KDB - jedinica za meru fudbalske inteligencije

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.01.24. | 20:34

As Mančester Sitija u prvim premijerligaškim minutima posle pet meseci pauze na impresivan način režirao preokret protiv Njukasla (3:2)

Posle pet meseci pauze, Kevin de Brujne se vratio na premijerligašku pozornicu i u tek nešto više od 20 minuta provedenih na terenu još jednom potvrdio da je igrač koji fudbal vidi kroz dimenziju više od svih svojih kolega. Pri rezultatu 2:1 za rivala, u 69. minutu, Belgijanac je kao prva karta spasa Pepa Gvardiole ušao na teren, a samo pet minuta kasnije na sjajan način je postigao gol za izjednačenje. Udarac sa ruba šesnaesterca predstavljao je tek prvi od dva koraka na putu do preokreta, dok je slavlje gostiju na Sent Džejmsis Parku upotpunio neverovatnom asistencijom za Oskara Boba u prvom minutu nadoknade (3:2).

Usled činjenice da se dešavanja na terenu nisu odvijala po planu Građana, strateg šampiona Engleske i Evrope bio je prinuđen da uoči završnih 20 minuta susreta posegne za igračem koji je poslednje prvenstvene minute upisao 11. avgusta protiv Barnlija, kada se i povredio. Asistencija u susretu FA kupa protiv Hadersfilda nagovestila je da se Belgijanac vraća u prvi plan, ali je malo ko mogao da očekuje da će De Brujne u samo 20 minuta uspeti da podseti da je trenutno verovatno igrač sa najvećim stepenom fudbalske inteligencije.

Izabrane vesti

Britanski mediji, poznati po tome da veliku pažnju poklanjaju fudbalu, ali i šou biznisu, između ostalog su se u najavama utakmice Njukasla i Sitija bavili privatnim problemima Kajla Vokera, posebno kada su se pojavile startne postave dva tima i u gostujućih 11 engleski bek. Vokerov razvod predstavljao je povod za sumnju britanskih medija u Gvardiolin izbor, a reprezentativac Engleske igrom je opravdao bojazan novinara. Nespretan start pred svojim golom uticao je da desni bek povredi Edersona u 8. minutu, ali je asistencija u 26. probudila nadu Građana da se privatne okolnosti ipak nisu odrazile na igru.

Nada gostiju je međutim kratko trajala jer je fenomenalan gol Bernarda Silve petom pao u vodu usled preokreta Njukasla režiranog za samo dva minurta. Na identičan način, pored potpuno bezopasnog Vokera, Aleksander Isak i Entoni Gordon su neometano u rasponu od samo dva minuta sa levog boka pogodili malu mrežu gola Stefana Ortege i tako od 35. do 37. minuta režirali preokret.

Uspeo je Njukasl tako da se na sjajan način vrati u susret, čak i da rivala postavi u podređeni položaj, ali sve što je Voker uspeo da zabrlja ispravio je De Bruujne, te je Siti stigao do 13. pobede u Premijer ligi ove sezone.

Istini za volju, najavili su igrači sitija rasplet koji je usledio u drugom poluvremenu i pre ulaska Belgijanca. Fenomenalnu šansu u 63. minutu imao je Fil Foden na asistenciju upravo pominjanog Vokera, a sedam minuta kasnije priliku iz koje je bilo teže promašiti nije iskoristio Hulijan Alvarez.

Ono što nije pošlo od ruke njegovim saigračima uspeo je De Brujne u 74. minutu kada je praktično plasirao loptu sa ruba kaznenog prostora neodbranjivo u dalji ugao i proudio strah domaće publike. Već tada mogao je da se nasluti epilog koji je Belgijanac režirao izvanrednom loptom u prostor tek nekoliko sekundi pošto je četvrti sudija poždigao tablu sa brojem tri na njoj, a sjajnu asistenciju u gol vredan tri boda pretočio je perspektivni Norvežanin Oskar Bob.

Dok je Siti, sa jedne strane, nastavio seriju pobeda koja traje od odlaska na svetsko klupsko prvenstvo, Njukasl je pretrpeo osmi poraz u poslednjih deset utakmica. Četvrrtom uzastopnom utakmicom praznih šaka u prvenstvu Svrake su se dodatno udaljile od mesta koja vode u Evropu, a prvu priliku da započnu buđenje predstavljaće duel FA kupa protiv Fulama.

PREMIJER LIGA – 21. KOLO

Petak

Barnli - Luton 1:1 (1:0)

/Amduni 36 - Moris 90+2/

Subota

Čelsi - Fulam 1:0 (1:0)

/Palmer 45+4 penal/

Njukasl - Mančester Siti 2:3 (2:1)

/Isak 35, Gordon 37 - Silva 26, De Brujne 74, Bob 90+1/

Nedelja

15.00: (2,85) Everton (3,40) Aston Vila (2,45)

17.30: (2,30) Mančester Junajted (3,70) Totenhem (3,15)

Subota, 20. januar

13.30: Arsenal – Kristal Palas

18.30: Brentford – Notingem forest

Nedelja, 21. januar

15.00: Šefild Junajted – Vest Hem

17.30: Bornmut – Liverpul

Ponedeljak, 22. januar

20.45: Brajton – Vulverhempton

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiNjukaslKevin de BrujneKajl Voker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara