©AFP
©AFP

Kitite ih vencem maslinovih grančica: Olimpijakos evropski šampion

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.04.24. | 20:50

Prvi klupski evro-trofej u istoriji grčkog fudbala u bilo kojoj uzrasnoj kategoriji

Legenda kaže, da dok se još nije udala za Herakla, Heba je olimpijskim bogovima nosila vrč sa nektarom i tako stekla status boginje mladosti, a onda ju je na tom mestu zamenio Ganimed. Ime mladića u kog se zaljubio i sam Zevs, bukvalnog je značenja "radovanje u muževnosti, zrelosti", a čini se da su fudbaleri Olimpijakosa do 19 godina baš danas načinili ogroman korak ka postajanju muškaraca. Mladići u crveno-belom srušili su Milanovu popularnu Primaveru sa 3:0 (0:0) u finalu Lige šampiona za omladince i tako grčkom klupskom fudbalu doneli prvi evropski trofej računajući bilo koju uzrasnu kategoriju.

Zadnja linija Rosonera predvođena srpskim štoperom Jan Karlom Simićem primila je tri gola u razmaku od pet minuta (od 61. do 66) i tako dozvolila protivnicama da u duhu ideala na kojima je Olimpijakos i nastao (što ujedno i simboliše grb) okite se maslinovim grančicama i tako podsete na tradicionalni obred nagrađivanja drevnih olimpijskih sportista. Spektakularan momenat finalne utakmice odigrane u UEFA sedištu u Nionu viđen je prilikom poslednjeg gola, kada je Teofanis Bakulas dao gol makazicama i tako krunisao ispisivanje novih stranica grčkog fudbala, možda i najblistavijih u poslednjih 20 godina i titule državnog tima sa kultnim Otom Rehagelom 2004. godine.

Izabrane vesti

Da čitav slučaj bude još interesantniji, Olimpijakos nije poput Sazburga, Benfike, holandskih klubova i još nekih pređašnjih osvajača ovog takmičenja, profilisan za masovnu proizvodnju igrača i regruotovanje za prvi tim. Atinjani nisu poznati kao klub koji ulaže značajna sredstva u mlađe kategorije, ni izbliza kao gorepomenuti klubovi, a ipak je uspeo da zaređa pobede nad Interom, Bajernom, Milanom i brojnim drugim klubovima i osvoji Ligu šampiona za igrače do 19 godina.

Pokazao je mladi tim Olija da ima veliki broj tehnički veštih igrača, što je sušta suprotnost u odnosu na uobičajeni grčki stil sa mnogo trčanja, pritiskanja, startova, uz minimalno driblinga, i uopštenog izlaženja iz zone komfora na protivničkoj polovini. Vođstvo crveno-belima doneo je Hristos Muzakitis iz penala u 61. minutu, a onda su Papakenelos i Bakulas dokrajčili Milan u sledećih pet minuta.

Ono u čemu se dodatno ogleda simbolika čitave utakmice, jeste činjenica da je Olimpijakosov seniorski tim svoj prvi meč u istoriji u UEFA takmičenjima odigrao baš protiv Milana 13. septembra 1959. godine. Prva utakmica odigran je na kultnom Karaiskakisu u Pireju, a Olimpijakos je poveo golom Kostasa Papazoglua (1–0), što je bio prvi gol ikada za grčki klub (a takođe i jednog grčkog igrača) u evropskim takmičenjima. Sada je lestvica grčkog fudbala ponovo podgnuta posle sudara Olimpijakosa i Milana, baš kao pre 65 godina.

Lista osvajača Lige šampiona za omladince:

2014 - BARSELONA

2015 - ČELSI

2016 - ČELSI

2017 - SALZBURG

2018 - BAERSELONA

2019 - PORTO

2020 - REAL MADRID

2021 - /

2022 - BENFIKA

2023 - AZ ALKMAR

2024 - OLIMPIJAKOS



tagovi

Olimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara