Kako je pilot iz Avganistana napravio prvog arktičkog šampiona

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.11.20. | 10:56

Bode Glimt slavi prvu titulu u stogodišnjoj istoriji kluba...

Norveška ima novog šampiona! Bode Glimt iz Bodea, jednog od najsevernijih gradova u zemlji, prvi put u svojoj 104 godine dugoj istoriji postao je prvak. Jučerašnjom pobedom u Stromsgodsetu (2:1) Bode je pet kola pre kraja stekao 18 bodova viška u odnosu na prošlogodišnjeg šampiona i trenutno prvog pratioca - Molde, tako je i teoretski postao nedostižan.

Titula Bode Glimta predstavlja jedno od najvećih iznenađenja u norveškom fudbalu. U pitanju je jedan od klubova koji na severu Evrope ima status "lift-kluba", zbog duge istorije ulazaka i ispadanja iz elitne divizije. Pre samo tri godine Bode je bio u drugoj ligi, 2018. izbegao je ispadanje na jedvite jade, a onda samo 24 meseca kasnije zaposeo tron.

Izabrane vesti

U tekućoj sezoni četa trenera Kjetila Knutsena osvojila je 68 bodova i u preostalih pet rundi nedostaju joj još samo četiri kako bi oborila rekord po broju bodova u norveškom šampionatu. Izvesno je da će pasti rekord i po broju golova u jednoj sezoni. Bode je trenutno na 85, nedostaju mu još dva za prestizanje Rozenborga...

Pa kako je Bode postao prvi arktički tim koji je došao do titule šampiona?

S navijačima koji su u vreme dok se još moglo na stadione navijali uz pomoć velikih žutih četkica za zube i s timom vrednim manje od 10.000.000 evra, simpatični severnjaci privukli su pažnju svetskih medija. Za čitav jedan vek bili su osvojili samo dva kupa (1975. i 1993), da bi put ka najvećem uspehu započeo angažovanjem vojnog pilota Bjerna Mansverka, čoveka koji je nekada leteo po Avganistanu. Mansverk je već tri godine zadužen za "mentalnu higijenu" igrača i obaveznu grupnu meditaciju uoči svakog treninga. I očito da mu dobro ide.

"Od čega se sastoji moj posao? Ne, sigurno ne govorim igračima kako bi trebalo da budu srećniji ili kako bi trebalo jače da treniraju", govorio je nedavno ovaj penzionisani pilot za Njujork tajms.

Nekoliko članova šampionskog sastava nema dilemu - "ne bismo bili ovde da njega nema".

Kapiten Ulrik Saltnes imao je velikih problema sa stomačnim mišićima i ozbiljno je razmišljao da se povuče, a njegov zamenik Patrik Berg hteo je da napusti klub u kom su igrali njegov deda, otac i dvojica ujaka. Saltner, koji svoj stil igre opisuje kao "kamikaza", kazao je: "Mislim da ne bi bilo moguće da sve ovo uradimo bez Bjerna i mentalnog rada koji sprovodimo sa njim".

Zanimljivu priču ima i trener Knutsen. Nikada nije vodio klub u prvoj ligi pre nego što je došao u Bode 2017. Prvo je radio kao pomoćnik, pa je preuzeo tim godinu dana kasnije. Knutsen kaže da je tajna njegovog uspeha u tome što mu porodica živi čak u Bergenu, na dva leta od Bodea, pa tako može apsolutno da se koncentriše na klub i posao.

"Dirnut sam. Ovo je fantastična grupa igrača, fantastičan klub", kazao je sinoć tokom proslave titule.

Samo dva poraza doživeo je Bode tokom čitave sezone. Prvi od Milana, na San Siru, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (2:3), pa nešto kasnije od prošlogodišnjeg šampiona Moldea. O njihovoj dominaciji, ali i fudbalskoj filozofiji najbolje govori podatak da su sedam puta postigli šest ili više golova u šampionatu.

I sve to uz ogroman hendikep koji Bode ima. Jer gostovanja su sve samo ne rutina za ovaj tim. Geografski, najbliži im je Trondhajm i gostovanje Rozenborgu, čiji je stadion udaljen devet i po sati vožnje ka jugu?! Kada su utakmice kod kuće u pitanju, najbolji prosek imali su prošle godine - 3.000 ljudi po utakmici, što je polovina kapaciteta stadiona. Dobar deo umeju da popune i turisti koji dolaze u okrug Nordland, na granici na arktičkim krugom. Turiste najviše privlači Severni ledeni okean i želja da vide polarnu svetlost tokom jesenje ranodnevice - momenat kad nebo svetli u noći.


Zanimljivo da norveški klubovi sa severa dugo nisu imali dozvolu da igraju u elitnom rangu, pa tako ni Bode. U Savezu su bili ubeđeni da timovi iz Nordlanda neće moći da budu konkurentni...

"Mislili su da smo mi ovde gore primitivci", kaže sportski direktor Orjan Berg i ujak Patrika Berga, aktuelnog vicekapitena. "A samo smo bili direktni, govorili smo šta mislimo. To nije primitivizam, nego stav. Znate kako su nekada oglašavali stanove za izdavanje u Oslu? Ne važi za ljude sa severa zemlje, iz Nordlanda. Na jugu misle da smo mi samo prosti poljoprivrednici ili obični ribari - nekad i dalje tako misle".

"Primitivci" sa severa za igrača nikada nisu platili više od 500.000 evra i time se ponose. U timu uvek imaju puno lokalaca. A i izvoz je dobro krenuo s dobrim rezultatima. Prošle godine Hakon Ejven otišao je u AZ Alkmar za 2.500.000 evra. Ove jeseni Bode je napravio i najveći transfer u istoriji - Milanu je prodat Jens Peter Hauge za 5.000.000.

A ako ste mislili da je Bode šampion iz nedođije - nije. Ima još severnijih "primitivaca". Tromse je nekih 550 kilometara udaljen. To je još šest sati vožnje. I Tromse se uskoro vraća u elitu - najsevernija fudbalska tačka Evrope...


tagovi

Bode Glimt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara