Lionel Messi (©Reuters)
Lionel Messi (©Reuters)

Katarci kradu Mesija Kataloncima

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.12.22. | 12:04

Posle osvajanja svetskog trona sledi još žešća borba za potpis argentinskog asa

Prošle su tri noći i dva dana od finala Svetskog prvenstva u Kataru. Milioni Argentinaca i dalje su u transu, a zamislite kako je tek igračima. Kako je Leu Mesiju kojem je sve dosad učinjeno u karijeri moglo da padne u vodu da u nedelju u Dohi Argentina nije savladala Francusku.

Možda malo preterujemo, teško da bi mu neko mogao obrisati brojne trofeje u koje spadaju i četiri Lige šampiona, ili sve golove koje je dosad dao, a ima ih preko 750, ali sigurno je da bi ga zauvek pratila senka Dijega Armanda Maradone da u nedelju i sam nije podigao Zlatni globus. Ovako, posle spektakularne utakmice u kojoj je dao dva gola, a onda u prvoj seriji penala hladnokrvnim pristupom ubrizgao bitnu injekciju samopouzdanja saigračima, Mesi je stao uz rame slavnom sunarodniku. Vodiće se i dalje polemike ko je bolji i zbog čega, ali to zapravo više nije bitno. Obojica su najveći. Uz Pelea, Bekenbauera, Ronalda Zubu, Zidana, Krojfa, Puškaša, Di Stefana...

Izabrane vesti

Kraj 2022. godine Lionel Mesi dočekaće u svakodnevnom slavlju, a onda sledi povratak klupskim obavezama i pokušaj da posle svih svojih ostvari i najveći san Pari Sen Žermena - osvajanje Lige šampiona. Neće mu, sigurno je to, motiv biti isti kao tokom mundijalskog pohoda sa Argentinom ili svojevremeno u Barseloni, ali nadaju se na Parku prinčeva da im Gaučos i dalje može biti od koristi. Zbog toga i žele što pre da reše pitanje produžetka ugovora koji ističe na kraju sezone.

S prvim danima 2023. očekuje se da fudbalerovi predstavnici sednu za sto sa čelnicima pariskog kluba i razgovaraju o nastavku saradnje. Novac neće biti problem, već je najveće pitanje da li Mesi i dalje gaji emocije prema Barseloni i kolike. Katalonci bi ga rado vratili i na taj način ispisali srećan kraj bajke s argentinskim golgeterom u glavnoj ulozi. Biće po završetku Mesijeve karijere snimljeno na stotine dokumentaraca, ali povratak u Barselonu režirao bi holivudski blokbaster.

Najmanje bitno u celoj priči je koliko od sledećeg leta (24. jun) 36-godišnji fudbaler može da pruži na terenu i doprinese rezultatima, mnogo važnije i za PSŽ i za Barselonu biće da pokažu moć. I jedni i drugi žele Lionela Mesija kao zaštitno lice i promotera svog kluba dugo pošto prestane da igra fudbal. I dalje će ga na pomen njegovog imena većina u prvi mah povezati sa Barselonom, ali što duže bude bio u Pari Sen Žermenu, Mesijeva slika u bordo-plavim bojama sve više će bledeti, a to je ono čega se Katalonci plaše.

Katarski vlasnici Parižana iskoristili su lošu finansijsku situaciju u Barseloni pre godinu i po dana i odvojili dobar deo svog bogatstva da privole Mesija u svoj klub. Sigurno ga se neće lako odreći, posebno ne kada je postao svetski šampion i prikupio dodatne simpatije širom sveta. Bolji trenutak da poradi na svom imidžu PSŽ teško da će imati... Barselona po uslovima ugovora ne može da parira, ipak, Đoan Laporta kao adut ima 20 zajedničkih godina Argentinca i katalonskog kluba, Tu je i Ćavi u ulozi trenera, pominje se da bi Inijesta mogao da se vrati kao pomoćnik i svojevrsni savetnik, dok bi nekada veliki trio s terena bio upotpunjen dolaskom Lea na funkciju tehničkog direktora.

I još nešto bi moglo da ide u korist Kataloncima, a to je ponašanje argentinskih reprezentativaca, pre svih golmana Emilijana Martineza, koji ne prestaju s provokacijama na račun Kilijana Mbapea. Ogromne napore uložio je PSŽ da zadrži prvu zvezdu francuskog fudbala prošlog leta kada je bio na korak do odlaska u Real Madrid, ali posle dešavanja nakon finalne utakmice u Kataru pitanje je kakav će odnos Mbape imati prema klupskom saigraču i kapitenu argentinske reprezentacije. Nejmarovo ponašanje već je glavobolja za trenere i čelnike Pari Sen Žermena, a zahlađenje odnosa između prve dve zvezde tima bio bi dodatan problem.

U Barseloni su trenutno tihi, veliki problem u želji da vrate Mesija predstavlja im finansijski fer-plej zbog kojeg im rukovodstvo Primere konstantno "stoji nad glavom". Klub uveliko radi na smanjivanju budžeta za plate igračima ne samo zbog potencijalnog povratka argentinskog sina, već i kako bi mogao da dovodi nove igrače.

Presudan potez u celoj priči biće Mesijev odgovor Katarcima na poziv za produžetak ugovora. Ako prihvati, bez obzira što bi on bio na godinu dana, verovatno ćemo ga još dugo gledati sa Ajfelovim tornjem na grudima. U suprotnom, za koju godinu malo ko bi se mogao sećati da je Mesi deo svoje karijere proveo u Parizu.


tagovi

Lionel MesiBarselonaPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara