Kek (©Reuters)
Kek (©Reuters)

Kek šalje poruku i Srbiji: Nismo turisti, nego takmičari, ali moramo da se menjamo

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.03.24. | 09:26

Kako bi mogao da izgleda tim Slovenije u kontrolnom duelu sa Portugalijom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Ljubljane)

Morao je posle dugo vremena Peter Prevc da sleti na sporednu stranu. Udarna je rezervisana za – Kristijana Ronalda. Da Slovenija igra bilo kojim drugim timom, a ne Portugalijom, završetak 15-godišnje veličanstvene karijere njenog voljenog sina bi bio u prvom planu, ovako je nekadašnji šampion u ski-skokovima prepustio mesto na podijumu lokalnog „tiska“ jednom od najboljih fudbalera svih vremena, čiji uticaj zaklanja i dostignuća Prevca. Makar na jedan dan.

Izabrane vesti

To je onaj dan kad se nacija nada da bi se moglo nauditi velikom timu. Portugalci to jesu, bez obzira na razočaranja u Kataru i ne baš pohvalan rezultat na minulom Prvenstvu Evrope. No, Slovenci, koji EURO – kao ni mi – nisu videli 24 godine (otkako smo u Šarlroa igrali 3:3), priželjkuju da posle poslednjeg Prevcovog skoka vide Ronaldov pad. Sadašnjeg asa Al Nasra čekali su ovdašnji navijači uzaludno. Najpre na aerodromu, cela tri sata koliko je trajao let od Lisabona do Ljubljane, potom ispred hotela Grand hotel Plaza (u kome najjeftinije prenoćište košta između 150 i 200 evra) da bi ga fotografilisali, pitali za autogram ili samo da im namigne na prepoznatljv način. Ništa od toga. Zato je jedini sportski dnevni list Ekipa konstatovao da je CR7 izveo „dribling leta“: Navijači levo, Ronaldo desno.

Ronaldo će izvesno biti u sastavu Roberta Martinesa, jer Portugalci ne žele da gube vreme i eksperimentišu pred odlazak u Nemačku. Niti to planiraju Slovenci, pa su prema kazivanju ovdašnjih fudbalskih fanatika, namerno zakazali duel sa šampionom Starog kontinenta iz 2016, pošto su svesni da će za manje od tri meseca uglavnom biti u sličnom položaju kao na rasprodatim „Stožicama“. Podređenom. A to znači protiv ekipe koja voli da ima loptu u posedu i generiše šanse.

„Želimo da javnosti, kako ovde, tako i u inostranstvu, pošaljemo pozitivnu poruku. Da ljudi u Danskoj, Engleskoji i Srbiji shvate da Slovenija u junu ne dolazi u Nemačku kao turistička, već kao takmičarska ekipa. Zato već od meča sa Portugalcima zahtevam da budemo bolji individulno i timski, nego što smo bili na Malti. U suprotnom, možemo da primimo porciju golova. Čak i kad rotiraju igrače, Portugalci se ne štede, jer imaju širok kadar“, upozorava selektor Matjaž Kek, na individualnu, ali i ekipnu snagu ekipe koja je u 11 mečeva pod vođstvom Roberta Martinesa ostvarila sve pobede i gol-razliku 41:4.

Domaćin je ranjiv, što je moglo da se vidi pre nekoliko dana na Malti, kad je čak skromna ekipa vodila sa 2:1, pre nego što se Benjamin Šeško postarao da favorit izbegne poraz.

„Dosta stvari mi se nije svidelo na tom susretu. Naročito u drugom poluvremenu. Zato od momaka danas zahtevam mobilizaciju i reakciju. Znamo s kim igramo, ali to je ujedno i privilegija za naš tim. Moramo da gledamo pre svega nas, da delujemo bolje, drugačije, ne smemo da dozvolimo da budemo zagledani u rivala“, dodao je Kek.

Selektor se nije izjašnjavao poimence, ali je jasno da utakmica sa Portugalcima vredi više od kontrolne i ište najbolje što Slovenija ima. Zato i Ekipa, ali i tradicionalno uzdržani Delo, najavljuju promene pre svega u odbrani. Tad su na bekovskim mestima počeli prvotimac Alaje Jure Balkovec (desno) i Sampdorijin Petar Stojanović (levo), štoper su bili Jaka Bijol (Udineze) i Vanja Drukšić (Soči), dok se sad očekuje da ispred neprikosnovenog Jana Oblaka, kapitena selekcije, budu Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Orlando), Jaka Bijol i Erik Janža (Gornjik).

To će dalje značiti prekomandui Stojanovića na njemu omiljenu poziciju desnog krila (iz tima bi onda ispao Tomi Horvat), levo je najavljen Jan Mlakar (igrao i u Sredozemlju), Adam Gnezda Čerin iz Panatinaikosa će zadržati mesto na sredini terena, a društvo će mu praviti Maksim Timi Elšnik, jer je procenjeno da je vezista Olimpije bolje rešenje od vremešnog Jasmina Kurtiča. U napadu se maltene zna da će tandem biti Panatinaikosov Andraž Šporar iz Panatinaikosa i Lajpcigov Benjamin Šeško.

To bi mogao da bude Kekov izbor i za EP. Još samo da vidimo kako funkcioniše. U kvalifikacijama je bilo skladno. Samo što Portugal nije ni Finska, ni Kazahstan, a ni Danska iza koje je Slovenija završila.


tagovi

Fudbalska reprezentacija SlovenijeMatjaž Kekreprezentacija PortugalaKristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara