Kako je Sergej Jakirović od Zrinjskog napravio kaznenu ekspediciju...

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.11.21. | 12:24

U derbiju protiv Tuzle Plemići još jednom pokazali klasu i obezbedili jesenju titulu

Posle pobede nad Tuzla Sitijem (0:2), fudbaleri mostarskog Zrinjskog i definitivno su postali jesenji šampioni Premijer lige Bosne i Hercegovine. Prednost od deset bodova uoči poslednja dva kola je nedostižna pa je jasno da su Plemići ove jeseni bukvalno odskočili od ostatka lige. Od samog početka, zajedno sa Tuzla Sitijem, Mostarci su se odvojili na vrhu i bukvalno vodili trku u dvoje ko će se na kraju okititi šampionskim lovorikama. I jedni i drugi su od samog starta pokazivali dominaciju na svim poljima, te je i vrapcima na grani bilo jasno da će upravo neko od njih dvoje ostali gledati sa vrha.

 Vikend iza nas doneo nam je upravo okršaj ova dva tima. Razlika je bila sedam bodova za Zrinjski, a ekipa Husrefa Musemića je imala šansu da smanji bodovni zaostatak te da uđe u neizvesni foto finiš. Ipak, kao što smo i navikli cele sezone Plemići su bukvalno očitali lekciju direktnom konkurentu i pokazali im da u ovom trenutku nemaju rivala pandan sebi. Najbolje to oslikavaju reči trenera Zrinjskog Sergeja Jakirovića, posle derbija sa Tuzla Sitijem.

Izabrane vesti

„Ne sećam se da je protivnik imao ijedan šut u okvir gola“.

I zaista je bilo tako. Kada direktnog konkurenta za šampionsku titulu ovako nadigrate, onda vam tron niko ne može osporiti. Vratimo se mi na sami početak.

Krojenjem ekipe za ovu sezonu, mnogi su se dobrano čudili postupcima Sergeja Jakirovića. Pogotovo, iz razloga što je insistirao na odlasku nekolicine nosilaca igre iz prošlih sezona. Miloša Filipovića, Ognjena Todorovića, Ivana Enina, Dinka Trebotića. Igrači koji su prošle sezone odigrali gotovo 95 odsto utakmica, ali je svoje viđenje imao Jakirović. Umesto nešto starije i iskusnije ekipe, okupio je mlad i poletan tim. Ponajviše igrača je stiglo iz Hrvatske, gde je on svojevremeno i radio, što se na koncu pokazalo kao pun pogodak. Igrači poput Karla Kamenara, Matije Malekinušića, Gojka Gadžea dali su određenu dimenziju Plemićima, a stil igre koju forsira Jakirović dodatno unapredili. Sve to, još više je izašlo na videlo kada je krenula sezona. Na koncu, nakon 17.kola Zrinjski ima čak 42 boda, što je najbolji učinak Plemića u istoriji Premijer lige. Ostvareno je 13 pobeda, tri remija i svega jedan poraz, i to u bijeljini od fenjeraša Radnika, što se može nazvati i pukom slučajnosti, budući da su Plemići dominirali u tom meču.

Sve u svemu, učinak koji je za svaku pohvalu i koji je pravi reper onog Jakirovićeg viđenja sa početka sezone, koji je na prvu izgledao i pomalo iznenađujuće. Zrinjski je postigao najviše golova u ligi (33), a primio ubedljivo najmanje (5). Fascinantan je podatak, da ni u jednom meču Plemići nisu primili više od jednog pogotka, a mrežu su im uspeli zatresti samo Borac u dva navrata, Tuzla Siti, Velež i Radnik. Dodajmo još da su neke derbi mečeve rešavali vrlo lagano (Borac 5:1 i 4:1, Široki Brijeg 4:0, Željezničar 3:0 u oba navrata). Pametnom dosta.

Naravno, u svemu tome uvek ispliva jedan pojedinac. Nemanja Bilbija, sjajni kapiten Plemića, najbolji je strelac lige sa 14 pogodaka. Učinak fantastičan, pogotovo kad se gleda forma, jer je u poslednjih osam utakmica zaredom pogađao protivničku mrežu i postigao čak 11 golova i postao prvi igrač u istoji BiH Premijer lige kojem je to pošlo za rukom. Dakle, igrač koji definitivno odskače od ostatka lige, jer je u nebrojeno mnogo puta kada se rezultat lomio, upravo on bio igrač odluke. Uz sve to, uspeo je da postane najbolji strelac Zrinjskog u istoriji kluba, a vrlo blizu je tome da postane najbolji strelac u istoriji Premijer lige, a tu laskavu titulu i dalje drži bivši fudbaler Širokog Brijega Santos Vagner.

Do kraja jesenjeg dela je ostalo još dva kola. Oba meča Zrinjski igra kod kuće, protiv Posušja i Leotara, ekipa koje se bore za opstanak. Dakle, pobede ne bi trebale doći u pitanje, a ukoliko tako bude, ovu polusezonu Plemići će okončati sa čak 48 bodova. U istoriji Premijer lige teško da je neko uspeo da prebaci tu cifru. Sigurno je da se Jakirović i njegov tim neće kockati, te će nastojati da sa maksimalnim učinkom okončaju ovu sjajnu jesen, odu na zasluženi odmor, a onda se vrate sa jednim jedinim ciljem. Osvajanjem šampionske titule koju čeka od trenerske ere Bake Sliškovića.

Piše: Marko Tešanović


tagovi

ZrinjskiNemanja Bilbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara