Didije Dešan (Reuters)
Didije Dešan (Reuters)

Kakav tim bi Francuska mogla da sastavi od igrača koji ne idu u Katar? Brutalan!

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.11.22. | 17:42

Gomila sjajnih igrača iz raznih razloga se nije našla na spisku Didijea Dešana

Najteži selektorski posao na svetu ima Didijea Dešan.

Svaka čast Brazilcima, Nemcima, Argentincima, Englezima i ostalima... Ali niko na svetu nema toliki broj igrača svetskog kalibra kao Galski petlovi. Nisu slučajno bili prvaci sveta pre četiri godine.

Izabrane vesti

I tada je Dešan uoči prvenstva u Rusiji imao težak zadatak da izabere 23 najbolja. Iz ove perspektive neka imena i ne zvuče toliko jako ali u tom trenutku su to bili ozbiljni igrači u ozbiljnoj formi u ozbiljnim klubovima.

Povrede su tada koštale Lorana Koščelnog i Dimitrija Pajea mesta na Mundijalu. Kingsli Koman je bio rovit i takođe nije išao. Dešan je precrtao golmana Benou Kostila, defanzivce Luku Dinja, Lajvina Kurzavu, Tea Ernandeza... Za poziv u veznom redu je tada izvisio Adrijan Rabio, a zbog sukoba sa FS Francuske u timu nije bilo ni Karima Benzeme. Dešan tada nije pozvao ni Antonija Marsijala, Musu Sisoka, Kevina Gameira, Aleksandra Lakazeta, Tangija Ndombelea, Žofrija Kongobiju...

I ovoga puta je Dešan bio na slatkim ali i na nekim teškim mukama. I na kraju je sve šokirao da u takjvoj konkurenciji ne zove 26 već 25 igrača i da bez bilo kakvog objašnjenja ostavi makar jednog fudbalera bez šanse da zaigra u Kataru?! Doduše, Dešan ima rok do 21. novembra da priključi i tog 26. igrača. A mnogi se nadaju da će baš njima pripasti taj jedan preostali poziv...

Povrede su ostavile popualrnog Asteriksa bez dvojice glavnih vezista sa prethodnog Mundijala: Pola Pogbe i Ngola Kantea. Povreda je eliminisala i sjajnog Milanovog golmana Majka Menjana koji bi možda i ugrozio Uga Lorisa na mestu startne jedinice.

Možda i najzvučnija imena je Dešan precrtao u odbrani. Nema sjajnog Marseljovog desnog beka Žonatana Klosa koji je u poslednje vreme bio redovan na spiskovima. Nema ni Aston Vilinog Luke Dinja ali kod njega je problem što se nije maksimalno oporavio od povrede. Nema ni Ferlana Mendija, startnog beka evropskog šampiona Real Madrida?! Povreda je ubila i nade Veslija Fofane da bi mogao da dobije poziv selektora.

Iako mu je nedavno uručio debitantski poziv, Dešan je ipak preskočio Monakovog talentovanog defanzivca Benou Badiijašila. Kao i njegovog partnera u odbrani Kneževa, takođe jako talentovanog Aksela Disasija. Nema ni Robina Le Normana (Real Sosijedad), Pjera Kalulua (Milan), Kurta Zume (Vest Hem), Mohameda Simakana (Lajpcig), Evana Ndike (Ajntraht), Nordija Mukijelea (PSŽ)...

Pored povređenih Pogbe, Kantea i Bubakara Kamare u veznom redu, Dešan nije pozvao i sjajne krilne igrače poput ponajboljeg Leverkuzenovog igrača Muse Dijabija ili Martina Terijea koji igra u spektakularnoj formi u Renu. Nije bilo mesta ni za Nabila Fekira (Betis), Tangija Ndombelea (Napoli), Tomu Lemara (Atletiko), Manua Konea (Menhengladbah), Husema Auara (Lion)...

Iako je pozvao sedmoricu napadača, opet nije imao mesta za sve. Pored pomenutih krila Dijabija i Terijea, mesto u reprezentaciji nisu dobili ni Alan Sen Masiman (Njukasl), Amin Guiri (Ren), Markus Tiram (Menhengladbah), Visam Ben Jeder (Monako) ili Ajntrahtova nova senzacija Randal Kolo Muani.

Kako bi izgledao idealan tim francuskih fudbalera koji ne učestvuju na Mundijalu?

Ovo je neki naš izbor: Menjan (Milan) – Kalulu (Milan), Fofana (Čelsi), Badijašil (Monako), Mendi (Real Madrid) – Kante (Čelsi), Pogba (Juventus), Dijabi (Leverkuzen), Terije (Ren) – Ben Jeder (Monako), Kolo Muani (Ajntraht).

Naravno, ima i kritičara Dešanovog konačnog izbora. Bivši reprezentativac Žerom Roten je posle objave spiska rekao:

Ovo je jedan od najslabijih veznih redova u istoriji francuske reprezentacije“.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara