bod do osvajanja titule prvaka Švedske, prve za 82 godine postojanja. Da bi bili krunisani i tako postali 16. različiti klub koji je pokorio Alsvenskan potrebno im je da ostanu neporaženi protiv gradskog rivala Geteborga od 15 časova, u meču pretposlednjeg kola.

Jer, uoči poslednjih 180 minuta Heken ima šest poena više od drugoplasiranog Jurgordena. U slučaju da se taj plus istopi na kraju Heken će ostati bez titule zbog lošije gol-razlike, zato mu je potrebno da osvoji još taj 61. poen. Pritom, gde ćete slađe nego protiv gradskog rivala…

Izabrane vesti

Decenijama popularne Ose gledaju Geteborg sa ogromnom dozom ljubomore. Gradski rival je 13 puta osvajao titulu, drugi je najtrofejniji klub u Švedskoj, dok je Heken za to vreme u vitrine uneo tek dva pehara, osvajanjem nacionalnog kupa 2016. i 2019. godine.

Heken dugo postoji, ali tek je u 21. veku počeo da igra nešto važniju ulogu u domaćem fudbalu. U periodu od 2007. godine do prošle sezone je sedam puta uspevao da se izbori i za izlaz na međunarodnu scenu, ali nikada nije stigao dalje od 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Poslednji pokušaj imao je tokom leta 2021. kada ga je Aberdin eliminisao već u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije sa zbirnih 5:3.

15.00: (3,80) Geteborg (3,45) Heken (2,00)

Ovog leta Ose nismo ni gledali u Evropi, malo je nedostajalo da prošle sezone uopšte ne izbore opstanak u eliti. Bile su tek 12. na tabeli, sa četiri poena više od Halmstada koji je završio u baražu i naposletku drugom rangu. Kako je onda Heken od gubitničkog tima postao pobednički? Verovatno će to šokirati rukovodioce brojnih klubova širom planete, ali ne smenom trenera već tako što mu je pružena još veća podrška.

Per Matijas Hegmo, nekadašnji selektor Norveške, dobio je priliku da napravi promene u timu koje smatra da su neophodne, da izgradi sistem po svojoj viziji. Čovek koji je svojevremeno uveo Rozenborg u Ligu šampiona zna šta radi, izvršio je doselekciju ekipe i evo sada Osa na vrhu.

Per Matijas Hegmo na klupi Tromsea protiv Partizana 2012. (©MN Press)Per Matijas Hegmo na klupi Tromsea protiv Partizana 2012. (©MN Press)

Doduše, ključan momenat u pravljenju šampionskog tima bila je prodaja Patrika Valemarka, 21-godišnjeg krilnog napadača i mladog reprezentativca Švedske. Valemark je u januaru prešao u Fajenord za 60.000.000 švedskih kruna, odnosno 3.250.000 evra, a taj novac je omogućio Hegmu da dovede ta preko potrebna pojačanja. Umesto veterana Erika Friberga i Aleksandera Faltsetasa, angažovani su mlađi, brži i gladniji momci poput Oskara Udenesa (20) iz Vernama i Tomasa Totlanda (23) iz Tromsea. Njih dvojica su potpuno zatvorili desnu stranu terena, norveški bek je plaćen 400.000 evra (jedini za kojeg je uplaćeno obeštećene) i sakupio je 23 nastupa, uz dve asistencije, dok je krilni napadač Udenes bio pravo otkrovenje, sa sedam golova i tri asistencije na 27 utakmica.

Hegmo je tim pojačanjima stvorio prostor centarforu Aleksanderu Jeremejefu, povratniku iz nemačke Cvajte. Ovaj 192 centimetara visoki centarfor je prošle sezone postigao 11 golova, a ove duplo više. Jeremejef je najbolji strelac lige, postigao je pogodak više od Antonsona iz Vernama, a čak 10 više od veterana Markusa Berga iz Geteborga, trećeg najboljeg strelca lige.

Heken je nadomak istorijskog uspeha povukao i 22-godišnji Ibrahim Sadik, mladi reprezentativac Gane. Momak koji je prošao onaj poznati afrički put preko Nordsjilanda takođe je stigao na početku sezone u klub iz Geteborga i na 17 mečeva je sedam puta bio strelac, uz dve asistencije.

Jednog od prvotimaca Hekena se možda sećaju i navijači Crvene zvezde. Levi bek Kristof Lund (20), koji je ove sezone zabeležio šest asistencija na 23 meča, izdanak je Midtjilandove omladinske škole i nastupao je u Ligi šampiona za mlade 2020. godine u osmini finala protiv Beograđana. Lund je mladi reprezentativac Danske.

Heken je bio u fenomenalnoj formi tokom oktobra, pobedio je na poslednje četiri utakmice i tako se probio ispred Jurgordena i Hamarbija, koji su ozbiljno posustajali kada je bilo najvažnije. Čitavu seriju započela je baš pobeda Osa na gostovanju Jurgordenu u Stokholmu sa 1:0, posle čega su srušeni i Sundsval (poslat u drugu ligu), AIK Stokholm i u prošlom kolu aktuelni prvak Malme.

Ako Heken sada ili u poslednjem kolu pred svojim navijačima protiv Norćepinga osvoji taj jedan neophodan poen, učestvovaće po prvi put u kvalifikacijama za Ligu šampiona i imaće otvoren put ka grupnoj fazi nekog takmičenja UEFA. Jurgorden je siguran u kvalfikacijama za Ligu konferencije, dok se Hamarbi, Kalmar i AIK bore za preostalu kartu koju garantuje prvenstvo (jednu vizu donosi Kup Švedske koji se igra na proleće). Dakle, Malme nećemo gledati u Evropi ako ne osvoji nacionalni kup, kao ni Geteborg, koji je osmi na tabeli.

Ništa to ne zanima navijače Hekena. Njima je važno samo da im se ovog vikenda ostvari taj 82 godine stari san. Ko zna šta bi bilo da uprava nije shvatila viziju i da je smenila zimus Hegma...

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 2 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

SVI ŠAMPIONI ŠVEDSKE

25 – Malme

13 – Geteborg, Norćeping

8 – Jurgorden

7 – Helsingborg

6 – AIK Stokholm, Elfsborg

4 – GAIS, Esters, Halmstad

2 – Ergrite, Atvidabergs

1 – Hamarbi, Kalmar, Slejpner

ŠVEDSKA 1 – 29. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Degerfors – Vernamo 0:0

Nedelja

15.00: (3,80) Geteborg (3,45) Heken (2,00)

15.00: (3,60) Mjelbi (3,35) AIK Stokholm (2,10)

15.00: (4,70) Sundsval (3,70) Sirijus (1,75)

17.30: (1,58) Hamarbi (4,00) Kalmar (6,00)

17.30: (3,05) Varberg (3,35) Malme (2,35)

Ponedeljak

19.00: (1,30) Elfsborg (5,70) Helsingborg (9,00)

19.10: (3,80) Norćeping (3,45) Jurgorden (2,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1HekenGeteborgFK GeteborgPer Matijas Hegmo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara