Luka Modrić (©Reuters)
Luka Modrić (©Reuters)

Ključa u Grupi D: Hrvatska visi za Nemačku, Modrić i drugovi gledaju ka Jerevanu

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 10:52

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine: Luka Modrić i drugovi ne kroje svoju sudbinu. Velšani bez povređenog kapitena Arona Ramzija na noge Jermeniji (15.00). Vatreni u Rigi (18.00)

Vicešampion sveta iz Rusije 2018. godine, trećeplasirana iz Katara, najbolja generacija u istoriji hrvatskog fudbala, na ivici je provalije. Porazi od Turske i Velsa upalili su alarm u taboru Vatrenih. Više četa Zlatka Dalića ne kroji svoju sudbinu. U naredna dva meča mora da čeka kiks Velšana s kojim dele drugo mesto sa 10 bodova. Turci su iznenađujući lideri Grupi D i već su izborili plasman na kontinentalni šampionat naredne godine u Nemačkoj.

Letonija danas (18.00) u Rigi ne bi trebalo da bude težak rival, ali pre toga, zdušno će Luka Miodrić i drugovi da navijaju za Jermeniju koja dočekuje Zmajeve (15.00) u Jerevanu. Domaćin ima teoretske šanse za Nemačku, pa neće biti lako za tim Roberta Pejdža. Ukoliko ne izbore Evropsko prvenstvo u naredne tri dana, Hrvatima ostaje rezervna varijanta, plej-of za Ligu nacija, kao poslednja šansa za treću reprezentaciju sveta da se plasira u Nemačku naredne godine. Neodlazak na prvenstvo bio bi veliki udarac za kockaste.

Izabrane vesti

Zlatko Dalić opet ne može da računa na najjači tim. Nema dugo već povređenog Ivana Perišića, nije se oporavio napadač Dinama Bruno Petković, otpao je Meteo Kovačić, kao i Sučić, Marko Livaja je prošlost... Vratio je selektor u reprezentaciju otpisanog Antu Budimira koji bi trebalo da bude prvi napadač u Rigi.

Moramo da menjamo način igre, da radimo za Budimira. Centaršutevi s krila, jedan na jedan, više rizika u napadačkoj igri. Jednostavno, moramo da damo gol”, rekao je Dalić, prenosi portal Germanijak.

15.00: (4,30) Jermenija (3,50) Vels (1,88)

Letonija ne uliva strahopoštovanje, ali u kakvoj su formi Vatreni, oprez je neopohodan.

"Naš respekt protivniku, jer igra na domaćem terenu, tu su i Turci teško dobili, Jermenija je izgubila, Vels se mučio s igračem više, to očekuje i nas. Moramo to da istrpimo. Ovo će biti drugačija utakmica, napornija nego u Rijeci, mora biti strpljenja”, upozorava Dalić.

Osim napadača Osasune, za golove biće zaduženi krilni igrači Luka Ivanušec i Andrej Kramarić. Pašalić će biti nešto iza, dok su centralni vezni kapiten Luka Modrić i Marcelo Brozović. Bedem ispred Livakovića činiće Gvardiol, Erlić, Šutalo i Stanišić.

Hrvatska je u Rijeci početkom septembra pobedila Letonce sa 5:0, a istakao se dvostruki strelac Petković koga ovog puta neće biti u timu zbog povrede. Vatreni su dobili svih pet utakmica protiv selekcije s Baltika koja je za 450 minuta samo jednom zatresla mrežu Hrvatske.

Velšani drže sudbinu u rukama. Ako pobede u naredna dva meča idu na EP. U utorak u Kardifu dolazi bezbrižna Turska koja je već rešila pitanje odlaska, pa bi gostovanje u Jerevanu (15.00) moglo da bude teži ispit nego meč sa liderom grupe. Selektor Robert Pejdž veruje da će njegov tim da se plasira na EP.

Pozitivna je atmosfera. Naš pun fokus je na ovoj utakmici. Ni reč nećemo da kažemo o Turskoj u utorak. Imamo iskustva igranja ovako velikih mečeva, a takav će biti u Jerevanu”, rekao je Pejdž.

18.00: (19,0) Letonija (8,50) Hrvatska (1,13)

Jermenija je u prvom meču u Kardifu šokirala Zmajeve, pobedila sa 4:2. Ostrvljani će biti lišeni usluga kapitena Arona Ramzija. Nekadašnji fudbaler Arsenala i Juventusa, sada uzdanica Kardif Sitija u Čempionšipu, zbog povrede ne može da igra, ali je otputovao s timom u Jerevan.

On je kapiten i želeo je da putuje. Bio je sa timom cele nedelje. To dovoljno govori o posvećenosti reprezentaciji", zaključio je kormilar Zmajeva.

U odsustvu Ramzija, kapitenska traka biće oko ruke Bena Dejvisa. Napadač Totenham Brenan Džonson se vratio u ekipu, ali će verovatno da počne s klupe. Prednost imaju Dejvid Bruks, Hari Vilson i Kifer Mur koji su bili sjajni protiv Hrvatske. Posle suspenzije u tim se vratio i vezista Džo Morel. Debije u nacionalnom timu mogli bi da imaju bekovi Najl Hagins i Džej Dasilva.

Vels će igrati i protiv tradicije. Jermenija je ostala neporažena na tri prethodna duela protiv Ostrvljana (dva remija i pobeda).

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA B

20.45: (1,01) Francuska (25,0) Gibraltar (70,0)

20.45: (1,20) Holandija (7,25) Republika Irska (18,0)

GRUPA D

15.00: (4,30) Jermenija (3,50) Vels (1,88)

18.00: (19,0) Letonija (8,50) Hrvatska (1,13)

GRUPA I

18.00: (1,58) Belorusija (3,50) Andora (7,25)

20.45: (2,85) Izrael (3,20)Rumunija (2,60)

20.45: (1,28) Švajcarska (5,70) Tzv. Kosovo (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luka Modrićkvalifikacije za EPfudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija VelsaFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Jermenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara