Katar 2022 i šta Srbiju čeka na žrebu: Poznato 13 učesnika, Hrvati na granici drugog i trećeg šešira

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.11.21. | 10:36

A još nekoliko ekipa samo teorija deli od plasmana na Mundijal

Gotovo je sa mundijalskim kvalifikacijama za ovu godinu!

Srbija je jedna od, zasad, 13 reprezentacija koje su obezbedile direktan plasman u Katar. A poznati su i učesnici plej-of rundi u Evropi i Africi. Kvalifikacije u Aziji i KONKAKAF zoni (Severna i Centralna Amerika) prešle su polovinu, a u Južnoj Americi stigle do samog finiša. 

Izabrane vesti

Zasad su direktan plasman u Katar obezbedili: Brazil, Argentina, Nemačka, Francuska, Engleska, Španija, Belgija, Holandija, Hrvatska, Srbija, Švajcarska i Danska. Naravno, uz domaćina Katar.

Direktni učesnici Mundijala iz Evrope (©Uefa)Direktni učesnici Mundijala iz Evrope (©Uefa)

Kvalifikacije u Aziji, Južnoj Americi i Severnoj i Centralnoj Americi se nastavljaju krajem januara, a završavaju se u martu kada će biti odigrani i baraži u Evropi i Africi.

Još nekoliko ekipa je na korak da u januaru overi plasman u Katar i samo ih teorija deli od toga. Tu pre svega mislimo na Južnu Koreju i Iran koji su dominantni u svojoj grupi i u januaru će skoro izvesno da overe mundijalske vize. Na dobrom putu je i Saudijska Arabija iz druge azijske grupe. Za preostalu direktnu vizu će borbu najverovatnije voditi Australija i Japan, a poraženi će u baraž.

Grupa A u Aziji (©Fifaa)Grupa A u Aziji (©Fifaa)


Grupa B u Aziji (©Fifaa)Grupa B u Aziji (©Fifaa)

Iz Evrope se čekaju još tri učesnika posle baraža u kojem će igrati deset rerezentacija, a podeljene su na nosioce i nenosioce.

NOSIOCI: Portugalija, Škotska, Italija, Rusija, Švedska, Vels.

NENOSIOCI: Poljska, Turska, Makedonija, Ukrajina, Austrija, Češka.

Iz Južne Amerike, najbliži plasmanu posle Brazila i Argentine je čudesni Ekvador, koji je sinoć ostvario ogromnu pobedu u Čileu. Potrebne su im dve pobede do kraja, ali imaju težak raspored jer dočekuju Brazil i Argentinu, a gostuju u Peruu i Paragavaju. Ipak, deluje da su jako blizu. Za četvrto mesto iz Južne Amerike koje vodi u Katar ćemo do kraja gledati paklenu trku Kolumbije, Perua, Čilea, Urugvaja, a možda čak i čudne Bolivije.

Tabela u Južnoj Americi (©Fifa)Tabela u Južnoj Americi (©Fifa)

U Africi će sve biti rešeno posle dvomeča plej-ofa u martu. Deset ekipa se bori za pet mundijalskih viza. I oni će biti podeljeni na nosioce i nenosioce, a trenutno je situacija ovakva:

NOSIOCI: Senegal, Maroko, Alžir, Tunis i Nigerija

NENOSIOCI: Egipat, Gana, Mali, DR Kongo i Kamerun.

Tabele u Africi (©CAF)Tabele u Africi (©CAF)
Tabele u Africi (©CAF)Tabele u Africi (©CAF)

Severna i Centralna Amerika daju tri direktna predstavnika i jednog u baražu. Za ta tri direktna mesta će žestoku borbu voditi Kanada, SAD, Meksiko i Panama. Najslabiji od njih će u baraž. Meksiko četiri od šest mečeva do kraja igra kod kuće i ima dva lakša gostovanja. Ne bi trebalo da brinu... Solidan raspored imaju i Amerikanci i Kanađani, a ubedljivo najteži Panama. Treba očekivati Meksikance, Amerikance i Kanađane u Kataru...

Kvalifikacije u CONCACAF zoni (©Fifa)Kvalifikacije u CONCACAF zoni (©Fifa)

Posle kvalifkacionih mečeva u januaru i februaru, dobićemo još neke direktne učesnike Mundijala. Ipak, definitivan rasplet sledi u martu kada se završavaju sve kvalifikacije i svi kontinentalni baraži. A konačan spisak učesnika će se znati posle dva međukontinentalna baraž meča u kojima učestvuju po jedan predstavnik Južne Amerike, Azije, Severne i Centralne Amerike i Okeanije.

Interesantno je da će se žreb za Mundijal održati pre tih međukontinentalni baraž mečeva pa imena dva učesnika neće biti poznata kada se budu izvlačile grupe.

A ono što nas sve u Srbiji zanima je kako će izgledati sastav šešira na žrebu 1. aprila. Ekipe će biti podeljene u četiri šešira na osnovu martovske FIFA rang-liste.

Zahvaljujući pobedama protiv Katara i Portugalije, Srbija je u ovom ciklusu sakupila veliki broj bodova pa će na sledećoj rang-listi skočiti za dve pozicije i naći se na 23. mestu svetske rang-liste. Preskočili smo Čile i Poljsku.

Do te konačne martovske FIFA rang-liste koja će odrediti sastav šešira, ima još poena u igri u januarsko-februarskom i martovskom ciklusu. Neki će tada igrati takmičarske, a neki prijateljske utakmice i pokušaće da pobedama u njima osvoje bodove za listu i poprave plasman. Nažalost, Srbija nema mnogo šansi da popravi svoj status pred žreb i treći šešir joj „ne gine“ jer su rang i ugled prethodnih godina mnogo srozani raznim neuspesima i porazima.

Trenutna situacija izgleda ovako:

Prvi šešir: Katar, Belgija, Brazil, Francuska, Engleska, Argentina, Italija*, Španija

Pod pretpostavkom da Italijani prođu baraž. Ako ne prođu, sledeći bi na njihovo mesto uskočili Portugalci. A ako i oni ne prođu, u prvi šešir će se popeti Danska.

U ovom trenutku, sa pretpostavkom da tri najjače evropske selekcije u baražu (Italija, Portugalija, Švedska) prođu dalje i da Amerikanci i Meksikance izbore direktne vize, drugi šešir bi izgledao ovako:

Portugalija, Danska, Holandija, Nemačka, SAD, Švajcarska, Meksiko i Hrvatska.

Hrvati se nalaze na granici. U drugi šešir su skočili zahvaljujući sinoćnjim kiksevima Urugvaja i Kolumbije. Ali oba te južnoameričke selekcije - ako se plasiraju na Mundijal - imaju veće šanse da do marta preskoče Hrvate jer njihovi takmičarski mečevi nose više bodova za FIFA rang-listu nego prijateljske utakmice koje će igrati Hrvatska. Tako da, Hrvati i te kako mogu da završe u trećem šeširu gde je Srbija sigurna.

S obzirom da je i dalje nepoznato skoro tri četvrtine učesnika, jako teško je prognozirati sastav trećeg šešira. Ali prema nekim sadašnjim grubim prognozama (ako Ekvador ode, ako Švedska prođe baraž, ako u Africi prođu nosioci, ako Japan prođe...), tu bi se pored Srbije našli: Kolumbija/Urugvaj ili Hrvatska, Švedska, Senegal, Iran, Japan, Maroko i Tunis.

Što znači da bi u poslednjem šeširu bili ekipe poput Kanade, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Nigerije, Alžira...



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara