Kilijan Mbape (Reuters)
Kilijan Mbape (Reuters)

Kapetan odveo Francuze na Euro! Embape spakovao golčinu, prešišao Platinija i učinio uslugu Grcima

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.10.23. | 22:44

Uz Portugaliju i Belgiju i Francuska večeras obezbedila učešće na kontinentalnoj smotri naredne godine

Kao da je i ko sumnajo da će se Francuska prošetati grupom B Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo gde su joj konkurenciju predstavljale Holandija, Grčka, Rpublika Irska i Gibraltar. Došli su na Johan Krojf arenu sa pet pobeda, pa rutinski dopisali još jednu u prestonici Holandije. Zvezda večeri u Amsterdamu, očekivano Kilijan Embape. Sa dva gola, jedim snalažljivim, drugim prelepim, obezbedio je Galskim petlovima ulaznicu na Euro u Nemačkoj naredne godine, produbio strepnju Lala, učinio uslugu Grcima i preširao rekord Mišela Platinija - 1:2 (0:1).

Nisu svetski vicešampioni u dosadašnjih šest utakmica kvalifikacija dozvolili momenat slabosti, nisu dali povod da iko i pomisli da ih nazove ranjivima, ne daj Bože pobedivima. Jer ne samo da je Embape, ma šta pričali o njemu, učestvovao u devet od 13 golova svog tima od starta kvalifikacionog ciklusa, već je ekipa Didijea Dešana do večeras predstavljala uz Portugal jedini tim bez primljenog gola. Savršenu defanzivnu statistiku pokvario je Kvilindči Hartman u završnici utakmice golom koji ipak, nimalo nije poremetio, niti uplašio goste. Jer i nakon gola kojim je prepolovljeno vođstvo, Francuzi su bili bliži trećem pogotku, nego Holanđani izjednačenju.

Izabrane vesti

Navikao nas je Embape u Pari Sen Žermenu da ga češće gledamo kako napada po krilu, ali je Holanđane načeo iz srca šesnaesterca, ili preciznije s ivice peterca, kao pravi sidraš. Krunisao je 24-godišnjak sjajnu akciju svog tima spretnom reakcijom izjednačivši se sa legendarnim Platinijem. Neverovatna koincidencija je da su obojica postigli 41. gol za Francusku na 72. nastupu, s tim što se Embape, već u ranoj fazi drugog dela magijom sa ivice šesnaesterca osamio na četvrtom mestu večne liste strelaca državnog tima. Više pogodaka imaju samo Antoan Grizman (44), Tijeri Anri (51) i Olivije Žiru (54).

Batrgali su se desetkovani Holanđani kojima su povrede krojile sastav i od reprezentacije udaljile Matijsa De Lihta, Frenkija De Jonga, Memfisa Depaja, Kodija Gakpa, Teuna Kopmajnersa i još nekolicinu igrača koji bi konkurisali za tim. Tako su i Francuzi večerašnje gostovanje u Amsterdamu mogli da "odrade" sa pola gasa i najave potencijalni, veliki problem za Lale. Naime, kako je Grčka na Ostrvu savladala Republiku Irsku (2:0), stekla je tri boda više od Holandije uz meč više. A već u ponedeljak, Grci će ugostiti Holandiju u direktnoj borbi za drugo mesto koje vodi na Euro. Doduše, čak i da pobede, Grci neće obezbediti prolaz, jer u poslednjoj reprezentativnoj pauzi u novembru imaju još meč sa Francuskom, dok Holanđani tada igraju protiv Irske i Gibraltara. Ali činjenica je da Grci u svojim rukama drže prvi plasman na Euro još od 2012. godine kada su prošli grupu i igrali četvrtfinale.

Da se vratimo, na duel u Amsterdamu, praktično jedina figura koja je pravila veće probleme odbrani Francuske bio je Donjel Malen, napadač Borusije koji čak nije počeo meč, već je prinudno ušao u 38. minutu da zameni povređenog Vauta Veghorsta. U nekoliko navrata u drugom delu pokušao je da ugrozi Majka Menjona, ali mu je uglavnom nedostajalo preciznosti. A dva minuta nakon Mbapeove lepotice, Malenu je poništen gol jer je Ake koji mu je isporučio završni pas, bio u minimalnom ofsajdu.

Grci su sigurno bili informisani i o dešavanjima u Holandiji dok su u Dablinu jurili vrlo važne bodove. Donela su ih dvojica Jorgosa, Jakumakis u 20, a Masuras u četvrtom minutu nadoknade prvog dela. Ipak, drugi deo je bio patnja za izabranike Gustava Pojeta koji su se našli na vetrometini rivala, ali uprkos čestim naletima domaćina uspeli da saćuvaju mrežu netaknutom. Dovoljno za injekciju samopouzdanja i velika očekivanja pred utakmicu godine sa Holanđanima, mada će obe selekcije, koja god da izvisi, imati šansu da se Nemačke domognu putem baraža zbog uspeha u Ligi nacija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 7. KOLO

Petak

GRUPA B

Holandija - Francuska 1:2 (0:1)

/Hartman 83 - Embape 7, 53/

Republika Irska - Grčka 0:2 (0:2)

/Jakumakis 20, Masuras 45+4/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara