Stadion Rodrigo Paz Delgado u Kitu (©Reuters)
Stadion Rodrigo Paz Delgado u Kitu (©Reuters)

Katolika sprema klopku za Miljonarios: Gosti bez Albe i Vaskeza u Kitu

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.02.23. | 23:05

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Ekvadorski tim noćas (01.00) dočekuje goste iz Bogote u prvom meču druge runde. Bolji iz ovog dvomeča izvesno ide na Hulkov Atletiko Mineiro

Na stadionu Rodrigo Paz Delgado u Kitu, popularnioj Kasa Blanki, Universidad Katolika, noćas (01.00) će da ugosti Miljonarios, u duelu kojim se završavaju prvi mečevi druge runde kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores. Revanš duel, koji će biti održan na kolumbijskom tlu, na programu je u četvrtak, a pobednik iz ovog dvomeča u trećoj i poslednjoj fazi selekcije suočiće se sa boljim iz okršaja između venecuelanskog Karaboba i brazilskog Atletiko Mineira.

Tim iz Bogote želi da se oslobodi prošlogodišnjeg negativnog iskustva i stigne do glavne faze šampionata, pošto mu je 2022. godine dželat u drugom kolu bio Fluminense. Put do tog cilja i ovog puta neće biti nimalo lak, jer se na prvoj prepreci nalazi solidan ekvadorski tim, a u poslednjoj rundi postoji izvesna mogućnost da se suoče sa Atletiko Mineirom, koji je i pored remija bez golova u prvom meču u Venecueli, i dalje favorit protiv Karaboba.

Izabrane vesti

S druge strane, timu iz Kita debituje selektor Igor Oka, koji je zamenio Argentinca Mihela Rondelija koji je posle kvalifikacija za sadašnji Libertadores 2022. prešao u Emelek iz Gvajakila. Zauzvrat, to će biti prva zvanična utakmica Katolike u ovoj godini, pošto lokalno prvenstvo počinje tek sledećeg vikenda. Tim će debitovati u ekvadorskoj Pro ligi u nedelju protiv Tekniko Universitarija na protivničkom tlu. Njihova poslednja zvanična utakmica bio je poraz od Delfina (1:2) u drugoj fazi elitne divizije, još 23. oktobra 2022. godine.

01.00: (2,45) Universidad Katolika (3,05) Miljonarios (2,85)

Sakupivši 27 bodova iz osam pobeda, tri remija i četiri poraza, drugu fazu okončao je na trećem mestu, šest bodova manje od lidera Aukasa, koji će nešto kasnije osvojiti i titulu prvaka države. U prvoj fazi prvenstva Ekvadora, učinak Katolike bio je nešto bolji. Stigla je do 29 bodova iz devet pobeda, dva remija i četiri poraza, čime je završila kao drugoplasirana na turniru, zaostavši samo bod za Barselonom.

Miljonarios je zaradio mesto u Libertadoresu posle solidne kampanje u kolumbijskom prvenstvu 2022, kako u Aperturi tako i u Klausuri. Plavi tim je odlično počeo sezonu gde je bio najbolji u kvalifikacionoj fazi Aperture sakupivši 42 boda iz 13 pobeda, tri remija i četiri poraza. Učinak je opao u finalnoj rundi koju je završio na trećem mestu u grupi A, u kojoj je Atletiko Nasional bio šampion. U formatu Klausura, zatvorilo je učešće na četvrtoj poziciji sa 32 boda iz devet pobeda, pet remija i šest poraza, koja su ipak bila dovoljna da održe nadu u osvajanje titule. Međutim, opet mu je putanja prekinuta u polufinalnoj grupi koju je okončao na drugom mestu, sa 11 osvojenih bodova, samo bod manje od Pereire koja je na kraju postala šampion.

Ako učinak nije bio dovoljan za osvajanje titule, doslednost mu je barem omogućila da se takmiči za plasman na Kopa Libertadores 2023. Do sada je odigrao dve zvanične utakmice. Počelo je novo izdanje šampionata Kolumbije, pobedivši Pereiru u gostima sa 3:2. Protekle subote na svom terenu savladali su Jaguares iz Kordobe sa 2:1. Gledajući poslednjih deset utakmica u gostima za sva takmičenja, Miljonarios je pobedio tri puta, remizirao u dva navrata, dok je pet puta pretrpeo poraz.

01.00: (3,80) Maldonado (3,25) Fortaleza (1,95)

Tim Alberta Gamera obično igra taktičkim sistemom 4-2-3-1. S druge strane, igrajući kod kuće, Universidad Katolika obično nastupa po ofanzivnom taktičkom sistemu 4-3-3. Na ovaj način izabranici trenera Igora Oke imali su dobar ofanzivni i defanzivni učinak u minulom prvenstvu Ekvadora.

Što se tiče ekvadorskog sastava, Oka će za ovaj okršaj imati ceo tim na raspolaganju. U Miljonariosu, Gameru će nedostajati Izrael Alba i Lari Vaskez koji nisu uspeli da se oporave od povreda, ali će na raspolaganju imati iskusnog Elvisa Perlazu, Davida Silvu, Danijela Katanja i defanzivca Kostarike Huana.

Ovo će biti prvi njihov okršaj. Universidad Katolika ima dobre rezultate na domaćem terenu. Miljonarios slabije igra u gostima, tako da ekvadoraski tim imaju ulogu blagog favorita u ovom meču.

KOPA LIBERTADORES, 2. KOLO KVALIFIKACIJA - PRVI MEČEVI

Utorak

Nasional Asunsion - Sporting Kristal 2:0 (0:0)

/Martinez 46, Agilar 90+7/

Sreda

Kuriko Unido - Sero Portenjo 0:1 (0:0)

/Patino Martinez 89/

El Nasional - Independijente Medeljin 2:2 (0:1)

/Palasios 55, Kariljo 67pen - Valensija 19, Londonjo 87/

Četvrtak

Boston River - Urakan 0:0

Karabobo - Atletiko Mineiro 0:0

Magaljanes - Olvehz Redi u toku

Petak

01.00: (3,80) Maldonado (3,25) Fortaleza (1,95)

01.00: (2,45) Universidad Katolika (3,05) Miljonarios (2,85)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa LibertadoresMiljonariosUniverzidad Katolika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara