(Star sport)
(Star sport)

Kako se nekad igrao derbi... Marko Valok dao 13 golova, Katai na četiri komada, Natho ima tri

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.03.24. | 17:01

Povodom rođendana najboljeg strelca u istoriji okršaja Partizana i Crvene zvezde

Dan kad navijači Partizana stoje mirno. Iz poštovanja prema Marku Valoku, jer jedan od najprepoznatljivijih fudbalera od postanka crno-belih baš ovog utorka slavi 97. rođendan.

Jeste narušenog zdravlja, jeste daleko od očiju javnosti (poslednji put bio na stadionu baš na rođendan, 2020), ali je i čovek čije dostignuće će teško biti izjednačeno, kamoli nadmašeno. Valok je i dalje najbolji strelac u istoriji večitog derbija, tradicije koja traje bezmalo osam decenija, od 5. januara 1947.

Izabrane vesti

U međuvremenu su se beogradski velikani sastali još 170 puta, u subotu od 17 časova će 172, a niko nikad nije dao više golova od Marka Valoka. Ukupno 13. Za njega taj broj nije baksuzan, već pokazatelj koliko je bio bolji u odnosu na konkurenciju. Jedan het-trik, triput dvostruki strelac i još četiri puta po jednom.

Kakav je to rafal bio od 1. maja 1949. do 15. avgusta 1957. ilustruje podadak da je Marko Valok jedini dvocifren na listi najboljih golgetera u susretima Partizana i Crvene zvezde. Bora Kostić i Dragan Džajić su u crveno-belom bili precizni po devet puta, a Kosta Tomašević i Milan Galić po osam.

Stoji da su razlike između nekadašnjeg fudbala, lige i kvaliteta podložne diskusiji, međutim, u novoje doba niko nije uspeo da se primakne Valokovom ostvarenju. Na primer, u sadašnjim sastavima večitih, najviše golova u večitim derbijima dali su Aleksandar Katai (četiri) i Bibars Natho (tri).

E, sad, Valok je za Parni valjak igrao neprekidno 12 godina (1947-1959) i sa te strane bilo mu je lakše da stigne do 13 derbi golova. Kataiju je ovo drugi mandat u Ljutice Bogdana i zbirno je tu pet i po godina, dok je Natho u kontinuitetu stanovnik Beograda od leta 2019. Kad bi obojica spojili 12 sezona, što nije izvodiljvo, možda bi ugrozili Markov rekord.

Valok je za Partizan dao 97 prvenstvenih golova, osvojio je jednu titulu u staroj Jugoslaviji i tri kupa.


tagovi

172. večiti derbiVečiti derbiMarko ValokFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara