Bruno Fernandeš (Reuters)
Bruno Fernandeš (Reuters)

Kako u nokaut fazu kad primiš 14 golova: Nije Onana (glavni) krivac, Bruno pravi glupe faulove

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.11.23. | 10:50

Crveni Đavoli ponovo pate od istih boljki, Ten Hag uverava da projekat ide uzlaznom putanjom, a tim visi za plasman među najboljih 16 u Evropi

Podsmeva se fudbalska planeta Mančester Junajtedu, upire prstom u tragičara Andrea Onanu kojem sinoć u Istanbulu protiv Galatasaraja nije bio ni prvi, a verovatno ni poslednji put da poklanaja golove protivnicima. Likuje se nad sudbinom i trenutnom realnošću Crvenih Đavola, jer statistike kažu da njihov gradski rival Siti ima bar duplo veće šanse da osvoji Ligu šampiona, nego da oni prođu grupu u kojoj su još Bajern, Galatasaraj i Kopenhagen.

Već je poznato, ali nije zgoreg ponoviti - ekipa Erika Ten Haga naći će se u osmini finala Lige Šampiona samo ukoliko Galata i Kopenhagen odigraju nerešeno u poslednjem kolu, a posrnuli velikan sa Old Traforda sruši Bajern na Teatru snova.

Izabrane vesti

Drugačija pesma bi se pevala da je Junajted u poslednje dve runde umeo da sačuva velikih 2:0, prvo protiv danskog, a onda i u duelu sa truskim predstavnikom. Ali očigledno da Đavoli ne uspevaju da preduprede anarhiju na terenu, te je činjenica da sa 12 golova slove za najbolji napad grupe A, ne znači mnogo, jer su je sa 14 primljenih poništili i dozvolili konkurenciji da ih posle pet mečeva ostavi na začelju tabele sa fenjerom u ruci.

Kada dozvolite da vam se mreža zatrese 14 puta na pet mečeva Lige šampiona, objektivno, ne zaslužujete da takmičenje u eliti nastavite. Na stubu srama je Junajted kao jedini engleski tim koji je uoči poslednjeg kola primio 14 pogodaka oborivši lični, negativni rekord iz takmičarske 1994/95 kada je u prvih pet rundi primio 11.

Prstom se upire ponajviše u Andrea Onanu jer njegovi su propusti, dva puta u sinoćnih 90 i kusur minuta debelo koštali, engleski tim. I zaista, Junajted je letos, za preko 50.000.000 evra doveo golmana koji je od sezone 208/19 u Ligi šampiona napravio debelo najveći broj kikseva koji su za posledicu imali primljen pogodak. Imao je Kamerunac čak sedam takvih ispada, nijedan drugi golman u pomenutom periodu nije imao više od tri. Ali ispod površine zagrebala je legenda Mančester Junajteda Pol Skols i nije se fokusirao na Onanu kao na tagičara.

"Imali smo previše šansi, ali i grešaka. Da budem iskren, ovo je baš loše. Ne želim da budem suviše negativan, ali ono što radimo u Ligi šampiona jednostavno nije dovoljno", počeo je Skols, pa nastavio: "Moramo da kontrolišemo svaku utakmicu, ne dešava nam se ovo prvi put. Znam da je (Bruno) pričao o greškama u intervjuu nakon meča, ali on je napravio dve velike greške i skrivio dva glupa faula koji su doveli do golova protivnika. Čitav tim, naravno i on kao kapiten mora da preuzme odgovornost. Ovo je utakmica u kojoje je trebalo odneti pobedu. Jednostavno ne znaju da sačuvaju mrežu - odbrana je haotična, golman pravi greške, Bruno poklanja jeftine slobodnjake. Otežavaju sebi posao, a ne moraju to da rade."

Kada je Junajted sinoć, golovima Garnaća i Bruna Fernandeša već posle 18 minuta vodio sa 2:0, legendarni engleski komentator Piter Druri je izgovorio: "Navijači Galate su Junajtedu poželeli dobrodošlicu u pakao zboravljajući da je to đavolje igralište." Narodna umotvorina kaže da je dosada đavolje igralište, a u Junajtedovom slučaju slučaju biće da je to dekoncentracija u situacijama kada prvi stignu do gola. Ove sezone vodili su i protiv Galate na Old Trafordu i protiv Arsenala na Emirejtsu i na kraju gubili sa po tri primljena gola.

"Ja sam odgovoran za ovo. Trebalo je da osvojimo tri boda. Ponavljaju nam se ovakve stvari iz meča u meč. Moram da pohvalim tim jer smo odigrali jako dobro, ali takođe moram i da kritikujem igrače, ali i da budem samokritičan", objasnio je Ten Hag i dodao: "Mi smo projekat koji se kreće uzlaznom putanjom, koji napreduje. Krećemo se u pravom smeru i znamo koje korake da preduzmemo."

Možda Ten Hagu još nije rečeno, možda ne vidi i jednostavno ne želi da o tome da priča, ali neko taj projekat minira. To će ga, velike su šanse, koštati nokaut faze Lige šampiona, a pitanje je hoće li Đavoli u narednoj sezoni uopšte videti elitno evropsko takmičenje koje stiže u novom formatu.


tagovi

Mančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara