Natho (© MN Press)
Natho (© MN Press)

Kako će Partizan bez Natha?

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.11.21. | 09:14

Uglavnom pobeđuje kad nema Izraelca. Alternative u igri su Pantić, Jojić, Pavlović, Marković...

Sačekaće Bibars Natho na jubilej. Trebalo je derbi 17. superligaškog kola, sa Vojvodinom (nedelja, 15.45, TV Arena Premium 1) da mu bude okruglo 100. utakmica za Partizan, ali ga je anemija izbacila iz stroja. Kako za meč sa Lalama, tako i do kraja kalendarske godine, što predstavlja veliki hendikep za ekipu Aleksandra Stanojevića u osetljivom delu sezone, pošto će pre zimske pauze odigrati sedam mečeva za 25 dana.

Prvi problem je oličen u saznaju da se koncept igre Parnog valjka značajno zasniva na Izraelcu. Koliko je uticajan i koliko mu stručni štab veruje pokazuje podatak da je od početka takmičarskog ciklusa igrao na svakom susretu osim u prvoj rundi Kupa Srbije, iako bi verovatno proveo na terenu neki minut i protiv Trajala samo da taj duel nije bio na programu tokom prethodne reprezentativne pauze, kad je imao obaveze u državnoj selekciji.

Izabrane vesti

Otkako je leta 2019. stigao u Beograd, Čerkeza samo kartoni ili povrede mogu da izbace iz ritma. U prvoj sezoni među crno-belima, dok je na klupi sedeo Savo Milošević, igrao je na 32 od 39 utakmica i držao sredinu terena, kao najefikasniji vezista Partizana. U narednoj je pomeren bliže golu i kod Aleksandra Stanojevića postao izuzetno bitan faktor, pošto se pojavio na 41 od 46 mečeva, da bi od leta do danas propustio samo pomenuti duel sa Trajalom.

Mada vlada mišljenje da Parni valjak ne može da igra bez Bibarsa, učinak pokazuje da je i te kako dobro rezultatski prolazio kad Natho nije igrao. Od 13 propuštenih utakmica Izraelca dobio je čak deset. Poražen je od Spartaka 6. juna 2020. kad ga je Milošević svesno poštedeo gostovanja u Subotici (2:3), čuvajući ga za polufinale kupa rešeno njegovim pogotkom protiv Crvene zvezde četiri dana kasnije; završilo se 2:3 i na „Karađorđu“ u poslednjem meču prethodnog trenera, između ostalog što je dozvolio fudbaleru da se ranije priključi reprezentaciji; jedini remi upisan je u Gornjem Milanovcu pre 13 meseci (1:1). A savladani su: Javor (2:0, 4:0), Inđija (3:0), Voždovac (2:1), Vodojaža (6:0), Spartak (4:0), Radnik (2:0), Metalac (3:0), Trajal (3:0) i Astana (4:1).

Tako posmatrano, Partizan ne bi smeo da ima većih problema na srpskoj sceni, a na evropskoj mu nedostaje jedna pobeda u preostala dva meča da bi osigurao prolaz u Ligi konferencije. Drugi je padež hoće li se na tim susretima uočiti igrački problemi, kao i kako će Stanojević nadomestiti izostanak fudbalera u koga ima ogromno poverenje.

Vezni red će svakako morati da se prekomponuje. Najprirodnija zamena Nathu na poziciji organizatora je Danilo Pantić. S tim što je po povratku iz Čukaričkog bolje partije pružao na krilu i možda se zbog toga odvikao uloge centralnog veziste. Druga opcija je Miloš Jojić, mada valja imati na umu iskrenost nekadašnjeg člana Borusije kad je pre nekoliko meseci objasnio da je više zadnji, nego ofanzivni vezni.

Naravno, postoji mogućnost da usled prinudnog izostanka Natha stručni štab promeni formaciju, zaigra kao u Belgiji (3-5-2) ili na gostovanju Kragujevcu, sa dva zadnja vezna, dva krila i dva napadača, tako što se Filip Holender pojavio u ulozi lutajućeg špica. U slučaju nužde, eventualno bi i Lazar Marković mogao da se pojavi iza Rikarda Gomeša. Tu je i pomalo zaboravljeni Lazar Pavlović.

Kogod da dobije šansu mora da je zagrabi. Zbog sebe i – Partizana.


tagovi

FK PartizanBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara