Keln iskopao srpsko blago: Stao pred Dortmundov streljački vod i obezbedio novi ugovor

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.12.20. | 12:03

Ili kako je Sava Aranđel Čestić skrenuo pažnju nemačke javnosti

Imao je veliku korist srpski fudbal od momaka odraslih daleko od otadžbine, koji su učili fudbal u rasejanju. Poznato je da je Zvezdan Terzić svojevremeno diplomatskom akcijom „skinuo“ Švajcarcima Zdravka Kuzmanovića. Putevima sjajnog veziste krenuo je ubrzo i Neven Subotić. Ta dva momka najbolje personifikuju snagu srpske fudbalske dijaspore, mada je bilo i neobjašnjivih kikseva. Poput slučaja Aleksandra Dragovića, čiji kvalitet je FSS prosto prevideo i kvalitetnog štopera poklonio Austrijancima. Kada je Dragović sa velikim uspehom igrao u kijevskom Dinamu bilo je već kasno.

Direktor FSS Vladimir Matijašević i njegov pomoćnik Goran Grkinić krenulu su nedavno u opštu akciju mobilizacije srpske dijaspore.

Izabrane vesti

Keln je iskopao još jedan srpski dragulj, rođen 2001. godine u Ofenbahu, Savu Aranđela Čestića. Suočen sa brojnim kadrovskim prbolemima trener Jarčva Markus Gisdol je tokom vikenda bio primoran da pruži šansu mladom centralnom defanzivcu. Rival je bio krajnje nepožljan, jer je Čestić morao da stane ispred streljačkog voda Borusije iz Dortmunda i pozabavi se kvalitetima Erlinga Holanda. Međutim, momak sa siromašnim seniorskim iskustvom odradio je perfektan posao. Govore o tome i statistički podaci: Čestić je dobio tri od četiri vazdušna duela, poslao je sedam tačnih dugih lopti, imao je sedam uspešnih intervencija. Dovoljno da Nemačka zabrouji o momku visokom 192 centimetra, koji je za odlično izdanje protiv Borusije iz Dortmunda nagrađen novim ugovorom. Keln ga je blindirao do 2024. godine.

„Naš put je jasan, želimo da razvijamo igrače iz Kelnove akademije. Čestić je odlično odigrao na debiju, na vruhunskom nivou. Međutim, znali smo mi i ranije kakvim kvalitetima raspolaže taj momak. Nije nikakvo iznenađenje“, rekao je direktor Kelna Horst Helt.

Brojni Tviter nalozi i sajtovi namenjeni praćenju talentovanih igrača odmah posle meča sa Borusijom iz Dortmunda apostrofirali su deset uspešnih intervencija Save Čestića. Sve je izvesnije da će Čestić tokom ove sezone dobijati šansu u kontinuitetu. Ubeđeni su u Kelnu da je momak srpskog porekla prevazišao igranje za mladi tim (10 utakmica u ovoj takmičarskoj godini).

Čestić je došao u Keln leta prošle godine. Pre toga je bio član Šalkea, imao je zapažen učinak i u Ofenbahu. Branio je boje kadetske selekcije Srbije, što jasno pokazuje da je u budućnosti zainteresovan da brani boje Orlova.


tagovi

Sava Aranđel Čestić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara