(©Starsport)
(©Starsport)

Kada Car caruje, za Staru damu nema zime: Talentovani golman Vošin zalog za budućnost

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.05.23. | 13:50

„Smatram da sam tokom cele sezone branio na visokom nivou“, poručuje Lazar Carević

Odolevala je dugo u subotu veče Vojvodina pred naletima Crvene zvezde na „Marakani“, ali je šampion do trijumfa stigao u poslednjim sekundama meča, kada je pobedonosni gol postigao Kings Kangva (2:1).

A, zasluge što su Novosađani sve do tog momenta imali pozitivan rezultat i bili za dlaku nadomak trećeg uzastopnog remija na gostovanju Zvezdi idu na račun golmana Vojvodine Lazara Carevića. Crnogorski reprezentativac je začarao gol i na kraju primio, uslovno rečeno, „samo“ dva pogotka, iz situacija kod kojih verovatno ništa ne bi mogli ni Kurtoa, ni Ederson, i ostali čuvari mreže koji su „krem de la krem“ evropskog i svetskog fudbala.

Izabrane vesti

O fenomenalnoj partiji Carevića svedoči i to što je proglašen za najboljeg aktera susreta, sa izuzetno visokom ocenom (osam), iako je dva puta vadio loptu iz mreže. A, kada je igrač utakmice golman poražene ekipe, onda je sasvim jasno koliko je zapravo Carević dominirao među stativama u ovom okršaju. Hvatali su se za glavu posle dobrih pokušaja Aleksandar Katai, Bukari, mladi Jovan Mijatović, jer je Vošina hobotnica branila sve. Jedan Bukarijev pokušaj zaustavio je i licem. Međutim, bivši čuvar mreže Barselone B bio je potpuno nemoćan u dva navrata. Najpre je ostavljen na streljanju BukarijuTraore mu je ostavio previše prostora da se namesti i ispali projektil – a drugi put, kad su već svi bili maltene na tuširanju, sevnula je levica Kangve sa ivice šesnaesterca za novu promenu na semaforu. Bio je to hirurški precizan udarac, а Careviću su posao otežali i saigrači, jer od njih nije imao lep pregled situacije.

Golman Vojvodine može da bude ponosan na svoje izdanje, mada opet može pomalo i da žali što maestralna partija nije krunisana remijem. Tačnije bodom koji rezultatski ne bi značio previše, ali bi svakako dobrodošao na psihološkom planu, kao injekcija samopouzdanja Novosađanima pred možda i ključnu ovosezonsku bitku – polufinale Kupa protiv Čukaričkog. Čak 15 udaraca fudbaleri Crvene zvezde uputili su u okvir gola novosadske Stare dame, a u 13 navrata Carević je bio neprikosnoven.

„Veoma sam zadovoljan kako sam branio, a posebno mi je drago što sam na ‘Marakani’ imao priliku da pokažem koliko umem, jer se uvek utakmice protiv Zvezde i Partizana najviše prate. Ostaje žal zbog tog primljenog gola u poslednjim momentima, jer je došao iz naše gluposti. Bilo mi je krivo, jer sam hteo da pobedimo Zvezdu u gostima i prekinemo njihov niz bez poraza. Ipak, zadovoljan sam svojim izdanjem, osećam se samouvereno i mislim da se to vidi i na terenu. Smatram da sam zaista branio na visokom nivou, a kod primljenih golova mislim da nisam ništa više mogao da učinim“, kaže Lazar Carević za Mozzart Sport.

Kada je reč o samoj partiji Vojvodine, trener ekipe Radoslav Batak razdrmao je ekipu u drugom delu igre, kada je pogodio sa izmenama – najbolji strelac ekipe Nikola Čumić je asistirao, a rezervista Iv Baraj se upisao u strelce. Ipak, za razliku od uobičajenih Vošinih mečeva kada su u prvom planu Čumić ili povremeno Uroš Nikolić i Veljko Simić kao pokretači kolektiva, ovog puta je najveće aplauze zaradio čuvar mreže. I nije tu reč samo o ovoj partiji, kao nekom izdvojenom trenutku u kome je zablistao bivši član čuvene „La Masije“, jer je popularni Car i ranije mnogo puta znao da gospodari među stativama. Slično je bilo i na prolećnoj premijeri kada je Voša odnela bod sa „Marakane“ (1:1). Doduše imao je Carević tada jednu lošu procenu, kada ga je lobovao Katai za izjednačenje, ali je zabeležio nekoliko dobrih intervencija. Ove sezone je branio na 34 meča (33 puta u ligi, jednom u Kupu), a u 13 susreta je mrežu sačuvao netaknutom.

„Došao sam iz Barselone B, gde nisam mnogo branio. Ovde sam igrao na 34 utakmice i smatram da sam u skoro svim mečevima bio na visokom nivou. Nisam pravio neke glupe greške. Verujem da ću tako da nastavim, a raduje me što imam mnogo prostora za napredak. Treba da još više treniram i radim na sebi, ali sam zadovoljan svojim dosadašnjim izdanjima“.

Takođe, u poslednja dva meča sa šampionom zabeležio je ukupno 17 odbrana, a primio tri gola. To nikako nije mala stvar, posebno ako se ima u vidu kako su na „Rajku Mitiću“ recimo prolazili golmani Čukaričkog i TSC-a, koji su po četiri puta vadili loptu iz mreže.

„Ljudi generalno više vole kad neko postiže golove nego kad ih brani. Teško je biti golman i nije lako dospeti u prvi plan, to može da vidi samo onaj koga ta pozicija zanima. Međutim, meni je najbitnije da uvek odbranim sve što mogu i da ekipa napravi dobar rezultat. Važno je da branim konstantno dobro i mislim da sam uradio fenomenalan posao ove sezone. Verujem da će tako biti i u preostale tri utakmice do kraja“.

Lazar je pokazao da može da bude ozbiljan Vošin zalog za budućnost, jer je reč o momku koji je bio deo katalonskog giganta (stigao letos iz Barselone B) i golmanu koji zna da igra nogom, učestvujući u začetku napada, što je praksa u modernom fudbalu.

Kada je već reč o poziciji golmana, bio bi greh da se ne spomene još jedan vrlo pouzdan čuvar mreže Vojvodine – Nikola Simić. Zapravo, možda ne bi ni došlo do angažmana Lazara Carevića da uprava nije bila prinuđena na taj korak usled Simićeve povrede. Simić je šansu dobio samo u dva ligaška susreta, kada je Carević bio povređen, a u Kupu je postao junak protiv Grafičara. Skinuo je tada tri penala i obezbedio Voši plasman u narednu rundu. Zato slovi i za specijalistu za jedanaesterce.

Jasno je da Vojvodina na pojedinim pozicijama oskudeva sa igračima koji prave razliku na terenu, što je preko potrebno da bi se nešto uradilo na evropskoj sceni, ali se čini da među stativama zaista nemaju takve brige. Dobijao je po pravilu Nikola Simić prednost u utakmicama Kupa, a posle sjajnog izdanja Carevića protiv Crvene zvezde biće zanimljivo videti kome će stručni štab ukazati poverenje u sredu protiv Brđana, u jednoj od najvažnijih ovosezonskih utakmica. Ali jasno je da za Vošu nema zime, ako Car bude carovao među stativama kao protiv Crvene zvezde.

Jurimo trofej Kupa, kako bismo imali sigurnu grupnu fazu Lige konferencije. Hteli smo da završimo na trećem mestu, ali nismo mogli. Dali smo sve od sebe, ali su tu bili TSC, Čukarički i Partizan, koji nije igrao dobro, ali je opet bio konstantniji od nas. Probaćemo da osvojimo Kup i poboljšamo ovosezonski učinak. Treba da iz ove sezone izuvečemo pouke i bolje se spremimo za sledeću“, završio je golman Vojvodine Lazar Carević.



tagovi

FK VojvodinaLazar CarevićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara