Kako je Srbin iz Bosne iskreirao hrvatski hit?

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.11.19. | 16:57

Štoper Gorice Aleksandar Jovičić priča o sjajnom iskustvu iz komšiluka i da li očekuje poziv iz Srbije

Pre nešto manje od 12 meseci fokus hrvatske javnosti bio je usmeren ka jednom Srbinu. Golovima u Interu iz Zaprešića nekadašnji napadač OFK Beograda Komnen Andrić kupio je sebi mesto na Maksimiru. Snažni centarfor je napravio pravi golgeterski bum, a u njegovoj senci jedan drugi Srbin, rodom iz Bosne, polako je krčio put ka velikoj sceni.

I dalje to čini štoper Gorice Aleksandar Jovičić, ali visoki defanzivac u sjajnoj polusezoni tima iz predgrađa Zagreba imao je veliku ulogu. Dva puta je izabran u idealni tim kola hrvatskog prvenstva, bio je jedan od najboljih u sjajnom oktobru Gorice tokom koje je ekipa Sergeja Jakirovića dva puta savladala splitski Hajduk.

Izabrane vesti

Sve gore navedeno pokazuje da je momak rođen 1995. godine kada je odlučio da se pre tri leta preseli u redove Slaven Belupa.
Tada sam bio mladi reprezentativac Bosne.  Ja sam dete Rudara iz Prijedora, gde su se moji naselili tokom onih ludih godina. Nekako je logično bilo da mi odatle budemo naslonjeni na Srbiju, bilo je interesovanja iz Superlige. Nije da nije. Međutim, najkonkretniji je bio Slaven Belupo. Dobio sam ponudu na mejl. Video sam da me ljudi žele, i nisam se mnogo dvoumio. Ispostavilo se da sam napravio pravi potez“, poručuje u razgovoru za naš portal Aleksandar Jovičić.

Imao je i ranije odlična izdanja u hrvatskoj eliti, međutim njegov igrački uspon podudario se sa sjajnim igrama Gorice. Reč je o najprijatnijem iznenađenju hrvatske lige. I zato ne krije snažni defanzivac da uživa u profesionačnom životu.
„Uvek će biti pitanja kako su me prihvatili u Hrvatskoj. Evo, već tri godine sam ovde i mogu da kažem da nisam imao nijedan problem. Rat je prošao odavno, svi su se okrenuli nekim lepšim životnim stvarima. Stvarno mi je ovde lepo. Posebno ove sezone. Igramo sjajno. Dva puta smo pobedili Hajduk, imamo čak pet uzastopnih trijumfa nad Rijekom. Izgleda da im baš ne ležimo (smah prim.aut). Nije to mala stvar za klub kao što je Gorica. Ali se ne zadovoljvamo. Hoćemo u Evropu. Zaslužujemo to kao tim i klub“.

Gorica je trenutno šetoplasirani tim hrvatskog prvenstva. Međutim, Evropa se jasno vidi iz zagrebačkog predgrađa.
„Imamo samo tri boda manje od Lokomotive koja je treća. Iskreno da vam kažem, ovde u Hrvatskoj je Dinamo svet za sebe. Jači su od svih. To kako oni trenutno igraju fudbal je čista fantazija. Na njih se ne treba obazirati. Čak i Hajduk, kojeg smo dva puta savladali, može da se stigne... Stvarno smo ponosni kako sve to izgleda za sada. Ne bih da zvučim prepotentno, ali hrvatsko prvenstvo je za nijansu jače od srpskog. Da ne govorim o bosanskom. Tereni su dobri, svako gostovanje može da bude nezgodno. Ali mi nekako preživljavamo“.

Nisu samo Komenen Andrić i naš sagovornik Srbi koji krstare terenima hrvatskog šampionata. Ima tu još momaka, ulogu je imao i Andrija Kaluđerović.
„Komnen je ovde najcenjeniji. Imao je izvanrednu sezonu u Interu, zasluženo prešao u Dinamo. Prava je šteta što je povredio zglob. Da je zdrav, siguran sam da bi više igrao. Cenjen je izuzetno. Dinamo će od njega tek imati koristi“.

Cenjen je i Aleksandar Jovičić, ali poručuje da mu transfer trenutno nije prioritet.
„Može da se desi da u decembru promenim sredinu. Priča se i da ima interesovanja iz Srbije, posebno sada kada sam dobio srpske papire. Ostalo mi je samo da dođem u Beogradi pokupim pasoš. Međutim, ne opterećujem se. Kao što sam mnogo puta rekao, lepo mi je u Gorici. Imamo dobre rezultate, klub je stabilan. Ne bih da zvučim neskromno, ali igram dobro. Nedavno sam postigao prvenac ove sezone“.

DINAMO JE ZA NIJANSU JAČI OD ZVEZDE

Velika očekivanja od snažnog štopera imaju i u Bosni i Hercegovini. Ne tako davno bio je član tamošnje mlade reprezentacije.
„Posebno sam ponosan na meč protiv Engleske iz 2015. godine. Igrali smo na Koševu 0:0. Oni su imali strašan tim. Branio je Pikford, igrali su Solanke i Čembers. Trenirao ih je Geret Sautgejt. To je bila jedna od najvažnijih i najboljih utakmica u mojoj karijeri“.

Pitali smo našeg sagovornika ko bi pobedio u eventualnom dvoboju srpskog i hrvatskog šampiona, Crvene zvezde i Dinama.
„Teško pitanje. Nekako mi se čini da je Dinamo za nijansu jači u ovom trenutku. Ali ponavljam u ovom trenutku“.

(FOTO NK Gorica)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara