Kaluđerović sa sinovima u Augzburgu: Ne otpisujte ove momke! Nama, ali i Hrvatima, fali brzina

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.06.24. | 19:41

„Deluje mi da im je nešto pokvarilo raspoloženje, ali im i dalje verujem“, kaže nekadašnji golgeter

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Bilo, prošlo, ne ponovilo se. Niko nije zadovoljan kako smo izgledali protiv Engleske i Slovenije, ali se mnogi nadaju da bismo mogli da proigramo protiv Danske. Da u situaciji kad više nema popravnog, kad se svode računi, pokažemo jesmo li ili ne za nastavak Prvenstva Evrope.

Izabrane vesti

Takvog raspoloženja je i Andrija Kaluđerović, ali za razliku od Srba sklonih likovanju ili pametovanju posle skromnih rezultata, podržava momke smeštene u Bavarskoj i vidi način kako bi mogli da u poslednjem kolu Grupe C urade ono što nisu u prva dva. Da – pobede.

"Kao svi navijači, očekujem viši nivou igre nego prve dve utakmice. Želim momcima da posle pogotka nade Luke Jovića budu manje nervozni, da se fokusiraju na cilj, a to je da usreće naciju. Neka pruže sve od sebe, pokušaju da dobiju Dansku i tako naprave uspeh veći nego na prethodna dva velika takmičenja", izbija optimizam iz svake reči nekadašnjeg golgetera, sada u društvu sinova uživo posmatrača izdanja srpskog državnog tima.

Taj optimizam jeste posledica patriotizma, ali u oceni dosadašnjeg učinka fudbalski globtroter deli utisak većeg dela javnosti, da smo morali bolje.

"Na turniru u Kataru smo imali fenomenalan napad, dali dosta golova, dok je u odbrani škripalo. Sad je defanziva dobra, a u ofanzivni smo zakazali, postigli samo jedan gol. Nije ni igra kao iz kvalifikacija za Mundijal i kasnije u Dohi. Nedostaje nam brzina, fali i Hrvatima, generalno Balkancima".

Manjak brzine odražava se na učinak svih linija tima. Najviše onog kome smo najpre verovali – napadačkog. Imajući u vidu dokle su stigli u karijerama, šta su radili ranije, a kakav im je učinak dok traje EURO, deluje da Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović nisu još najbolja verzija sebe. Disproporcija očekivanja i učinka.

"Da bi napadač postigao gol, potrebno je da cela ekipa bude nameštena dobro i da imaš loptu u posedu. Mitrović je u obe utakmice ulazio u šanse, nije ih koristio. Za špica je bitno da je u prilikama, a da li će dati gol ne zavisi samo od njega, iako duboko verujem u Aleksandra. Mnogo puta nas je obradovao i verujem da će opet to uraditi. Strašan je napadač. Skloni smo tome da nemamo svoje mišljenje, nego ga formiramo kako neko kaže. A pričaju: „otišao je u Saudijsku Arabiju i nije to – to“. Ne mislim tako, jer reprezentacija Brazila u prvih 11 ima igrače iz iz Katara i iz Kine. Kamoli mala Srbija. Ne zaboravite da Mitrović u Saudijskoj Arabiji igra u društvu velikih zvezda. U redu, nije toliko efikasan koliko bismo voleli na ovom EP, nisu ni Vlahović, ni Jović, ali to je odgovornost ostatka tima. Potrebna im je podrška i postavka igre od golmana, kao i kreativnost veznog reda".

Minulih dana centralna tema u Augzburg je ima li Srbija luksuz da igra sa dvojicom napadača ili bi bila produktivnija sa jednim.

"Ne bih da se mešam u trenerski posao ili govorim o taktici, jer smo se u formaciji sa trojicom pozadi plasirali na tri velika takmičenja. Možda ta dva napadača nisu kompatibilna, što može da bude problem. Vlahović jeste špic, nije neka druga pozicija. Nije bitna formacija, nego šta momci na terenu pružaju. Inače, selektori uvek imaju poverenja u glavne igrače, koji su ih doveli dovde. Zato, ne bih otpisivao te fudbalere. Samo bi možda trebalo obratiti pažnju i pronaći igrača koji poseduje sposobnosti kakve mi na Balkanu nemamo, kao što je ekstremna brzina".

U susretima sa Engleskom i Slovenijom je bilo delova utakmica kad je Srbija napadala. Protiv Danske, u Minhenu, nema prostor da nešto čeka

"Pokušao bih da napadnem, jer nam je potrebna pobeda. Izašao bih u presing, ali pravi, da svi znaju šta rade. Taj presing mora da počne od defanzivaca. I da izvedeš četvoricu napadača, ne mora da bude ofanzivan pristup, bitniji je napadački mentalitet. Da odbranu ne igramo povlačeći se unazad, nego da sve vreme igramo napred. Možeš čak i sa Tadićem, kao „lažnom devetkom“, da budeš ofanzivan".

Kad već Kaluđerović pominje Tadića, utisak je da malo šutiramo iz daljine.

"Baš sam o tome pročao sa mojim drugom Tadićem, odrasli smo zajedno, rekao sam mu za situaciju protiv Engleske, da je mogao da proba, jer ima dobar udarac, ali je poznato da ga više raduju asistencije nego golovi. Imamo igrače dobrih udarca, kao što su Tadić, Vlahović ili Lukić. Mogu da iznenade, to je bitno oružje".

Jedan detalj kao da mori Andriju Kaluđerovića. I ne samo njega. Odnosi se na utisak da Srbi vole samo kad im ekipa pobeđuje, dok su skloni omalovažanju kad joj ne ide.

"Bio sam na tribinama obe utakmice i nisam zadovoljan kako to ide u smislu navijanja. Možda je bio u pravu Nikola Jokić kad je rekao da smo navijači rezultata, a ne reprezentacije. Voleo bih da se to promeni, da mi sa tribina budemo vetar u leđa momcima na terenu. Nije ovo pitanje samo njih i njihovih karijera, već budućnosti svih igrača, sportskih radnika i vas novinara u Srbiji. Potrebno je da zajedno radimo u istom interesu. Duboko verujem u pobedu nad Danskom, verujem u selektora i momke. Nadam se da će izaći na teren u malo boljem raspoloženju. Deluje mi da im je nešto pokvarilo rasploženje, a ne znam šta. Trebalo bi da to ostave po strani i pokažu pravo lice za našu državu", zaključio je momak koji je samo triput igrao za A selekciju, ali je dugo bio najbolji strelac domaćeg lige i nadavao se golova na raznim desetinacijama u inostranstvu.

VOLIMO TEHNIČARE, A POTREBNA NAM JE I SNAGA

Nema Andrija zamerki na kadar koji je selektor Stojković doveo u Nemačku, mada ističe da bi voleo da js još neko od mlađih snaga našao na spisku.

"Uvek je u reprezentaciji bilo 15, 16 glavnih igrača, a pratila bi ih trojica, četvorica mladih, sa ambicijom da predstavljaju budućnost. Trebalo je ovde da bude još koji mladi igrač, da makar oseti ambijent velikog takmičenja, jer njima pripada budućnost. Nismo sporni po pitanju talenata, što je pokazalo i nedavno Prvenstvo Evrope za kadete na Kipru. Uostalom, ima Radnički iz Kraugujevca dva odlična momka, Gluščević je ekstremno brz i bio je na širem spisku, Aleksić je odličan, pa Cvetković iz Čukaričkog, zatim Lazar Jovanović koji iz Vojvodine stiže u Crvenu zvezdu, računam tu i Partizanovu decu. Ima Srbija budućnost i taj potencijal za A reprezentaciju bi trebalo negovati. Mi volimo više tehnički fudbal, a Francuzi su na poslednja tri turnira došli nadmoćni i u fizičkom smislu. Potrebno je i takve igrače da gajimo u mlađim kategorijama", ocenio je Kaluđerović.


tagovi

Andrija Kaluđerović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara