Kings Kangva (©Starsport)
Kings Kangva (©Starsport)

Kangva na kontinentalnom šampionatu, iako nije igrao za Zvezdu od 11. novembra

Vreme čitanja: 2min | ned. 31.12.23. | 09:24

Selektor Zambije Avram Grant je uvrstio 24-godišnjeg vezistu na konačan spisak za Kup afričkih nacija, koji se igra od 13. januara do 11. februara u Obali Slonovače

Nekoliko meseci praznog hoda ne mogu da obrišu ukupan utisak. Kings Kangva je važan deo reprezentacije Zambije, pa uprkos tome što odavno nije bio na terenu u dresu Crvene zvezde njegov selektor Avram Grant ga je uvrstio na konačan spisak za Kup afričkih nacija, koji se igra od 13. januara do 11. februara u Obali Slonovače.

Kangva je prvi deo ove sezone uglavnom bio starter kod Baraka Bahara, ali očigledno nije uspevao da ispuni očekivanja sada već bivšeg trenera Zvezde. U prvih 10 kola Mozzart Bet Superlige 24-godišnji fudbaler je odigrao svaki meč, ali je samo protiv Mladosti ostao na terenu svih 90 minuta.

Izabrane vesti

Kasnije ga je i dolazak In Boma Hvana dodatno izgurao iz prvog plana, pa je od početka oktobra do kraja polusezone zabeležio samo još dva nastupa, protiv Radnika iz Surdulice (90 minuta) i Železničara iz Pančeva (55 minuta). U Ligi šampiona Kangva je odigrao ukupno samo sedam minuta, protiv Mančester Sitija u 1. kolu.

Međutim, mladi vezista je praktično nezamenjiv u Zambiji. Bio je standardan prvotimac tokom kvalifikacija za KAN. Zato, bilo bi iznenađenje da ga je Grant precrtao. Nekadašnji trener Partizana je zato precrtao Kingsijevog rođenog brata Evansa Kangvu, koji je od odlaska u Kinu izgubio reprezentativni status.

Zvezdin Kangva je jedna od najvećih zvezda na Grantovom spisku. Ipak, najrenomiraniji reprezentativac Zambije je Patson Daka, napadač Lestera, mada je on prvi nastup za engleskog drugoligaša ove sezone zabeležio tek u decembru. Od fudbalera koji igraju u Evropi na spisku su se našli još Migel Čaiva (Jang Bojs), Lamek Banda (Leče), Lubambo Musonda (Silkeborg), Benson Sakala (Mlada Bolesav), Emanuel Banda (Rijeka) i Edvard Čilufja (Heken). Veliki deo spiska čine igrači koji igraju u domaćem šampionatu, za klubove poput Pauer Dinamosa, ZESKO junajteda i Grin Bafalosa.

Zambija, osvajač KAN-a iz 2012. godine, prvi meč na kontinentalnom šampionatu će odigrati 17. januara protiv Demokratske Republike Kongo. Rivali u grupi će joj biti još Tanzanija i Maroko.

Od ranije je poznato da trener Crvene zvezde Vladan Milojević neće moći da računa na zimskim pripremama ni na Nasera Đigu i Žana Filipa Krasoa, koji će takođe da učestvuju na Kupu afričkih nacija, kao reprezentativci Burkine Faso i Obale Slonovače. U ponedeljak će i selektor Gane Kris Hjuton saopštiti konačan spisak, a u široj konkurenciji su još dvojica Zvezdinih igrača, Osman Bukari i Edmund Ado.

Podsetimo, tokom januara i februara reprezentativne obaveze ima i In Bom Hvan, koji će nastupati za Južnu Koreju na Azijskom kupu.


tagovi

Kings KangvaFK Crvena zvezdareprezentacija ZambijeAvram GrantKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara