Miloš Ninković (©Starsport)
Miloš Ninković (©Starsport)

Ključa pred derbi Sidneja: Ninković kao Luis Figo, navijači prete svinjskim glavama i mrtvim pacovima

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.11.22. | 08:53

“On je sada naš neprijatelj“, vrište navijači. „Posle sedam godina i šest trofeja zaslužio sam malo više poštovanja“, odgovara Miloš

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Koliko je tanka linija između ljubavi i mržnje, naročito kada je reč o fudbalskim rivalstvima, poslednjih meseci na svojoj koži oseća Miloš Ninković. Punih sedam godina bio je miljenik navijača Sidneja, a posle ne baš prijatnog rastanka i prelaska u redove gradskih rivala Vonderersa sa zapada Lučkog grada, postao je persona non grata u svojoj doskorašnjoj kući.

Izabrane vesti

Tenzija je kulminirala uoči subotnjeg (9.45) gradskog derbija na novom Alijanc stadionu, koji je trebalo da bude i Ninkovićev dom, ali će umesto toga biti sredina u kojoj će se 37-godišnji srpski fudbaler suočiti sa paklenim dočekom kakav nije doživeo u dve decenije profesionalne karijere.

Navijači Sidneja idu toliko daleko u izlivima mržnje prema Milošu, da su u klub slali zahteve da na derbi donesu razne uvredljive transparente, ali i svinjsku glavu! Očigledno inspirisani dokumentarcem o Luisu Figu, koji se odnedavno vrti na Netfliksu, a u kojem se govori o dočeku koji je slavni Portugalac imao kada je prvi put sa Realom gostovao „svojoj“ Barseloni. Tada je upravo pečena svinjska glava bačena pred njegove noge.

Pravilo je da pošaljete pismo klubu ako želite da unesete na stadion nešto za šta smatrate da obezbeđenje neće dozvoliti da prođe kroz kapije. Tako su neki navijači uoči derbija tražili dozvolu da donesu svinjsku glavu, mrtvog pacova, kao i transparente i slike sa raznim porukama. Nešto od onoga što su tražili može da se unese, ali neke od stvari kao što su ove koje sam pomenuo svakako ne mogu na stadion“, obavestio je javnost izvršni direktor Sidneja Adam Santo u razgovoru za tiražni list Sydney Morning Herald.

Međutim, očekivani izlivi navijačkog gneva u ovom slučaju su možda čak i nadmašeni unutar kluba, odakle se prethodnih dana besomučno dolivalo ulje na vatru. Prvo je na zvaničnom klupskom sajtu i društvenim mrežama osvanuo poziv navijačima da se otarase dresa s brojem 10 i Ninkovićevim prezimenom, tako što će ga dati fudbalskoj dobrotvornoj organizaciji Football United, a zauzvrat će dobiti vaučer vredan 10 dolara za kupovinu u klupskoj prodavnici, kao i kesicu bombona (lollies), što je aluzija na to da „desetku“ u Sidneju sada nosi Englez Džo Loli.

Posle sedam godina i šest osvojenih trofeja sa klubom, mislim da sam zaslužio malo više poštovanja“, vidno razočaran govori Ninković.

I tu nije kraj. U petak na zajedničkoj konferenciji za medije, Miloš se po prvi put od odlaska susreo sa trenerom Sidneja Stivom Korikom, s kojim je u međuvremenu putem medija razmenjivao ne baš prijateljske poruke. Korika je naime tvrdio da je Ninkovićev zahtev bio da igra 20 do 30 minuta po meču, te da je to bio jedan od razloga što nisu pronašli zajednički jezik o nastavku saradnje, jer u Sidneju navodno nisu želeli da troše mesto stranca na igrača kojeg ne mogu maksimalno da koriste.

Ninković je u više navrata ponovio da to nije istina, što je i na delu pokazao jer od početka sezone u Vonderersima igra najmanje 80 minuta na svakoj utakmici. Takođe, srpski fudbaler je obelodanio i da ga je Korika pitao da li „može da igra na nivou A-lige u novoj sezoni“, što je Miloša kao dvostrukog osvajača Medalje Džonija Vorena za najboljeg igrača Australije, izuzetno pogodilo.

To je njegov posao kao trenera da proceni, a ne da pita mene da li mogu“, poručio je Ninković.

Prilikom susreta na konferenciji, njih dvojica su se rukovali, ali je kasnije tokom obraćanja novinarima, Stiv Korika jasno poručio kako on i ostali u klubu gledaju na svog doskora najboljeg igrača.

Mi ga i dalje poštujemo, ali Ninković je sada naš neprijatelj i tako ćemo ga tretirati u subotu“, bez ustezanja je poručio trener Sidneja, dodajući da Miloša čeka i neprijateljska atmosfera s tribina, jer su ga “navijači voleli“.

Ninković je bio daleko odmereniji, ali je umeo i da uzvrati.

Vonderersi su mi dali priliku da barem još jednu sezonu vradim ono što najviše volim, da igram fudbal. Daću sve od sebe i uradiću sve što mogu za ovaj klub i za pobedu u derbiju“, izjavio je Miloš.

I njegov doskorašnji saigrač, zadnji vezni Sidneja Luk Bratan, bio je britak na jeziku, a najavio je da će jednako oštar biti i na terenu.

Ovakve stvari se dešavaju u fudbalu i ne bih da ulazim duboko u tu priču. Lično, mislim da su obe strane (i klub i Ninković) napravile greške koje su dovele do razlaza. Ali, ne možeš da pređeš u redove najvećeg rivala, a da očekuješ da niko neće ni reč da kaže. Sigurno ću učiniti sve da ga sprečim da odigra onako kako zna i neću se ustezati da ga potkačim na terenu“, poručio je Bratan.

Trener Vonderersa Marko Rudan je ne samo zbog ovakvih reči suparničkog igrača, već i zbog oštrih startova na Ninkovića u prethodnim mečevima A-lige, pozvao sudije da “rade svoj posao“ i zaštite ne samo “desetku“ Vonderersa, već i druge vrsne fudbalere od nasrtaja rivala.

A, da apsurd čitave situacije oko Ninkovićevog prelaska s plave na crveno-crnu stranu grada bude još veći, pobrinulo se i Ministarstvo za imigraciju, koje je neposredno pred derbi potvrdilo da je Ninković položio test za australijsko državljanstvo. To znači da je preostala samo formalnost zvanične dodele uverenja o državljanstvu, pre nego što postane domaći igrač u A-ligi.

Podsetimo, upravo je njegov status bio najviše sporan pre nekoliko meseci, tokom razgovora o obnovi saradnje sa Sidnejom. Tada su iz kluba postavili uslov da Ninković može da produži ugovor ukoliko do početka sezone dobije australijsko državljanstvo, za koje je aplicirao još početkom godine. Ali, s obzirom na to da ova procedura u Australiji traje najmanje devet meseci, a neretko i duže, apsolutno sve zavisi od brzine kojom zahtev procesuiraju nadležni u ministarstvu.

Kako sam mogao da utičem na to? Postavili su uslov koji apsolutno ne zavisi od mene, da samo u slučaju da do oktobra dobijem status mogu da igram, a u suprotnom će da mi organizuju oproštajnu utakmicu i obezede posao u juniorskoj akademiji. Nisam želeo da drugi odlučuju o tome kada ću da završim karijeru. Zato sam odlučio da promenim klub, a Vonderersi su mi ponudili sve ono što sam tražio i poneli se prema meni s velikim poštovanjem i bez uslovljavanja“, izjavio je Ninković u više navrata tokom poslednjih nekoliko meseci.

Doskora tiha i mlaka atmosfera oko sidnejskog derbija, ponovo je uzavrela. Čak se može reći da je zbog Miloša Ninkovića došla do tačke ključanja. Kada se tome doda da oba rivala ulaze u meč posle bolnih poraza pretrpljenih prošlog vikenda (Sidnej izgubio od Brizbejna 1:3, a Vonderersi od Marinersa 0:3), kao i da je dan pred utakmicu bilo prodato 30.000 karata od ukupnog kapaciteta od 43.000 mesta, sve obećava žestok fudbal i varnice kako na terenu, tako i na tribinama.

Inače, ovo će biti poslednje kolo A-lige pred mundijalsku pauzu, koja će trajati do 9. decmbra, za kada je zakazano 7. kolo.

A LIGA

Petak

09.45: (2,75) Adelajd (3,25) Melburn (2,45)

Subota

07.00: (4,00) Njukasl Džets (3,45) Melburn Siti (1,85)

09.45: (2,05) Sidnej (3,30) Sidnej Vonderersi (3,45)

Nedelja

03.00: (2,10) Velington (3,35) Vestern junajted (3,30)

05.00: (1,75) SS Mariners (3,50) Mekartur (4,50)


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićVestern Sidnej VonderersSidnej FCA ligaAustralijaAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara