Maska sa likom Džoela Glejzera (©Reuters)
Maska sa likom Džoela Glejzera (©Reuters)

Kako je propala šeikova kupovina Junajteda: Većina Glejzera bila za prodaju, jedan uložio veto

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.10.23. | 10:51

Postavio uslov - ili da porodica ostane većinski vlasnik ili da ponuda bude sedam milijardi evra

Prodaja Mančester Junajteda mesecima je delovala kao izvesna stvar, na radost većine navijača posrnulog giganta jer bi se tako završila prilično neuspešna era vladavine porodice Glejzer.

Umesto prodaje katarskom šeiku Džasimu bin Hamadu al Taniju, desio se potpuni preokret i prema sadašnjim informacijama američko-izraelska porodica ostaje većinski vlasnik Junajteda.

Izabrane vesti

Sada se svi pitaju kako je došlo do kolapsa posla koji se spremao skoro godinu dana? Za sve je navodno kriv jedan od suvlasnika Džoel Glejzer. Naime, dok su praktično svi članovi porodice iz Upravnog odbora Junajteda bili za prodaju svih 100 odsto deonice prebogatom šeiku, upravo je Džoel uložio veto i tako stopirao ceo proces.

On navodno nije bio zadovoljan ponuđenom sumom od gotovo šest milijardi evra i šeiku je postavio uslove – ili da Glejzerovi ostanu većinski vlasnici i za šest milijardi prodaju manjinski paket, ili da ponuđač izdvoji još celu milijardu evra preko kako bi dobio sve.

Novo uslovljavanje ražestilo je katarske šeike koji su se brzo povukli iz daljih pregovora. Mada još nije zvanično da je ceo posao propao, zasad nema naznaka da će dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Šeici su praktično bili spremni da finiširaju kupoprodaju, bili su u trening centru Karington kako bi razgovarali sa sportskim direktorom Džonom Murtoom kako bi dobili informacije o poslovanju kluba i timu, ali onda je sve stalo. Posledica zaokreta u pregovorima dovela je do toga da vrednost deonica padne za celih 11 odsto u ponedeljak!

Sada kao jedina aktivna ostaje ponuda ser Džima Retklifa koji za manjinski paket od 25 odsto nudi nešto više od milijardu i po evra, uz uslov da njegovi ljudi budu zaduženi za sportske operacije.

Upravni odbor će o Retklifovoj ponudi većati u četvrtak. Što se tiče Retklifovih ideja za preuzimanje sportskog sektora, navijači i pogotovo trener Erik ten Hag navodno je snažno podržao ideju o tome da vlasnik kompanije INEOS bude blizak timu.

Kako se navodi, britanski milijarder u planu ima da dovede nekadašnjeg Liverpulovog transfer gurua Majkla Edvardsa. U pitanju je čovek koji je postavio temelje uspeha Jirgena Klopa na Enfildu. Između ostalih, doveo je Virdžila van Dajka i Mohameda Salaha.

Ako bi Retklifova ponuda bila prihvaćena, odmah bi preuzeo sportski sektor i doveo novog direktora. A da li je dvostruko vlasništvo sa podeljenim zaduženjima realna i održiva forma?


tagovi

Šeik Džasim bin Hamad Al TaniMančester JunajtedDžoel Glejzer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara