(© Reuters)
(© Reuters)

Kako je Ferguson naterao Bekama da šiša čirokanu na Vembliju: Kreće meč za trofej sa Čelsijem, a ja jurim makaze

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.10.21. | 20:05

Dve epizode iz svlačionice Mančester junajteda

Bili su najbolji tim Engleske. Pojam. U svemu: igrama, rezultatima, ponašanju. Znao se red. Kao u vojsci. Fudbaleri Mančester junajeda i danas, iako su mnogi u penziji, punih usta govore o čoveku koji je Crvene đavole podigao na kultni nivo kad je Premijer liga u pitanju.

Ser Aleks Ferguson u centru pažnje.

Izabrane vesti

Ovoga puta u izjavama Dejvida Bekama, koji naširoko hvali uticaj škotskog stručnjaka i priseća se detalja koji nisu direktno vezani za teren, ali su kao u svakom klubu, imali snažan uticaj na dešavanja na njemu.

Disciplina!

Ferguson nije važio samo za najvećeg trenera s kojim sam sarađivao u karijeri, već je bio i očinska figura od prvog dana u Mančester junajtedu, a tad mi je bilo 11 godina, sve dok nisam otišao u Real. Jedan od razloga što smo igrali dobro jeste njegov čuveni „efekat fena“ (vrištanje u lice igračima toliko da bi se ovima dizala kosa na glavi kao prilikom feniranja, op. au). Za takvog stručnjaka ste želeli da pružite najbolju verziju sebe, iako je bilo situacija za koje sam smatrao da je preterao, što je dovelo do određene problematike“, vraća Bekam film na neke od situacija koje ostaju zabeležene u arhivi.

Primera radi, u vreme kad je bio globalno popularan, skoro svakodneno se lickao.

Pred početak utakmice Komjuniti šilda sa Čelsijem 2000. na Vembliju, odlučio sam da promenim friziru. Odabrao sam „čirokanu“, iako sam bio svestan da se Fergusonu neće dopasti. Toliko sam se uplašio da nisam dozvolio da vidi šta sam uradio, dan pred meč na treningu sam nosio kapuljaču (u avgustu!?), sa njom se vratio u hotel, pojavio se tako na zajedničkoj večeri i ujutru na doručku. Bila mi je na glavi sve vreme dok smo putovali na Vembli“.

Došao je trenutak kad je morao da se presvuče, obuče dres, šorts, kopačke i sa novim imidžom krene na zagrevanje.

„Čim sam skinuo kapu, počeo je Fergi da se dere na mene: „Da si se odmah obrijao!!!“. Isprva sam mislio da se šali. Čulo se: „Ne, ozbiljan sam, da si smesta obrijao tu odvratnu stvar s glave“, seća se Dejvid trenerove naredbe. Nisam imao kud, počeo sam da tražim makaze i bukvalno nekoliko trenutaka pre nego što smo istrčali na zagrevanje, u tunelu stadiona Vembli sam brijao „čirokanu“.

Iz muzeja Madam Tiso (© Reuters)Iz muzeja Madam Tiso (© Reuters)

Tri godine kasnije, posle poraza od Arsenala u FA kupu, svlačionica Junajteda svedočila je jednom od čuvenih okršaja trenera i „sedmice“, mada sam Bekam insitira da to što je zaradio nekoliko šavova iznad levog oka nije bio toliko strašno kao što se predstavljalo.

To je već malo preuveličano. Napravio sam nekoliko grešaka tokom utakmice, ušli smo u svlačionicu, razmenili grube reči. Krenuo je na mene, šutnuo gomilu odeće i obuće koja se nalazila na podu. Između ostalih i kopačku. Odmah sam shvatio koliko je njegov udarac u glavu bio snažan i precizan, međutim, težih oštećenja nije bilo“.

Za kraj:

Baš čudna nezgoda. Kad smo mi u pitanju, istog dana smo zaboravili šta se desilo, ali priča je došla do novinara, što znači da su ljudi počeli da preispituju naš odnos. Što se šefa i mene tiče, slučaja nije ni bilo. Zatvorena knjiga“.

Zato je Fergi najveći. Sve pod konac. Znalo se ko je tata. A danas... Pogledajte samo na šta liči Pol Pogba.


tagovi

Mančester JunajtedAleks FergusonDejvid Bekam

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara