Fabio Karavljo (Foto: Reuters)
Fabio Karavljo (Foto: Reuters)

Kako je propao transfer Karvalja u Liverpul: Daj ti meni 10.000.000, pa ga vodi kad mu istekne ugovor

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.02.22. | 09:22

Redsi nisu imali vremena da završe papirologiju, tim iz Londona napravio problem željom da vrati mladog igrača na pozajmicu do kraja sezone

Uradio je Liverpul sve u svojoj moći da u poslednjim trenucima zimskog prelaznog roka završi transfer talentovanog Fabija Karvalja iz Fulama. Pristao da plati 10.000.000 evra za igrača kojem ugovor ističe na kraju sezone, a onda je tim sa Krejven Kotidža napravio problem. Insistirao je da vrati mladog Portugalca na pozajmicu i na kraju nije bilo dovoljno vremena da se završi neophodna papirologija.

Redsi su u finišu pijace napravili veliki posao angažovanjem Luisa Dijaza iz Porta. Platili su Zmajevima 45.000.000 evra za hitronogog Kolumbijca, dok bi mogli na račun portugalskog kluba da uplate još 15.000.000 na ime bonusa. Bio je to praktično prvi samostalni posao Džulijana Vorda - asistenta spotskog direktora kluba Markusa Edvardsa. Njemu je povereno vođenje pregovora, jer će na leto naslediti Edvardsa u direktorskoj fotelji i jasno je da je opravdao poverenje. Njegov drugi posao trebalo je da bude angažovanje Karvalja. Jirgen Klop je navodno pogurao ideju da se Portugalac dovede do kraja zimske pijace, kako bi se preduhitrila jaka konkurencija koja će na leto pokušati da ga potpiše kao slobodnog igrača. Na kraju ipak nije došlo do realizacije.

Izabrane vesti

Gde je zapelo?

Klub sa Enfilda je najpre ponudio 6.000.000 evra za usluge momka rođenog u Lisabonu, ali Fulam to nije bio spreman da prihvati. Zatim su Redsi podigli ponudu na 10.000.000 i zadovoljili apetite londonske ekipe. Sve to odigravalo se u poslednjim satima prelaznog roka.

Usledila je trka sa vremenom kako bi se obavili lekarski pregledi, sakupila i završila potrebna papirologija za realizaciju transfera, a onda je Fulam imao novi zahtev. Kotidžeri su od Liverpula zatražili da im vrati Karvalja na pozajmicu do kraja sezone, s ozbirom da je sa sedam golova i četiri asistencije bio važan šraf čete Marka Silve u dosadašnjem toku sezone. Tim iz grada Bitlsa je bio voljan da im izađe u susret, ali je zahtev došao kasno. Nije bilo dovoljno vremena da se realizuje pozajmica, Fulam je insistirao i transfer je propao.

Interesantno je da su Redsi pristali da pošalju desnog beka Neka Vilijamsa u London na pozajmicu. Za razliku od Karvaljovog, transfer mladog Velšanina je na vreme realizovan, te će braniti boje tima iz prestonice do kraja tekuće sezone. Doveden je kao zamena za Denisa Odoija, koji se preselio u Klub Briž za 700.000 evra - takođe poslednjeg dana januarskog roka.

Nije ipak sve gotovo. Liverpul će na leto imati pravo da pregovara sa mladim fudbalerom i angažuje ga kao slobodnog igrača. Iako Bosmanovo pravilo dozvoljava klubovima da pregovaraju sa igračima koji su ušli u poslednjih šest meseci ugovora, u Engleskoj domaći timovi to mogu da rade tek u poslednjem mesecu važeće saradnje.

Redsi će u svakom slučaju biti favorit za njegov potpis, a Fulamu će i u slučaju da ih Karvaljo napusti kao slobodan igrač pripasti određena zarada. Daleko manja od one koju su sa Liverpulom dogovorili poslednjeg dana prelaznog roka. Reč je o trening kompenzaciji u iznosu od oko 1.450.000 evra.

Engleski mediji naglašavaju i da bi Redsi mogli da plate nešto više i praktično dogovore transfer sa Fulamom, kako bi izbegli razvlačenje po sudovima, koje ih je morilo prilikom angažovanja Harvija Eliota upravo sa Krejven Kotidža.

Karvaljo nastupa na pozicijama ofanzivnog veznog, snalazi se i na oba krila, a bolje se služi desnom nogom. Prve fudbalske korake ostvario je u redovima Benfike još kao osmogodišnjak. Tri godine kasnije preselio se u Englesku i fudbalski put nastavio u nižegligašu Balhamu. Skrenuo je pažnju skauta Fulama, koji su ga tri godine kasnije preselili na Krejven Kotidž. Prvi profesionalni ugovor sa londonskim timom potpisao je u maju 2020, a godinu dana kasnije upisao je debi u Premijer ligi i postao prvi igrač iz Balhama koji je zaigrao u elitnom rangu engleskog fudbala. Za prvi tim Kotidžera je upisao 25 nastupa i postigao osam pogodaka uz četiri asistencije. Iako je rođen u Portugaliji, zasad je branio samo boje omladinskih selekcija Engleske (od U16 do U18).


tagovi

Niko VilijamsLiverpulFulamFabio KarvaljoZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara