Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kanga i drugari heroji dana u Africi: Gabon pravo iz aviona do pobede na startu kvalifikacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.06.22. | 00:36

Panteri režirali najveće iznenađenje prvog kola kvalifikacija za Afrički kup nacija

Filmska priča u Kinšasi! Kvalifikacije za Afrički kup nacija donele su nam ogromno iznenađenje već u prvom kolu. Heroji dana na Crnom kontinentu su reprezentativci Gabona koji su uprkos svim nedaćama minimalnim rezultatom uspeli da savladaju DR Kongo – 1:0 (1:0).

Naime, Gelor Kanga i njegovi saigrači sleteli su u glavni grad DR Kongo svega dva sata pre početka meča i praktično iz aviona utrčali na teren, a sve zbog odluke selektora Gabona Patrisa Nevea da reprezentaciju okupi u Francuskoj, rodnoj zemlji u kojoj pride igra veliki broj njegovih izabranika. Mogla je Nevea skupo da košta ta zamisao, jer Panteri su zbog propusta svoje delegacije ostali zaglavljeni na aerodromu u Barseloni, te nisu mogli da polete u planirano vreme i stignu na meč.

Izabrane vesti

Usledila je molba za pomeranje termina utakmice, na šta domaćin nije želeo da pristane kako bi za zelenim stolom dobio prve bodove u kvalifikacijama, ali se Afrička fudbalska konfederacija smilovala i za četiri sata pomerila utakmicu, što je Gaboncima dalo dovoljno vremena da reše tehničke probleme i uzlete sa aerodroma u Barseloni. Na sve pomenuto, Neve je bio lišen usluga jednog od najboljih igrača Arona Bupenze koji zbog kritika upućenih na račun delegacije Gabona nije doputovao u Kinšasu, te su Panteri doputovali sa 17 igrača, a treba napomenuti i da su po prvi put igrali bez Pjer-Emerika Obamejana koji se nedavno oprostio od reprezentacije.

I opet je, protivno svim prognozama, izvesni Šavi Babika u svom debitantskom nastupu za reprezentaciju sredinom prvog poluvremena uspeo da dovede goste u vođstvo. Andre Poko je ubacio loptu sa levog boka, a napadač Arisa bio najviši u skoku za najavu herojskog podviga Gabona. Bio je to drugi i ujedno poslednji šut Neveove selekcije na meču. U drugom poluvremenu usledila je totalna ofanziva DR Kongo, kidisali su domaći fudbaleri ka golu gostiju, 11 puta šutirali su ka Žan-Noelu Amonomeu u drugih 45 minuta, jednom pogodili i stativu, ali mrežu nisu uspeli. Gabon je izdržao!

Fudbaler Crvene zvezde Gelor Kanga odigrao je svih 90 minuta za Pantere.




tagovi

reprezentacija GabonaGelor KangaAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara